Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stoppa Bodström – och ryggdunkandet inom S

Thomas Bodström riskerar stämning efter pensionsskandalen i Allra. Foto: TOMAS LEPRINCE
Karin Ernlund är gruppledare för Centerpartiet i Stockholm. Foto: JOANNA PELIROCHA

Svågerpolitiken inom Socialdemokraterna måste upphöra. Pausa utnämningen av Thomas Bodström tills alla kort ligger på bordet i pensionsskandalen, skriver Karin Ernlund, gruppledare för C i Stockholm. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vid första anblick kan vi förstå varför Thomas Bodström föreslogs till ny landshövding i Stockholm. Han är advokat, före detta justitieminister för Socialdemokraterna och deckarförfattare. Men samtidigt som han får ansvar för Länsstyrelsen kan han stämmas av en annan myndighet, nämligen Pensionsmyndigheten. Därför vill vi att utnämningen av Bodström väntar tills förundersökningen av Allra-skandalen är klar. 

När regeringen föreslog Thomas Bodström till ny landshövding pågick förundersökningen om Allra-skandalen. Pensionsbolaget Allra utreds sedan i våras för penningtvätt och för att ha lurat pensionssparare på omkring 150 miljoner kronor. 140 miljoner kronor har beslagtagits, en anställd har gripits, fem personer i Allras ledning har anmälts - varav två är huvudägarna. Pensionsmyndigheten överväger även att stämma styrelseledamöter. Thomas Bodström är en av dem. 

Bodström riskerar stämning

Thomas Bodström riskerar att stämmas samtidigt som han utses till ett av Stockholms mest betydelsefulla uppdrag. För rollen som landshövding går inte bara ut på att klippa band och representera Stockholm. Han kommer även att bli ansvarig för en myndighet, nämligen Länsstyrelsen, samtidigt som han eventuellt stäms av en annan myndighet. 

Även fast den före detta justitieministern kanske inte var direkt inblandad i Allras penningtvätt satt han i bolagets styrelse. Det innebär att han, tillsammans med de andra styrelseledamöterna, är ytterst ansvarig för bolagets verksamhet. Trots detta valde regeringen att föreslå Thomas Bodström till landshövding. Det visar tydligt på Socialdemokraternas svågerpolitik och ryggdunkeri. 

Men Centerpartiet i Stockholms stad är inte de enda som är kritiska till utnämnandet. På nationell nivå har Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna ifrågasatt beslutet. Ledarskribenter till höger och vänster har skrivit kritiskt om det, och ett 50-tal anställda på Pensionsmyndigheten har skickat ett öppet brev till regeringen. De skriver bland annat att: "Regeringen har således till landshövding utnämnt en person som tills nyligen var styrelseledamot i ett bolag som är föremål för en utredning om brott mot det allmänna pensionssystemet. Det väcker stor besvikelse och oro hos oss som arbetar med att förvalta och söka skapa förtroende för pensionssystemet och med att återvinna så mycket som möjligt av spararnas pensionspengar."

Gav 20 miljoner till ägarna

Centerpartiet i Stockholms stad söker en förklaring till hur Bodström kan få denna utmärkelse innan Allra-skandalen är helt utredd. Senast i måndags kom det fram att bolagsstyrelsen, med bland annat Bodström, gett 20 miljoner till ägarna. Därför borde samtliga partier i Stockholms stad be regeringen om att invänta den rättsliga processen innan utnämningen sker. Hittills har Kommunstyrelsens ordförande och finansborgarrådet Karin Wanngård (S) inte sagt någonting. Hennes tystnad är oroväckande – väljer hon stockholmarnas bästa eller Socialdemokraternas svågerpolitik?  

Stockholmarna förtjänar en landshövding som är rentvådd från rättsliga misstankar och som inte tillsattes via svågerpolitik. Därför ber vi om att utnämningen pausas tills alla kort ligger på borden. 

 

Av Karin Ernlund

Gruppledare för C i Stockholm

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!