Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stoppa avrättningen av Ahmadreza Djalali

Svensk-iranske KI-forskaren Ahmadreza Djalali före gripandet.
Foto: PRIVAT/TT
Eva Wiberg, rektor Göteborgs universitet.
Foto: Johan Wingborg
Ole Petter Ottersen, rektor Karolinska institutet.
Foto: ERIK FLYG

Behandlingen av Ahmadreza Djalali är ett oerhört övergrepp mot honom själv och mot hans familj. Men det är också en direkt attack mot grundläggande demokratiska värderingar, mot den akademiska friheten och mot forskning och kunskapsspridning, skriver 21 rektorer för svenska universitet och högskolor.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I tisdags nåddes vi av oroväckande uppgifter om att dödsdomen mot den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djajali är på väg att verkställas. Vi kräver nu att ansvariga myndigheter i Iran stoppar avrättningen och omedelbart släpper Ahmadreza Djalali samt att den svenska regeringen, liksom det internationella samfundet, agerar kraftfullt för att få honom frigiven. 

Ahmadreza Djalali är läkare och flyttade tillsammans med sin familj till Sverige 2009 för att forska i katastrofmedicin. Han doktorerade vid Karolinska Institutet 2012 och är svensk medborgare. I samband med en tjänsteresa i Iran i april 2016 greps han, anklagad för bland annat spioneri. Drygt ett år senare dömdes han till döden av Irans Revolutionsdomstol för ”korruption på jorden”. Sedan dess har han suttit fängslad i Iran, under tidvis mycket svåra förhållanden. Såväl hans fysiska som psykiska hälsa har försämrats kraftigt.  

I september publicerade Expressen den här bilden på en svårt utmärglad Ahmadreza Djalali. Av säkerhetsskäl är bakgrunden bortskuren på bilden.

Det råder ingen tvekan om att han är ett offer för ett cyniskt rättsövergrepp från Irans sida.

Dödsdomen nära att verkställas

Nu är hotet överhängande att dödsdomen ska verkställas inom kort. Situationen är akut. Under de senaste dagarna har mängder med enskilda personer, organisationer, företrädare för akademi, politiker och regeringar agerat för att sätta press på Iran. Bland annat har uppemot 150 Nobelpristagare vänt sig direkt till Iran i ett gemensamt brev, där de kräver att avrättningen stoppas och Ahmadreza Djalali friges. Det är en kraftfull manifestation från världens mest ansedda forskare. 

Så här långt har alla protester, skrivelser och upprop dock varit utan synbar framgång.

Cyniskt spel av Iran

Behandlingen av Ahmadreza Djalali är ett oerhört övergrepp mot honom själv och mot hans familj. Men det är också en direkt attack mot grundläggande demokratiska värderingar, mot den akademiska friheten och mot forskning och kunskapsspridning. Iran spelar ett högt och till alla delar cyniskt spel där en oskyldig människa, make, pappa och framgångsrik forskare, läkare och lärare riskerar att avrättas för en makaber anklagelse. 

Sverige inte bara kan ta – utan måste ta – en drivande roll i det här.

Med den bakgrunden menar vi att det är dags för omvärlden, inklusive den svenska regeringen, att med stor kraft och på ett tydligt sätt kräva av Iran och dess rättsliga myndigheter, att omedelbart benåda och frige Ahmadreza Djalali. Detsamma måste också gälla för alla andra dömda personer i Iran som utsatts för rättsövergrepp. 

Vi utgår ifrån att man nu gör allt som går att göra för att påverka Irans myndigheter genom diplomatiska kanaler.

Ledande expert på katastrofmedicin

Precis som många andra länder har Iran drabbats hårt av den pågående pandemin. Exakt hur svårt läget nu är i landet är svårt att veta, men det är tydligt att höstens andra virusvåg drabbat mycket hårt. Många tecken tyder på att Irans hälso- och sjukvård är under stor press. I det sammanhanget är det anmärkningsvärt att landet håller en ledande expert på just katastrofmedicin, inlåst och misshandlad i fängelse. Detta, ovanpå allt annat, illustrerar den iranska regimens föraktfulla inställning till människors liv, hälsa och rättigheter. 

Använd Nobelveckans uppmärksamhet

När nu Nobelveckan närmar sig, den tid på året då vetenskap, forskning och kunskap står i centrum, infaller ytterligare ett utomordentligt tillfälle att uppmärksamma dödshotet mot Ahmadreza Djalali, och angreppet mot den fria forskningen. 

Sverige inte bara kan ta – utan måste ta – en drivande roll i det här. 

Tillsammans kan det internationella samfundet få Iran att stoppa avrättningen av Ahmadreza Djalali, släppa honom fri och inleda en utveckling mot att respektera mänskliga rättigheter, demokratiska värderingar och akademisk frihet.         

21 svenska lärosäten är medlemmar i det internationella nätverket Scholars at Risk. 

Nätverket verkar för akademisk frihet och skydd för riskutsatta forskare. Tillsammans står vi 21 rektorer enade i kampen för akademisk frihet och för Ahmadreza Djalali.

Av Ole Petter Ottersen

Rektor Karolinska institutet

Eva Wiberg

Rektor Göteborgs universitet

Martin Norsell

Rektor Högskolan Dalarna

Ylva Fältholm

Rektor Högskolan i Gävle

Torbjörn von Schantz

Rektor Lunds universitet

Astrid Söderbergh Widding

Rektor Stockholms universitet

Martin Hellström

Rektor Högskolan Väst

Agneta Marell

Rektor Jönköping university

Johan Sterte

Rektor Karlstads universitet

Birgitta Bergvall-Kåreborn

Rektor Luleå tekniska universitet

Peter Aronsson

Rektor Linnéuniversitetet

Kerstin Tham

Rektor Malmö Universitet

Gustav Amberg

Rektor Södertörns högskola

Mats Tinnsten

Rektor Högskolan i Borås

Sigbritt Karlsson

Rektor KTH

Robert Egnell

Rektor Försvarshögskolan

Maria Lantz

Rektor Konstfack

Anders Fällström

Rektor Mittuniversitetet

Eva Åkesson

Rektor Uppsala universitet

Hans Adolfsson

Rektor Umeå universitet

Lars Strannegård

Rektor Handelshögskolan i Stockholm