Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stoppa fusket – Sverige behöver en ny folkräkning

Vid folkräkningen bör varje invånare lämna sitt fingeravtryck, som kopplas till person- eller samordningsnumret, skriver Ilan Sadé.
Foto: SHUTTERSTOCK
Ilan Sadé är partiledare för Medborgerlig samling.

Vi kan inte ha hundratusentals okända människor som bor i vårt land och samtidigt tillåta fusk med medborgarnas pengar. 

Enda alternativet är att grundligt reda ut det haveri som många års undermålig politik har orsakat, skriver Ilan Sadé, Medborgerlig samling.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den första folkräkningen i Sverige genomfördes 1749. Folkräkningar har kontinuerligt genomförts ungefär vart tionde år mellan 1860 och 1990. Detta är ett sätt att ta reda på vilka som bor i landet och – vilket har blivit viktigare på senare tid – att säkerställa att människor inte utnyttjar välfärdssystem som är ämnade åt andra och att stora grupper av människor inte lever i det fördolda.

Osäkerheten kring hur många som faktiskt bor i Sverige har knappast varit större i modern tid än nu. Vi vet att det i vart fall lever tiotusentals människor här utan laglig grund. Vi vet att en del av dem är kriminella, medan andra tvärtom är utsatta för kriminalitet eller oskäligt utnyttjande och att somliga tar del av skattefinansierade bidrag. Omvänt finns det även ett antal människor som är folkbokförda här, men som i själva verket har flyttat utomlands.

Kontrollsystemen är usla

Enligt uppgift har uppemot 400 000 människor i Sverige inte styrkt sin identitet. Vi har ett okänt antal personer som har en eller flera påhittade identiteter, vilket öppnar för ett bedrägligt utnyttjande av offentliga bidrag. Kontrollsystemen är så svaga att t o m en irakisk försvarsminister med hjälp av falsk identitet kan mygla till sig bidrag. 

Den av regeringen tillsatta ”Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen” konstaterade i sitt slutbetänkande att olika personer och sammanslutningar felaktigt har fått ut ca 300 miljarder kronor sedan 2005. Om devisen att varje förslösad krona är en stöld från folket vore någonting som man tog på allvar, skulle orden inte räcka till för att beskriva vilken grov och ständigt pågående stöld som sker rakt framför vår näsa.

Viktigt för Sveriges säkerhet

Bristen på kontroll över vilka som vistas i Sverige har även en tydlig säkerhetsaspekt. En majoritet av alla dem som de senaste 15 åren har fått ett utvisningsbeslut enligt lagen om särskild utlänningskontroll är fortfarande kvar i Sverige, trots att de har bedömts som allvarliga hot mot rikets säkerhet. Vi vet också att vi har minst 2 000 militanta extremister i landet. Hur många i den gruppen som har rest in i landet för att undgå lagar och straff utomlands är dock okänt.

När landets kärnverksamheter inte fungerar kan vi inte ta ännu mer pengar från hederligt folk för att klara av läckaget till fuskare och brottslingar.

Vi kan inte ha hundratusentals okända människor som bor i vårt land och samtidigt tillåta fusk med medborgarnas pengar. Det finns inte något annat alternativ än att grundligt reda ut det haveri som många års undermålig politik har orsakat.

En ny folkräkning – med fingeravtryck

En åtgärd som framför allt skulle sätta stopp för falska identiteter och bidragsfusk, samt även ge oss mer tillförlitlig befolkningsstatistik, är genomförandet av en ny folkräkning. Medborgerlig samling anser att en sådan ska ske snarast möjligt. Reglerna kring lagring av biometrisk data måste då ändras för att säkra att räkningen blir korrekt. 

I dag har vi vårt fotografi och vårt unika fingeravtryck i passet. Vid folkräkningen bör varje invånare lämna sitt fingeravtryck, som kopplas till person- eller samordningsnumret. På så sätt kan dubbla eller flerfaldiga identiteter rensas ut ur myndigheternas system och personer som även har folkbokfört sig i andra europeiska länder, eller helt enkelt har lämnat landet permanent, kan lättare upptäckas. 

Vidare måste kraven på att styrka sin identitet vid ansökan om uppehållstillstånd höjas avsevärt. 

Ordning och reda inom några år

Om dessa åtgärder vidtas, kan vi på några få år komma till rätta med identitetsbedrägerierna och öka säkerheten i landet. Vi får dessutom mer tillförlitliga uppgifter om hur många som faktiskt bor på varje adress. De nya rutinerna för upptagning i folkbokföringen kan därefter permanentas. Folkräkningen kan visserligen inte sätta stopp för skuggsamhället i form av personer som vistas i landet utan tillstånd – för detta krävs det andra åtgärder – men vi får i vart fall en identitetssäkring av dem som finns i registret, vilket är ett stort framsteg. 

Sverige behöver i flera avseenden verkligen en omstart, där vi går till botten med vissa problem och där nya politiska krafter ges möjlighet att städa upp den röra som de nuvarande politikerna har orsakat. Skattebetalarna skickar i praktiken in mer än hälften av sin inkomst till det allmänna. När landets kärnverksamheter inte fungerar kan vi inte ta ännu mer pengar från hederligt folk för att klara av läckaget till fuskare och brottslingar. Man måste kunna förlita sig på att säkerhetsnivån i landet är hög och att skattepengarna går till de avsedda ändamålen.


Av Ilan Sadé

Partiledare för Medborgerlig samling