Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot (L). Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENBirgitta Ohlsson, riksdagsledamot (L). Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot (L). Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Maria Abrahamsson, riksdagsledamot (M). Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENMaria Abrahamsson, riksdagsledamot (M). Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Maria Abrahamsson, riksdagsledamot (M). Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot (V). Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENAmineh Kakabaveh, riksdagsledamot (V). Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot (V). Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Stoppa bidragen till antidemokraterna

Publicerad

Etniska föreningar och samfund som exempelvis förnekar uppkomsten av hedersförtryck ska inte kunna få bidrag.

Riksdagsledamöter som Birgitta Ohlsson (L) och Amineh Kakabaveh (V) kräver att skattemedel aldrig ska få gå till mörkerkrafter.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | FÖRENINGSBIDRAG. I slutet av denna månad ska regeringens utredare Ulf Bjereld presentera sina förslag om hur stödet till trossamfunden ska se ut i framtiden. Vi som är aktiva i riksdagens tvärpolitiska nätverk mot förtryck och diskriminering i hederns namn har länge engagerat oss i denna fråga och förväntar oss en skarp ny politik med ett tydligt demokratikriterium. 

I uppdraget står nämligen att det är; ”centralt att ett trossamfund som inte respekterar samhällets grundläggande värderingar, så som alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen och det demokratiska styrelseskicket, inte ska finansieras med allmänna medel”. 

Exakt. Om detta ska tolkas konsekvent är det stopp med pengar till aktörer som stöttar hatpredikanter, glorifierar våldsbejakande extremism, undergräver demokratin och propagerar för hedersförtryck, könsapartheid och hat mot HBTQ-personer.

 

DEBATT: Utan kontanter blottar vi oss för fienden 

 

Medvetenheten är mycket varierande

Men vi oroas samtidigt över att det finns andra nivåer i samhället som också delar ut liknande bidragspengar, men som hamnat helt i skymundan i debatten. Samma genomlysning, kartläggning, uppstramning och ändamålsenlig redovisning som behövs på statlig nivå måste också till i svenska kommuner och landsting. 

I dag är medvetenheten, uppföljningen och kriterierna kring hur bidragspengar delas ut till föreningar, samfund och aktiviteter minst sagt mycket varierande runtom i landet. Vissa landsting och kommuner är mer nogräknade andra inte. Lokala politiker och tjänsteman famlar stundom kring detta. Ofta uppmärksammas pengar till oseriösa aktörer först när medierna avslöjat skandaler kring bidrag. Etniska föreningar och samfund som exempelvis aktivt misstänkliggör arbetet mot, och förnekar uppkomsten av hedersförtryck ska inte kunna få bidrag.

Självklart ska politiken bidra positivt till att ge civilsamhället goda förutsättningar. Det ska vara enkelt att engagera sig i en idrottsklubb, samfund, folkbildnings- eller intresseorganisation. 

Men samtidigt måste vi vara glasklara. Inga skattemedel – varken på nationell eller lokal nivå – ska någonsin gå till de krafter som uppmuntrar till våldsbejakande extremism, kvinnohat eller vill förändra samhället med odemokratiska medel.

 

Av Birgitta Ohlsson

Riksdagsledamot (L)

Amineh Kakabaveh

Riksdagsledamot (V)

Per Westerberg

Förutvarande talman (M)

Robert Hannah

Riksdagsledamot (L)

Marco Venegas

Riksdagsledamot (MP)

Carina Ohlsson

Riksdagsledamot (S)

Annika Lillemets

Riksdagsledamot (MP)

Maria Abrahamsson

Riksdagsledamot (M)

Solveig Zander

Riksdagsledamot (C)

Staffan Danielsson

Riksdagsledamot (C)

Caroline Szyber

Riksdagsledamot (KD)

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag