Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EU tar nästa steg – kan sänka svenska löner

Socialdemokraterna lyckades samla alla EU-ledare för att i kör godkänna den sociala pelaren och lämnade aktivt ifrån sig makten över den svenska välfärdspolitiken till Bryssel, skriver Abir Al-Sahlani.
Foto: KRISTOFER SANDBERG
EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) sitter i EU:s arbetsmarknadsutskott.
Foto: FRED MARVAUX

Stefan Löfven öppnade Pandoras ask och den blir mycket svår att stänga. 

Nu läggs förslaget om en europeisk minimilön fram. Det som låter bra på papperet är i själva verket ett stort hot, skriver Abir Al-Sahlani (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Nu på tisdag den 14 januari väntas EU-kommissionen lägga fram ett första förslag om en europeisk minimilön. Detta kan låta bra på papperet, men i verkligheten är det ett stort hot mot både europeisk konkurrenskraft och den svenska arbetsmarknaden. All inblandning av EU på det lönepolitiska området kommer nämligen allvarligt störa det svenska kollektivavtalssystemet. Vi i Sverige får toppbetyg vad gäller rättigheter för våra arbetstagare. Skulle EU börja reglera arbetsmarknadsområdet så skulle detta kraftigt försämras.

Så stor blir minimilönen

Först och främst är EU en dålig instans att bestämma lönen för vanligt folk, tvärtom bör dessa beslut tas så nära den enskilda som möjligt. Nivån som ryktas bli den föreslagna minimilönen är 60 procent av ett lands medianlön. För svensk del skulle alltså minimilönen bli omkring 18 500 kronor i månaden. Klart mindre än vad de allra flesta kollektivavtalen i dag garanterar. 

Svenska löntagare och samhällsekonomin i stort riskerar alltså att förlora pengar genom detta. Dessutom riskerar en europeisk minimilön, med standardiserade låglönenivåer, att slå ut viktiga satsningar på låglönejobb för särskilda grupper som står långt utanför arbetsmarknaden.

Löser inte fattigdomen

Idén med minimilöner syftar till att minska fattigdomen. Problemet med fattigdom är verkligen på riktigt, men EU kan de facto inte lagstifta bort fattigdomen. För att bevisa detta kan vi titta på de länder som redan i dag har minimilöner på plats, såsom Frankrike och Storbritannien, men där delar av den arbetande befolkningen trots detta klassas som fattiga.

När den sociala pelaren godkändes lämnade de aktivt ifrån sig makten över den svenska välfärdspolitiken till Bryssel

Frågan som man måste ställa sig är varför så många politiska partier tror att EU:s inblandning i arbetsmarknadspolitiken skulle ha en positiv effekt? I Sverige är särskilt Socialdemokraterna svaret skyldigt. När de lyckades samla alla EU-ledare för att i kör godkänna den så kallade sociala pelaren lämnade de aktivt ifrån sig makten över den svenska välfärdspolitiken till Bryssel. Stefan Löfven öppnade helt enkelt Pandoras ask och den kommer nu vara mycket svår att stänga.

C försvarar svensk lönebildning

Svensk arbetsmarknad måste bestämmas av de människor och företag som berörs. Inte av byråkrater i Bryssel. Centerpartiet är det enda partiet som har en ordinarie ledamot i EU-parlamentets arbetsmarknadsutskott. Vi kommer under hela mandatperioden försvara svensk lönebildning och vi kommer även fortsatt att stå upp för den fina svenska traditionen att arbetsgivare och arbetstagare tillsammans hittar lösningar för arbetsmarknaden. Makten ska ligga så nära individen som möjligt.


Abir Al-Sahlani (C)

EU-parlamentariker

Ordinarie ledamot i EU:s arbetsmarknadsutskott


Heléne Fritzon (S) om sociala pelaren: ”Förvånad över kritiken”