Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stockholmshem fortsätter att tränga sig före i vårdkön

Ska ett kommunalt bolag som Stockholmshem verkligen bidra till pågående nedmontering och omstöpning av den svenska välfärdsmodellen? frågar sig John Lapidus.
Foto: Amir Nabizadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
John Lapidus.
Foto: PRIVAT

Svenska Bostäder säger upp försäkringen – men Stockholmshem fortsätter att tränga sig före i vårdkön.

Är det kommunala bolagets anställda viktigare än övriga medborgare? Har de någon särskild egenskap som låter dem bryta mot lagens skrivningar? skriver forskaren John Lapidus.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I höstas avslöjade jag att kommunala bostadsbolaget Stockholmshem tränger sig före i vårdkön med privata sjukvårdsförsäkringar. Sedan dess har frågan diskuterats i både styrelse och ledning. Men även AB Svenska Bostäder, där en anställd ringde mig och berättade hur dåligt hon mådde över att ha uteslutits ur försäkringskollektivet på grund av en gammal whiplashskada, har tvingats lyfta det känsliga ämnet.

Nu har Stockholmshem beslutat att fortsätta med privata sjukvårdsförsäkringar för alla friska medarbetare. I ett brev till styrelsen låter vd Anette Sand meddela att dessa ska ha fortsatt förtur till vården.

Vill stärka sitt ”arbetsgivarvarumärke”

Beslutet grundar sig först och främst på fördelarna med att ”medarbetarna får snabb vård och stärkt hälsa”. Ja, det är naturligtvis en fördel. Men det man undrar är varför just Stockholmshems medarbetare ska gå före alla andra i vårdkön. Är de viktigare än övriga medborgare? Har de någon särskild egenskap som låter dem bryta mot lagens skrivningar om vård efter behov och vård på lika villkor?

Det handlar också om en sortering inom bolaget, där medarbetare som inte är kärnfriska kommer att uteslutas ur försäkringskollektivet.

För det andra handlar det om att försäkringen ”stärker vårt arbetsgivarvarumärke” och gör det enklare att rekrytera. Ja, så är det säkert. Men det man undrar är om ett kommunalt bolag verkligen ska bidra till pågående nedmontering och omstöpning av den svenska välfärdsmodellen. Är det numera arbetsgivarna som ska tillhandahålla centrala välfärdstjänster som sjukvård? Ska folk med fina och fasta jobb, på bekostnad av alla andra, ha en alldeles egen ingång till vården?

Vissa anställda sorteras bort

Inte nog med att Stockholmshems anställda får förtur framför andra medborgare. Det handlar också om en sortering inom bolaget, där medarbetare som inte är kärnfriska kommer att uteslutas ur försäkringskollektivet.

Av ledningens brev till styrelsen framgår nämligen att den som ”av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, lönebidragsanställning eller motsvarande” inte ska ha rätt till privat sjukvårdsförsäkring. Samma sak gäller de medarbetare som ”uppbär eller har rätt till ersättning som har samband med sjukdom eller olycksfall”.

Bör ett kommunalt bostadsbolag agera på det här sättet? Efter mitt avslöjande har vänsterpartistiska och i viss mån socialdemokratiska styrelsemedlemmar riktat kritiska skrivelser till bolagens ledningar.

Svenska Bostäder gör rätt som avslutar

Stockholmshem har alltså valt att avslå dessa skrivelser och lägga dem till handlingarna. 

Men på Svenska Bostäder har man tagit sitt förnuft till fånga. Efter att ha tecknat privata sjukvårdsförsäkringar för friska medarbetare sedan 2008 har man nu, på ett styrelsemöte den 25 februari, beslutat att ”avsluta befintligt avtal för sjukvårdsförsäkringen under 2021”. 

I ett brev till styrelsen skriver Svenska Bostäders vd Stefan Sandberg att trots ”fördelar för bolaget förstår vi att det även går att argumentera för att ett kommunalt bolag inte bör erbjuda sina anställda sjukvårdsförsäkring”.

Borde riva upp beslutet

Det är bra att Svenska Bostäder väljer att följa Hälso- och sjukvårdslagen. Stockholmshem bör ta intryck av denna rättrådighet och redan på nästa styrelsemöte, den 4 mars, riva upp beslutet om att fortsätta med privata sjukvårdsförsäkringar.

Samma sak gäller flera andra kommunala bolag i Stockholm och runtom i landet. Samma sak gäller även tjänstemannafacken TCO och Saco, som i allt större omfattning tecknar privata sjukvårdsförsäkringar för sina medlemmar. Gång på gång har jag frågat ledande företrädare hur de ser på detta brott mot Hälso- och sjukvårdslagens mest grundläggande principer. Men än så länge har jag inte fått något svar på mina frågor.


Av John Lapidus

Forskare ekonomisk historia

Handelshögskolan vid Göteborgs universitet

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.