Stoppa gängvåldet eller avgå, Morgan Johansson

Justitieminister Morgan Johansson (S).
Foto: OLLE SPORRONG
Hur har det kunnat gå så långt att Sverige används som avskräckande exempel? frågar sig Mattias Lindberg.

Det är märkligt att det endast är i Sverige som forskningen visar att det inte hjälper med hårdare straff. 

Det var vi, allmänheten, som hade rätt. Nu måste politikerna sluta lyssna på de kriminologer som haft fel och faktiskt göra något åt utvecklingen, skriver Mattias Lindberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den senaste tiden har det inträffat händelser som fått många att undra om regeringen helt har tappat kontrollen över kriminaliteten i Sverige. Det har i Malmö nyligen varit upplopp med skanderande av antisemitiska slagord och människor som ropat ”Allah är stor”, stenkastning mot polis och anlagda bränder. Flera grova våldsdåd med kopplingar till kriminella nätverk har skett i Stockholmsområdet, inklusive dödsskjutningen av en 12-årig flicka och våldtäktsrån av två pojkar timtals på en kyrkogård i Solna. Kommunanställda ska kunna få eskort av väktare i Göteborg på grund av skottlossningar, bilbränder och vägspärrar som kontrolleras av en klan. 

Sverige som skräckexempel

Upploppen i Malmö är en världsnyhet och polisen har gått ut med ett meddelande till allmänheten om att våldsutvecklingen är synnerligen allvarlig i Sverige, och skriver att samhället måste sätta ner foten för att bryta utvecklingen. Hur har det kunnat gå så långt att Sverige internationellt används som ett exempel på misslyckad integration och därtill relaterad kriminalitet? Varför har politikerna låtit detta hända?

Polis på plats efter att en 19-åring skjutits ihjäl i Husby förra veckan.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

Så sent som 2018 gick en ledande professor ut och sa att problemen med gängkriminalitet minskat, och en annan hävdade att brottslighet minskat. Professor Henrik Tham pratar om ”svartmålningen” av brottsligheten och om artiklar som ökat allmänhetens oro. 

I DN gick sex professorer i kriminologi ut och påstod att forskningen visar att hårdare straff inte minskar brottsligheten, vilket gett stöd till politiker som velat blunda för den negativa utvecklingen. Detta trots att t ex grannlandet Danmark uppenbarligen anser att hårdare kriminalpolitik är rätt väg att gå. Det är märkligt att det endast är i Sverige som forskningen visar att det inte hjälper med hårdare straff. Man kunde annars tro att forskning om grundläggande kriminologiska samband inte borde visa något helt annat i Sverige än i andra länder. 

Vi hör oftare om väldigt grov våld

Nyligen kom en studie ut som använder sig av begreppet ”crime harm index”, där brott viktas efter straffvärde. När ett sådant index användes på brottsutvecklingen i Sverige så hade brottsligheten ökat väldigt kraftigt sedan 90-talet. Detta är i överensstämmelse med allmänhetens uppfattning, nämligen att brottsligheten har ökat. Detta är en uppfattning som ledande kriminologer har hånat under lång tid medan de hävdat att brottsligheten egentligen gått ner kraftigt. 

Gör något innan gemene man helt tappar förtroendet för att politikerna ska förmå vända utvecklingen

Allmänhetens uppfattning att brottsligheten ökat bygger självklart på intrycket att man oftare hör om väldigt grovt våld numera. Dödsskjutningen av en 12-åring på allmän plats och tortyr av pojkar visar på en större hänsynslöshet mot allmänheten än t ex bilinbrott. Dödsskjutningar i kriminella miljöer har gått upp med en faktor 9 sedan början av 90-talet. 

De senaste åren har dödsskjutningar legat kring 40 per år enligt polisens statistik. Enligt denna skedde det 242 olagliga sprängningar 2019, och 135 sprängningar 2018, dvs samma år som ledande professorer går ut med avsikten att stoppa försöken att strama upp kriminalpolitiken. Det är många av oss som inte har något minne alls av olagliga sprängningar av butiker och bostäder före 2010-talet. 

Folket hade rätt – ni hade fel

Det var vi, allmänheten, som hade rätt; det grova våldet ökar. Nu måste politikerna sluta lyssna på de kriminologer som haft fel och faktiskt göra något åt utvecklingen innan gemene man helt tappar förtroendet för att politikerna ska förmå vända utvecklingen. 

Högsta ansvarig politiker för kriminalpolitiken är Morgan Johansson. Det räcker faktiskt nu, Morgan Johansson, fixa gängvåldet eller avgå! 


Av Mattias Lindberg

Samhällsdebattör