Thomas Bodström riskerar stämning efter pensionsskandalen i Allra. Foto: TOMAS LEPRINCEThomas Bodström riskerar stämning efter pensionsskandalen i Allra. Foto: TOMAS LEPRINCE
Thomas Bodström riskerar stämning efter pensionsskandalen i Allra. Foto: TOMAS LEPRINCE
Karin Ernlund är gruppledare för Centerpartiet i Stockholm. Foto: JOANNA PELIROCHAKarin Ernlund är gruppledare för Centerpartiet i Stockholm. Foto: JOANNA PELIROCHA
Karin Ernlund är gruppledare för Centerpartiet i Stockholm. Foto: JOANNA PELIROCHA

Stoppa Bodström – och ryggdunkandet inom S

Publicerad

Svågerpolitiken inom Socialdemokraterna måste upphöra. Pausa utnämningen av Thomas Bodström tills alla kort ligger på bordet i pensionsskandalen, skriver Karin Ernlund, gruppledare för C i Stockholm. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vid första anblick kan vi förstå varför Thomas Bodström föreslogs till ny landshövding i Stockholm. Han är advokat, före detta justitieminister för Socialdemokraterna och deckarförfattare. Men samtidigt som han får ansvar för Länsstyrelsen kan han stämmas av en annan myndighet, nämligen Pensionsmyndigheten. Därför vill vi att utnämningen av Bodström väntar tills förundersökningen av Allra-skandalen är klar. 

När regeringen föreslog Thomas Bodström till ny landshövding pågick förundersökningen om Allra-skandalen. Pensionsbolaget Allra utreds sedan i våras för penningtvätt och för att ha lurat pensionssparare på omkring 150 miljoner kronor. 140 miljoner kronor har beslagtagits, en anställd har gripits, fem personer i Allras ledning har anmälts - varav två är huvudägarna. Pensionsmyndigheten överväger även att stämma styrelseledamöter. Thomas Bodström är en av dem. 

Bodström riskerar stämning

Thomas Bodström riskerar att stämmas samtidigt som han utses till ett av Stockholms mest betydelsefulla uppdrag. För rollen som landshövding går inte bara ut på att klippa band och representera Stockholm. Han kommer även att bli ansvarig för en myndighet, nämligen Länsstyrelsen, samtidigt som han eventuellt stäms av en annan myndighet. 

Även fast den före detta justitieministern kanske inte var direkt inblandad i Allras penningtvätt satt han i bolagets styrelse. Det innebär att han, tillsammans med de andra styrelseledamöterna, är ytterst ansvarig för bolagets verksamhet. Trots detta valde regeringen att föreslå Thomas Bodström till landshövding. Det visar tydligt på Socialdemokraternas svågerpolitik och ryggdunkeri. 

Men Centerpartiet i Stockholms stad är inte de enda som är kritiska till utnämnandet. På nationell nivå har Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna ifrågasatt beslutet. Ledarskribenter till höger och vänster har skrivit kritiskt om det, och ett 50-tal anställda på Pensionsmyndigheten har skickat ett öppet brev till regeringen. De skriver bland annat att: "Regeringen har således till landshövding utnämnt en person som tills nyligen var styrelseledamot i ett bolag som är föremål för en utredning om brott mot det allmänna pensionssystemet. Det väcker stor besvikelse och oro hos oss som arbetar med att förvalta och söka skapa förtroende för pensionssystemet och med att återvinna så mycket som möjligt av spararnas pensionspengar."

Gav 20 miljoner till ägarna

Centerpartiet i Stockholms stad söker en förklaring till hur Bodström kan få denna utmärkelse innan Allra-skandalen är helt utredd. Senast i måndags kom det fram att bolagsstyrelsen, med bland annat Bodström, gett 20 miljoner till ägarna. Därför borde samtliga partier i Stockholms stad be regeringen om att invänta den rättsliga processen innan utnämningen sker. Hittills har Kommunstyrelsens ordförande och finansborgarrådet Karin Wanngård (S) inte sagt någonting. Hennes tystnad är oroväckande – väljer hon stockholmarnas bästa eller Socialdemokraternas svågerpolitik?  

Stockholmarna förtjänar en landshövding som är rentvådd från rättsliga misstankar och som inte tillsattes via svågerpolitik. Därför ber vi om att utnämningen pausas tills alla kort ligger på borden. 

 

Av Karin Ernlund

Gruppledare för C i Stockholm

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag