Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stoppa familjefäderna som klottrar sönder stan

Att städa efter medelålders klottrande män på jakt efter spänning är provocerande, skriver Anna König Jerlmyr.
Foto: Colourbox
Anna König Jerlmyr (M) är finansborgarråd i Stockholms stad.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Få saker gör mig mer provocerad än ouppfostrade män som ägnar sig åt systematisk skadegörelse.

Det är orimligt att miljontals skattekronor varje år läggs på att städa upp efter medelålders män på jakt efter spänning i vardagen, skriver Anna König Jerlmyr (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Klotter kostar skattebetalarna i Stockholm miljontals kronor varje år, förstör stadsmiljön och skapar otrygghet bland stockholmarna. Gärningsmännen är för det mesta män en bra bit över 30 och många lever till vardags väletablerade liv med fast inkomst och familj. 

Den grönblå majoriteten har genomfört stora trygghetssatsningar, bland annat genom mer pengar till klottersanering, och ökad trygghet i Stockholm är min högsta prioritet som finansborgarråd. Men det är i grunden orimligt att miljontals skattekronor varje år läggs på att städa upp efter medelålders män på jakt efter spänning i vardagen. 

Skadegörelse som anmäls till polisen har ökat stadigt i Sverige sedan 2017. Förra året polisanmäldes över 204 000 fall av skadegörelse, där 93 540 anmälningar utgjordes av klotter. Det är en bild som vi tyvärr känner igen allt för väl i Stockholm. 

Den typiske klottraren är ingen ungdom

Den typiske klottraren i Stockholm är enligt polisen män, en bra bit över 30 år gamla. Många lever väletablerade liv med fast inkomst och familj. Det är alltså ingen utsatt grupp vi pratar utan personer med alla förutsättningar för ett liv långt borta från kriminalitet. Istället vittnar polisen om att deras brottsliga aktiviteter beror på att de söker en spänning i vardagen. 

Nyligen rapporterade Aftonbladet om hur två män i 30-årsåldern som blev ertappade med att klottra attackerade två poliser som kom till platsen. Få saker gör mig mer provocerad än ouppfostrade män som ägnar sig åt systematisk skadegörelse av den enda anledningen att de söker en kick i vardagen. 

Ökar otryggheten

Otryggheten har ökat i Stockholm under ett halvt decennium och det finns flera orsaker till det. Polisbristen är en del, men hur våra stadsmiljöer ser ut är också en viktig faktor. Klotter, nedskräpning och eftersatt underhåll i det offentliga rummet bidrar alla till ökad otrygghet. Därför växlade Stockholms stad upp trygghetsarbetet på bred front när jag tillträdde som finansborgarråd. 

Den grönblå majoriteten vill halvera den upplevda otryggheten i utsatta stadsdelar och få bort samtliga stadsdelar från polisens lista över särskilt utsatta områden fram till 2025. Detta genom bland annat en kraftig utbyggnad av antalet kommunala ordningsvakter till 100 stycken, en fördubbling av antalet övervakningskameror och mer resurser till städning och klottersanering. 

Till dig som klottrar och som upplever att livet saknar spänning, börja med en extremsport eller köp en motorcykel

En fråga jag länge drivit är också att ordningsvakter ska få större befogenheter så att de kan bötfälla skadegörelse och nedskräpning. Till dess har staden en tydlig linje för hur vi hanterar situationen. Klotter på Stockholms stads fastigheter ska saneras inom 24 timmar, en garanti som uppfylls till 98 procent och vi tar ett samlat grepp om särskilt otrygga platser genom samverkan med det lokala näringslivet kring bland annat aktiviteter och underhåll. 

Ansträngd budget i coronakrisen

Stockholms stads arbete mot otryggheten fortsätter trots rådande pandemi och jag tänker se till att det fortsatt byggs ut framöver. Men i en tid där var sjätte stockholmare är varslad eller permitterad, arbetslösheten stiger snabbt och skatteunderlagstillväxten minskar kraftigt kommer Stockholms stads budget vara kraftigt ansträngd. 

Vi behöver se över våra utgifter och investeringar på bred front för att garantera att välfärdens kärnverksamheter får nödvändiga resurstillskott för att bibehålla god kvalitet. Att vi i det läget tvingas lägga miljontals kronor varje år för att städa efter medelålders män på jakt efter spänning är provocerande. 

Pengarna kunde gått till välfärden

Varje krona som läggs på klottersanering är skattepengar som hade kunnat gå till fler lärare eller mer personal inom äldreomsorgen. Det är hög tid att dessa vandaler inser konsekvenserna av sitt beteende och agerar därefter. 

Min uppmaning till dig som klottrar och som upplever att livet saknar spänning, börja med en extremsport eller köp en motorcykel, men låt bli ett beteende som kostar skattepengar och skapar otrygghet i vår stad. 

Tilliten till varje individs eget ansvar har varit stor under coronapandemin, att då förvänta sig att individer låter bli att förstöra Stockholm med klotter och skadegörelse framstår både som självklart och lätt att efterleva. Till dess tänker jag fortsatt att prioritera arbetet mot skadegörelse i Stockholm, för allas rätt till en välskött och trygg stad.


Av Anna König Jerlmyr (M)

Finansborgarråd Stockholms stad