Många upplever en stor oro och mår dåligt långt efter att inbrottet skedde. Särskilt om gärningsmannen lurat sig in i bostaden när offret är hemma, skriver Tomas Tobé. Foto: COLOURBOXMånga upplever en stor oro och mår dåligt långt efter att inbrottet skedde. Särskilt om gärningsmannen lurat sig in i bostaden när offret är hemma, skriver Tomas Tobé. Foto: COLOURBOX
Många upplever en stor oro och mår dåligt långt efter att inbrottet skedde. Särskilt om gärningsmannen lurat sig in i bostaden när offret är hemma, skriver Tomas Tobé. Foto: COLOURBOX
Tobias Tobé (M) är ordförande för justitieutskottet. Foto: ANNA-KARIN NILSSONTobias Tobé (M) är ordförande för justitieutskottet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Tobias Tobé (M) är ordförande för justitieutskottet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Lås in eller utvisa den som ger sig på äldre

Publicerad

Moderaterna vill öka tryggheten och stoppa den brottsvåg mot äldre som nu drar över landet.

Den som bryter sig in hos en äldre försvarslös person ska sättas i fängelse eller utvisas, skriver Tomas Tobé (M).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I Sverige ska tryggheten gälla för alla, oavsett ålder, kön eller bostadsort. I dag är dock tryggheten långtifrån självklar för alla. Ofta är äldre personer rädda för att utsättas för brott. Känslan är inte obefogad eftersom det finns organiserade ligor som särskilt riktar in sig på att begå brott mot just äldre. Situationen kräver konkreta åtgärder.

Expressen har nyligen rapporterat om att polisen varnar för en våg av stölder riktade mot äldre i deras hem. Det tycks handla om organiserade ligor av unga kvinnor som lurar eller tvingar sig in i äldre personers hem för att stjäla deras tillhörigheter. Ofta utger de sig för att vara hemtjänstpersonal, massörer eller läkarstudenter.

Tillvägagångssättet är inte bara djupt omoraliskt och upprörande. Det utgör även ett hot mot äldres säkerhet, trygghet och tillit. Polisen vittnar om att de får in mellan fem och tio anmälningar om inbrott mot äldre per dag. Det illustrerar hur allvarligt läget är.

 

LÄS MER: Stöldturné mot äldre – polisen varnar: "Öppna inte dörren"

 

De äldre är extra utsatta

Att upprätthålla tryggheten för alla medborgare är en av statens grundläggande uppgifter. Kanske är det ännu viktigare att de grupper som är extra utsatta eller som har svårt att värja sig känner den här tryggheten. Det är ovärdigt ett land som Sverige att någon som har slitit och bidragit till samhället hela sitt liv inte ska få känna sig trygg i sitt eget hem. För oss moderater är det uppenbart att vi politiker måste fokusera mer på den här trygghetsfrågan.

Vi vill införa ett nytt brott, inbrottsstöld, med minimistraffet fängelse i ett år och utvisning som möjlig påföljd.

Tidigare i höst presenterade Moderaterna vårt nya kriminalpolitiska program. I programmet finns ett antal konkreta åtgärder som syftar till att öka tryggheten för äldre samt skärpa straffen för de som utsätter äldre för brott. Framförallt är det tre åtgärder som särskilt borde lyftas fram i det här sammanhanget.

 

LÄS MER: Bedragarna tog sig in hos ms-sjuka Barbro

 

 

Rättsväsendet ska se särskilt allvarligt på brott mot äldre

Moderaterna vill att Åklagarmyndigheten ska ges i uppdrag att följa upp Alliansens straffskärpningsreform från 2010, vilken syftade till att straffskärpningsgrunderna skulle få större genomslag. Om uppföljningen visar att straffen för exempelvis brott mot äldre inte skärpts tillräckligt vill vi genomföra ytterligare skärpningar. Brott mot personer som inte kan värja sig är någonting som samhället bör se extra allvarligt på.

 

Kartlägg brott mot äldre

Det behövs en tydligare bild av brotten mot äldre. Därför är det bra att Brottsförebyggande rådet nu har ett projekt för att undersöka åldringsbrott. Men detta borde göras varje år och en särskild nationell trygghetsundersökning för äldre borde inrättas. Vi behöver få en tydligare bild av de äldres utsatthet för brott.

 

LÄS MER: 30 ligor slår till mot äldre i Sverige

 

Skärpta straff för bostadsinbrott

Bostadsinbrott innebär en stor integritetskränkning som ofta får allvarliga konsekvenser för de som utsätts. Många upplever en stor oro och mår dåligt långt efter att inbrottet skedde. Särskilt om gärningsmannen lurat sig in i bostaden när offret är hemma. Moderaterna vill vi skärpa straffen så att fler inbrott leder till fängelsestraff. Vi vill införa ett nytt brott, inbrottsstöld, med minimistraffet fängelse i ett år och utvisning som möjlig påföljd.

 

Enbart straffskärpningar och kartläggningar kommer inte lösa den brottsvåg mot äldre som nu drar genom landet. Det behövs även fler poliser och mer resurser till hela rättssystemet. Men straffskärpningarna skickar en tydlig signal från samhällets sida; den som bryter sig in hos en äldre försvarslös person ska sättas i fängelse eller utvisas.

 

Av Tomas Tobé (M)

Justitieutskottets ordförande

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag