Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stoppa hetsjakten på oss småföretagare

För Mats Eriksson är sjukskrivningen ett hårt ekonomiskt slag. Annika Strändhälls fina ord borde även gälla landets 825 000 enmansföretagare, menar han.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Min läkare kom med beskedet som varje egenföretagare fasar för: 100 procent sjukskriven i sex veckor. 

825 000 personer diskrimineras. Vi beskattas hårt – men är helt utanför trygghetssystemet, skriver Mats Eriksson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | VÄLFÄRD. I Regeringsförklaringen den 21 januari säger Stefan Löfvén, ”Sjukförsäkringen ska ge ekonomisk trygghet vid sjukdom. Det ska vara lätt att återgå till arbetet efter tillfrisknandet. Rehabilitering och företagshälsovård är avgörande.” 

Vidare svarar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll på frågan om vad som hade kunnat göras bättre förra mandatperioden (Expressen 22/1)

"En sak som berör mig mycket är att det finns folk som kommit i kläm i sjukförsäkringen. Människor som fallit mellan stolarna när det gäller att komma tillbaka till jobbet igen eller som hamnat utanför vårt sociala försäkringssystem. Det är jag inte nöjd med och det är något vi också börjat åtgärda, som vi kommer att ha ett starkt fokus på."

Detta måste även gälla de nästan 825 000 enmansföretagare som utgör 73 procent av Sveriges företag. 

Jag hamnar utanför trygghetssystemet

Själv kommer jag nu vara sjukskriven sex veckor helt utanför systemet eftersom jag är småföretagare.

Min läkare kom med beskedet som varje egenföretagare fasar för när han gav mig ett läkarintyg där det står att jag skall vara 100 procent sjukskriven i sex veckor.

Sex veckor, säger jag. Det går inte, jag är ju småföretagare. Kan du skriva om den till 50 procents sjukskrivning så får jag hitta en lösning på detta?

Ett givet svar är att förmåner som gäller för anställda också ska inkludera företagare, så att vi får en likhet inför lagen.

Att bli långtidssjukskriven är småföretagarens största skräck. Först två veckor utan någon betalning alls från Försäkringskassan eftersom det är jag själv som är min egen arbetsgivare, sedan följer resterande tid med 80 procent av lönen som är uttagen från mitt bolag sista året. För många kämpande småföretagare som knappt haft råd att ta ut lön blir de 80 procenten inte många kronor att leva på.


LÄS MER: Löfvens stora misstag hotar den svenska välfärden


Är jag egenföretagare utan anställda så blir problemen ännu större eftersom det inte finns någon som kan generera pengar till företaget, vilket kan innebära förödande effekter inför framtiden. 

Om jag dessutom har ett nystartat företag och inte hunnit  jobba upp en kontinuerlig lön så blir det inga pengar alls eftersom jag inte kunnat tillgodoräkna SGI från den tiden när jag var anställd. 

Många vittnar om problemen

Förhoppningen är stor på förändring i framtiden men det hjälper inte mig eller alla dem som är i samma situation. När jag beskrivit detta på min Facebooksida ”En företagares vardag” dröjde det inte länge innan jag fick in berättelser från andra företagare som upplevt svårigheter i samband med sjukskrivning. 

Ett talande exempel:

”Fråga mig som varit sjukskriven för utmattningssyndrom i över ett år. Har jobbat som bara den för att få högsta SGI om jag skulle bli sjuk. Efter sex månaders sjukskrivning nekar Försäkringskassan sjukpenning på helt befängda grunder. Jag har överklagat och fått nej. Nu har jag ett nytt sjukfall och Försäkringskassan fortsätter häxjakten. Det känns faktiskt så. Och det komiska är att jag i många år kämpat för en tryggare sjukförsäkring för egenföretagare med bl a flera möten med Annika Strandhäll. Under hennes fyra år som socialförsäkringsminister har det inte blivit bättre. Det är jag ett tydligt exempel på. Ska det ta ytterligare fyra år innan människor blir respekterade, sedda och trodda? Verkar som Försäkringskassan helt har kört över både socialförsäkringsministern och regeringen."

Ge oss samma förmåner som anställda

Hur ska då systemen reformeras för att bli bättre anpassade till företagare? Ett givet svar är att förmåner som gäller för anställda också ska inkludera företagare, så att vi får en likhet inför lagen och minskar diskrimineringen av företagare. Företagare som är sjuka kan i många fall inte vara borta från jobbet under längre tid, eller alls, om de inte vill tappa värdefulla kunder och gå med förlust.

Detta är något som regeringen verkligen måste ta fasta på, för inte ska det krävas att vara fullt frisk för att ha råd att vara sjuk som företagare? 


Av Mats Eriksson

En företagares vardag i Sverige AB

Styrelseledamot Småföretagarnas Riksförbund