Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stoppa Eritreas olagliga skatteindrivning

Dawit Isaak, fängslad i 7 000 dagar för att han utnyttjat sin mänskliga rättighet till yttrandefrihet.Foto: KALLE AHLSéN
Helena Giertta, chefredaktör för tidningen Journalisten.
Kurdo Baksi, journalist och författare.Foto: Ali Lorestani/TT
Ulirka Hyllert, ordförande för Svenska journalistförbundet.Foto: TOR JOHNSSON / SJF

I dag har Dawit Isaak suttit fängslad i 7 000 dagar. Sverige har inte gjort tillräckligt för att få samvetsfången fri. 

Stoppa Eritreas ambassad från att tvinga in den olagliga exilskatten från svenska medborgare på svenskt territorium, skriver Kurdo Baksi, Helena Giertta och Ulrika Hyllert.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Du som läser det här, försök att sätta dig in i vilket helvete som Dawit Isaak har haft i 7 000 dagar.

• En liten cell på två gånger tre meter. 

• Aldrig kunna ta emot besök.

• Aldrig kunna vistas ute.

• Aldrig få tala med sina barn. 

• Aldrig få ett juridiskt biträde, aldrig få en rättvis rättegång. 

Det är svårt att sätta sig in i det liv som Dawit Isaak dagligen tvingas gå igenom i det ökända fängelset Eiraeiro, nära huvudstaden Asmara i Eritrea. Det skulle kunna vara manus till en skräckfilm, men det är i högsta grad en sann berättelse om den svenske medborgaren. 

På direkt order från diktatorn

Vid det här laget är Dawit Isaak känd av nästan hela den svenska befolkningen. En septembermorgon för nästan tjugo år sedan hämtades journalisten och poeten Dawit Isaak av eritreansk säkerhetspolis. Förutom Dawit frihetsberövades också många andra oliktänkande i en razzia som beordrades direkt av Eritreas diktator Esaias Afewerki. 

Att Dawit Isaak greps beror på att han var delägare i den oberoende tidningen Setit och att han författat en och annan kritisk text om det politiska tillståndet i landet, särskilt om bristen på demokrati för landets nästan fem miljoner själar. 

Dawit Isaak straffas hårt av diktaturregimen i Asmara för att han utövat sin mänskliga rättighet till yttrandefrihet.

Yttrandefriheten bekämpas

Tyvärr är det inte bara i Eritrea som yttrandefriheten är snudd på eliminerad. I Belarus nekas medborgarna såväl att anordna fredliga manifestationer som att uttala sig i fria medier. 

Tjugo år av svensk diplomati har inte lett till någonting. Stater som straffar svenska yttrandefrihetskämpar måste straffas tillbaka.

I Turkiet utsätts landets 83 miljoner invånare av den despotiske presidenten Recep Tayyip Erdogans röst dygnet runt i radio- och tv-sändningar. Journalister som inte delar Erdogans världsuppfattning stämplas som terrorister och döms till fängelse i summariska rättegångar. Turkiet innehar det föga smickrande världsrekordet i antalet fängslade journalister även om Kina låg etta i ett par månader. 

Det är där den svenske förläggaren, poeten och göteborgaren Gui Minhai har varit fängslat i drygt fem år för att han har använt sig av sin yttrandefrihet och publicerat litteratur som inte faller Peking-regimen i smaken.

Sverige gör alldeles för lite

Sverige agerar långt ifrån tillräckligt för att hämta hem sina svenska yttrandefrihetskämpar. När det gäller Dawit Isaak, som nu alltså suttit i sin trånga cell i 7 000 dagar, har den svenska regeringen inte ens infört några sanktioner mot Eritrea eller försökt stoppa EU:s miljardbistånd till den förtryckande regimen. I stället för att stå upp för yttrandefrihetsfången Dawit Isaak har vi underlättat för den eritreanska regimen här i Sverige på flera sätt. Bland annat har vi låtit Eritreas ambassad fortsätta att driva in två procents exilskatt av svenska medborgare med rötter i Eritrea. 

Stoppa skatteindrivningen

Dawit Isaak är fängslad på politiska grunder. Därför måste Sverige agera politiskt. Några korta uttalanden på regeringens hemsida hjälper inte. Tjugo år av svensk diplomati har inte lett till någonting. 

Stater som straffar svenska yttrandefrihetskämpar måste straffas tillbaka.

Sverige har ännu inte gjort allt för att få samvetsfången Dawit Isaak fri. Börja nu direkt med att stoppa Eritreas ambassad från att tvinga in den olagliga skatten från svenska medborgare på svenskt territorium. 

 

Av Kurdo Baksi

Journalist och författare

Helena Giertta 

Chefredaktör tidningen Journalisten

Ulrika Hyllert 

Ordförande Svenska journalistförbundet