Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

C: Nu räcker det – lägg ner Arbetsförmedlingen

Det är allvarligt, och uppseendeväckande, att Arbetsförmedlingen inte klarar av att analysera varför matchningen mellan lediga jobb och arbetssökande inte fungerar, skriver Annika Qarlsson (C).
Foto: BERTIL ERICSON/TT
Annika Qarlsson är arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet.
Foto: ANNA SIMONSSON

Vi kan inte fortsätta lägga miljarder i skattepengar på Arbetsförmedlingen, som gång på gång misslyckas med sitt uppdrag.

Centern tycker att det räcker nu. Lägg ner – och gör om, gör rätt, skriver partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Annika Qarlsson. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | ARBETSMARKNAD. Det är dags att regeringen sätter punkt för Arbetsförmedlingen. Trots att Sverige befinner sig mitt i en högkonjunktur finns det närmare en miljon människor som lever i utanförskap. Arbetsmarknaden blir också alltmer tudelad, integrationen fungerar inte och arbetsgivarna har allt svårare att rekrytera.

Förra månaden riktade Riksrevisionen hård kritik mot Arbetsförmedlingen. De senaste åren har matchningen mellan lediga jobb och arbetssökande försämrats och Arbetsförmedlingen har gjort felaktiga analyser av varför, menar Riksrevisionen. Det är allvarligt, och uppseendeväckande, att Arbetsförmedlingen inte klarar av att analysera varför matchningen inte fungerar, det måste anses tillhöra ett av huvuduppdragen som de absolut måste klara av.


LÄS MER: Riksrevisionen sågar Arbetsförmedlingen 


Men kritiken mot Arbetsförmedlingen stannar inte där. Senaste tiden har vi också läst om bristande upphandlingar som kostar skattebetalarna stora pengar, helt i onödan. För att komma tillrätta med de enorma problemen omorganiserar sig nu Arbetsförmedlingen, som om en omorganisation kan lösa strukturfel i hela myndigheten. Beslut om omorganisationen tas i nu i december.

Centerpartiet tycker att det räcker nu. Det är dags att lägga ner Arbetsförmedlingen i sin nuvarande form och göra om och göra rätt. När Arbetsförmedlingen inte klarar av sitt uppdrag är det dags att ge andra chansen. Det finns i dag många företag som är väl etablerade och som skulle kunna få fler människor i arbete.

Låt fristående arbetsförmedlare göra jobbet

För att matcha arbetssökande till arbete är relationen med arbetsgivarna en nyckelförutsättning. Den förutsättningen finns redan hos många fristående arbetsförmedlare, såsom rekryterings- och bemanningsföretag, sociala företag eller ideella organisationer.

Vi föreslår en ny struktur med en statlig myndighet som framför allt ansvarar för funktioner som myndighetsutövning, kontroll och uppföljning.

Sverige behöver ett nytt ledarskap som kan minska utanförskapet i hela landet, få fler i jobb och därmed öka skatteintäkterna så att vi får råd med mer välfärd.

För att stimulera matchningen vill vi införa en arbetsförmedlarpeng, som följer med den arbetssökande till den arbetsförmedlare som hen själv väljer. De fristående arbetsförmedlarna ska utvärderas kontinuerligt och redovisas offentligt på nätet, så att både arbetssökande och arbetsgivare kan välja effektiva arbetsförmedlare som håller måttet.

Modellen med arbetsförmedlarpeng har prövats med stor framgång i bland annat Australien. Det finns ingen anledning att vi ska fortsätta lägga miljarder i skattepengar på Arbetsförmedlingen som inte klarar av att förmedla jobb, när det finns andra sätt som bevisligen funkar mycket bättre.

Det är dags att på allvar ta tag i problemen med bristande matchning på arbetsmarknaden. Det måste vara slut med att Arbetsförmedlingen gång på gång misslyckas med sitt uppdrag. Sverige behöver ett nytt ledarskap som kan minska utanförskapet i hela landet, få fler i jobb och därmed öka skatteintäkterna så att vi får råd med mer välfärd.


Av Annika Qarlsson (C)

Arbetsmarknadspolitisk talesperson