Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stoppa all handel med babyfabriker

"Företaget visar bilder på lyxiga hus med pool och avslappnade gravida kvinnor. I själva verket verkar det ha gått till lite hur som helst", skriver Kajsa Ekis Ekman.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nyheten om den sprängda "babyfabriken" i Thailand har fått stor spridning  i världen. Fjorton vietnamesiska kvinnor hölls instängda och utnyttjades som avelsdjur av en taiwanesisk liga. Vissa av kvinnorna hade kidnappats, andra hade lockats dit med löfte om pengar. Vakter kontrollerade området och såg till att kvinnorna inte avvek. Barnen såldes till rika par; kinesiska, japanska och västerländska.


I allt väsentligt liknar det trafficking. Precis samma metoder används av traffickingligor över hela världen: att föra kvinnorna till ett land där de inte talar språket, hålla dem instängda, frånta dem passen och sedan sälja tillgång till deras kroppar. 

 När det gäller prostitution hamnar sådana nyheter inte längre på förstasidan. Att kvinnor tillfångatas och säljs för sex är vardagsmat. 


Men det här är något nytt. Nu är det inte sex kvinnorna förväntas leverera. Utan barn.

 Polisens misstankar koncentreras mot en klinik som kallar sig "Baby 101 -  Eugenic Surrogate", uppger nyhetsbyrån AFP. Eugenetik betyder, som bekant,rashygien. På företagets hemsida stoltserar de på dålig engelska med att de använder sig av en "effektiv embryo-förfining", då bara de överlägsna embryona väljs ut för att inympas. Surrogatmödraskap är "perfekt för den kvinna som vill ha barn men inte har tid att vara gravid. Du slipper värkar och åkommor." Det finns en lista där man kan välja donatorns och surrogatmoderns ras, ålder, vikt, hår och hudfärg. Sex olika ögontyper erbjuds. 

 Den enda kontakten som förekommer mellan beställare och surrogatmor är kontraktet och efter "kontraktets fullföljande" förstörs dokumenten med alla de inblandades namn. Företaget visar bilder på lyxiga hus med pool och avslappnade gravida kvinnor. 

 I själva verket verkar det ha gått till lite hur som helst. Då inte inseminering fungerat har den manliga personalen helt enkelt våldtagit kvinnorna för att göra dem gravida, misstänker polisen. 


För närvarande förs en debatt i Sverige om surrogatmödraskap. Sex av åtta riksdagspartier säger sig vara positiva till att legalisera surrogatmödraskap i Sverige. Ett av de vanligaste argumenten är att legaliseringen behövs för att reglera situationen för de barn som beställs från utlandet. "De här barnen finns redan i Sverige och vi kan inte sopa frågan under mattan" säger Folkpartiets Barbro Westerholm. Vänsterpartiets Hans Linde säger att "det finns redan föräldrar som skaffat barn genom surrogatmödrar i utlandet eller på annat sätt. De barnen och föräldrarna riskerar att få problem."

 I klartext: skulle en svensk beställa barn från en klinik som Baby 101, eller någon av de indiska klinikerna med liknande förhållanden som gränsar till slaveri -  då ska personen absolut inte stöta på "problem" här i Sverige. Detta är fullkomligt skandalöst. Vart tog diskussionen om människohandel vägen? 


Jag tror att vi måste stanna upp och fundera över vilken värld vi vill leva i. Det är svårt att förstå att orsaken till dessa barnfabriker inte är maffians ondska  -  utan vår egen jakt på barnlycka och perfektion. Och lösningen är inte att ge efter för högljudda krav på att alla ska kunna få sina genetiskt egna barn. Det är just dessa krav som har skapat situationen. 

 För det som skett i Thailand är inte ett enskilt olycksfall. Det är en avart, visst, men en följd av att graviditet och barn har blivit varor på den globala marknaden. 

 Om vi får en kultur där vi vänjer oss vid att kunna använda oss av en kvinna som behållare, utan att ta hänsyn till hennes mänsklighet, kommer vi också att få leva med barnfabrikerna.Vi kan tysta ner dem, vi kan bortförklara dem, men de kommer att poppa upp. 


Politiker, jag ber er att tänka om. Ta avstånd från surrogatmödraskap och ta ställning för kvinnans rätt till sin kropp och det barn hon bär. Lösningar på ofrivillig barnlöshet finns många -  detta är inte en av dem.


KAJSA EKIS EKMAN är journalist och författare till bland annat ”Varat och varan – prostitution, surrogatmödraskap och den delade människan”.