Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stockhol(M)arnas falska omtanke om landsbygden

Anna-Caren Sätherberg (S) är riksdagsledamot från Jämtland.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kristina Axén Olin (M), riksdagsledamot från Stockholm.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

M-politikerna från Stockholm låtsas som att de bryr sig om glesbygden. Vad det egentligen handlar om är att de inte vill vara med och bidra, skriver Anna-Caren Sätherberg (S), riksdagsledamot från Jämtland.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Det är knappast en nyhet att Stockholmsmoderater ogärna bidrar till att resten av landet ska kunna leva. Det är möjligtvis första gången jag sett dem ta till sådana akrobatkonster för att få sitt egenintresse att framstå som omtanke om landsbygden.

I sitt debattinlägg blandar M-debattörerna ihop kostnadsutjämning med inkomstutjämning, felciterar SCB:s remissvar och drar långsökta paralleller till Astrid Lindgren.

Först i slutet av texten blir det tydligt var skon egentligen klämmer. I regeringens förslag tar man nämligen bort den variabel som innebär att regioner anses ha större behov av stöd ju fler lägenhetshus de har. Med den modellen är ju Östermalm ett mer ekonomiskt utsatt område än många glesbygdsorter i Jämtland. Detta kommer nu ersättas med modeller som betydligt mer träffsäkert fördelar resurser dit behoven är som störst.

Vi förser Stockholm med arbetskraft

Många orter på glesbygden får allt svårare att kunna erbjuda god välfärd till sina invånare. Samtidigt är det här som skogen, elen och malmen finns – ryggraden för det svenska välståndet. Det är våra ungdomar, utbildade i skolor som bekostats av våra skattebetalare, som flyttar och förser ”tillväxtmotorn” Stockholm med arbetskraft. Därför är det bra att vi nu får en kostnadsutjämning som gör det lättare att tillhandahålla bra skolor, sjukvård och omsorg även utanför storstadsområdena.

Det finns mycket kvar att göra, men under tiden betackar jag mig för Stockholmsmoderater som ska förklara för oss andra vad som är bäst för den svenska landsbygden.

 

Av Anna-Caren Sätherberg (S)

Riksdagsledamot från Jämtland