Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stödet räcker inte alls – våra företag går under

Finansminister Magdalena Andersson (S).Foto: JESSICA GOW/TT
Niklas Tyllström är småföretagare och vd för Green hat people.

Jag har redan sagt upp halva personalstyrkan. Ni i regeringen säger att ni ”samlat i ladorna” och har möjligheter att sätt in resurser. Det ni presenterat i dag räcker inte på långa vägar, skriver småföretagaren Niklas Tyllström.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vi ser alla hur coronavirusets framfart påverkar världen timme för timme. Det primära fokuset ligger helt naturligt på att ur ett folkhälsoperspektiv stävja virusets effekter så mycket som möjligt. Sverige och alla världens länder kämpar på för fullt för att hantera detta på bästa möjliga sätt. 

Utöver folkhälsan, kommer följdverkningarna bland annat bli att vår gemensamma samhällsekonomi påverkas kraftigt. Givet coronaepidemin ändrar många medborgare sitt köpbeteende och den första stöten tas just nu av alla näringsidkare som för människor samman; flygbolag, mötesarrangörer, hotell, konsertarrangörer, teatrar, biografer, professionell idrott tätt följda av taxichaufförer, restauranger, skidanläggningar, med flera. I närtid går dessa företag en oviss framtid till mötes med låga eller obefintliga intäkter vilket kommer att skapa en likviditetskris inom några dagar, veckor eller månader.

Jag sa upp halva personalen

För att ge ett konkret exempel: I den verksamhet jag själv arbetar understödjer vi svenska företag och organisationers större möten. I den gångna veckan så avbokades alla kommande uppdrag under våren. Och samma skedde i hos vårt företags sju franchisetagare som är baserade i bland annat Köpenhamn, Oslo och Barcelona. Nya uppdrag synes inte komma in förrän detta har lagt sig vilket med stor sannolikhet lär dröja.

Må vi hålla Sverige på fötter tillsammans, vi kommer alla gemensamt betala ett ännu högre pris om jobben försvinner i onödan

I brist på andra möjligheter meddelade vi halva medarbetarskaran, tre personer, om uppsägning i torsdag. Vi är sannolikt inte ensamma om detta. Exempel kommer även från större företag, så sent som i söndags gick SAS ut och varslade 10 000 medarbetare. Detta är bara början och kommer att på sikt få stor återverkan på konsumtion, skatteunderlag, behov av stödåtgärder från stat och kommun.

Kommer de små och medelstora företagen, med sammanlagt fler än 1 000 000 medarbetare på svensk arbetsmarknad, att ha möjlighet att ta smällen och hantera detta av egen kraft? Svaret är nej.

Regeringens satsning ett slag i luften

Regeringen tog i morse ett litet steg i rätt riktning. Men, om man sitter i vår situation som småföretagare som sannolikt har minst sex månader framför oss av inget att göra i verksamheten för medarbetarna, så är alternativet som presenterades – att arbetsgivarna som bäst får möjlighet att betala halv lön – en helt omöjlig ekvation att få ihop.

Vad våra grannar i Norge har gjort, och de har haft det på plats sedan tidigare, är att staten går in och tar över hela löneansvaret från och med två dagar efter varsel – i upp till ett helt år. Medarbetaren kan friställas temporärt och får under den tiden 62,5 procent av ordinarie lön. Det är ett system som borgar för att samhället gemensamt axlar bördan, och jobben består.

Dagens förslag från vår regeringen är ett slag i luften och kommer att ha ringa positiv verkan.

Rädda fullt fungerande jobb

Må vi hålla Sverige på fötter tillsammans, vi kommer alla gemensamt betala ett ännu högre pris om jobben försvinner i onödan. Hjulen i svensk ekonomi saktar nu ned snabbt. Om vårt mål skulle vara att minimera den långsiktiga effekten av detta och behålla fullt fungerande arbetstillfällen som riskerar att gå till spillo så är det klokt att handla raskt. 

Ni i regeringen säger att ni ”samlat i ladorna” och har möjligheter att sätt in resurser. Det ni presenterat i dag räcker inte.

Med förhoppning om raskt agerande,

 

Niklas Tyllström

Småföretagare och vd för Green hat people

Småföretagaren Putte Svensson i tårar: ”Fritt fall”