Det är allvarligt, och uppseendeväckande, att Arbetsförmedlingen inte klarar av att analysera varför matchningen mellan lediga jobb och arbetssökande inte fungerar, skriver Annika Qarlsson (C). Foto: BERTIL ERICSON/TTDet är allvarligt, och uppseendeväckande, att Arbetsförmedlingen inte klarar av att analysera varför matchningen mellan lediga jobb och arbetssökande inte fungerar, skriver Annika Qarlsson (C). Foto: BERTIL ERICSON/TT
Det är allvarligt, och uppseendeväckande, att Arbetsförmedlingen inte klarar av att analysera varför matchningen mellan lediga jobb och arbetssökande inte fungerar, skriver Annika Qarlsson (C). Foto: BERTIL ERICSON/TT
Annika Qarlsson är arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet. Foto: ANNA SIMONSSONAnnika Qarlsson är arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet. Foto: ANNA SIMONSSON
Annika Qarlsson är arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet. Foto: ANNA SIMONSSON

C: Nu räcker det – lägg ner Arbetsförmedlingen

Publicerad
Uppdaterad

Vi kan inte fortsätta lägga miljarder i skattepengar på Arbetsförmedlingen, som gång på gång misslyckas med sitt uppdrag.

Centern tycker att det räcker nu. Lägg ner – och gör om, gör rätt, skriver partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Annika Qarlsson. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | ARBETSMARKNAD. Det är dags att regeringen sätter punkt för Arbetsförmedlingen. Trots att Sverige befinner sig mitt i en högkonjunktur finns det närmare en miljon människor som lever i utanförskap. Arbetsmarknaden blir också alltmer tudelad, integrationen fungerar inte och arbetsgivarna har allt svårare att rekrytera.

Förra månaden riktade Riksrevisionen hård kritik mot Arbetsförmedlingen. De senaste åren har matchningen mellan lediga jobb och arbetssökande försämrats och Arbetsförmedlingen har gjort felaktiga analyser av varför, menar Riksrevisionen. Det är allvarligt, och uppseendeväckande, att Arbetsförmedlingen inte klarar av att analysera varför matchningen inte fungerar, det måste anses tillhöra ett av huvuduppdragen som de absolut måste klara av.

 

LÄS MER: Riksrevisionen sågar Arbetsförmedlingen 

 

Men kritiken mot Arbetsförmedlingen stannar inte där. Senaste tiden har vi också läst om bristande upphandlingar som kostar skattebetalarna stora pengar, helt i onödan. För att komma tillrätta med de enorma problemen omorganiserar sig nu Arbetsförmedlingen, som om en omorganisation kan lösa strukturfel i hela myndigheten. Beslut om omorganisationen tas i nu i december.

Centerpartiet tycker att det räcker nu. Det är dags att lägga ner Arbetsförmedlingen i sin nuvarande form och göra om och göra rätt. När Arbetsförmedlingen inte klarar av sitt uppdrag är det dags att ge andra chansen. Det finns i dag många företag som är väl etablerade och som skulle kunna få fler människor i arbete.

Låt fristående arbetsförmedlare göra jobbet

För att matcha arbetssökande till arbete är relationen med arbetsgivarna en nyckelförutsättning. Den förutsättningen finns redan hos många fristående arbetsförmedlare, såsom rekryterings- och bemanningsföretag, sociala företag eller ideella organisationer.

Vi föreslår en ny struktur med en statlig myndighet som framför allt ansvarar för funktioner som myndighetsutövning, kontroll och uppföljning.

Sverige behöver ett nytt ledarskap som kan minska utanförskapet i hela landet, få fler i jobb och därmed öka skatteintäkterna så att vi får råd med mer välfärd.

För att stimulera matchningen vill vi införa en arbetsförmedlarpeng, som följer med den arbetssökande till den arbetsförmedlare som hen själv väljer. De fristående arbetsförmedlarna ska utvärderas kontinuerligt och redovisas offentligt på nätet, så att både arbetssökande och arbetsgivare kan välja effektiva arbetsförmedlare som håller måttet.

Modellen med arbetsförmedlarpeng har prövats med stor framgång i bland annat Australien. Det finns ingen anledning att vi ska fortsätta lägga miljarder i skattepengar på Arbetsförmedlingen som inte klarar av att förmedla jobb, när det finns andra sätt som bevisligen funkar mycket bättre.

Det är dags att på allvar ta tag i problemen med bristande matchning på arbetsmarknaden. Det måste vara slut med att Arbetsförmedlingen gång på gång misslyckas med sitt uppdrag. Sverige behöver ett nytt ledarskap som kan minska utanförskapet i hela landet, få fler i jobb och därmed öka skatteintäkterna så att vi får råd med mer välfärd.

 

Av Annika Qarlsson (C)

Arbetsmarknadspolitisk talesperson

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag