Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vänsterstyret offrar barns juleljus på politiskt altare

Många politiker har dock en fäbless för att göra något, vad som helst, bara för att visa ”handlingskraft”, skriver Christofer Fjellner (M) och Andréa Hedin (M).
Foto: Moderaterna
Bara för att just du, personligen, hade kunnat offra din julstämning på symbolpolitikens altare är det inte rimligt att ta den ifrån förskolebarnen som kanske upplever sin första jul, skriver Andréa Hedin och Christofer Fjellner.
Foto: Moderaterna
Vänsterstyret i Stockholms stad, med finansborgarrådet Karin Wanngård (S) i spetsen, har skickat ut riktlinjer till alla stadens förvaltningar och låtit meddela att man ”bör avstå från jul- och dekorationsbelysning i stadens egna kontors- och verksamhetslokaler”, skriver Christofer Fjellner (M) och Andréa Hedin (M).
Foto: Gorm Kallestad / TT NYHETSBYRÅN

Vänsterstyret i Stockholm sparar in på julgransljus i dagverksamheter och adventsljusstakar på förskolor. 

Det är ren symbolpolitik som både är onödig och som skadar tilltron till kampen mot klimatförändringarna, skriver Christofer Fjellner (M) och Andréa Hedin (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Klimatförändringarna är på riktigt. Därför måste också åtgärderna för att möta dem vara på riktigt. 

Detsamma gäller energikrisen. 

Många politiker har dock en fäbless för att göra något, vad som helst, bara för att visa ”handlingskraft”. Medborgarna är dock inte dumma, de ser och dömer ut tomma symbolåtgärder för precis det de är; just dumma. 

Sådana åtgärder riskerar inte sällan att göra mer skada än nytta då de undergräver förtroendet även för viktiga och riktiga åtgärder för att möta till exempel klimatförändringarna. 

Inga julgransljus

Tidigare i veckan kunde vi läsa i Expressen om hur Klippans kommun skulle visa handlingskraft genom att ta bort julbelysningen i äldreomsorgen, ett beslut de senare fick backa på. Nu har turen kommit till Stockholms stad. 

Vänsterstyret i Stockholms stad, med finansborgarrådet Karin Wanngård (S) i spetsen, har skickat ut riktlinjer till alla stadens förvaltningar och låtit meddela att man ”bör avstå från jul- och dekorationsbelysning i stadens egna kontors- och verksamhetslokaler”. Detta implementeras just nu med en disciplin som endast svensk förvaltningstradition kan leverera. 

Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S).
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Inga julgransljus i dagverksamheter, inga adventsljusstakar på förskolor. Detta trots att många äldre haft flera jular med besöksförbud, inställda julbord och social distansering de senaste åren.

Bara för att just du, personligen, hade kunnat offra din julstämning på symbolpolitikens altare är det inte rimligt att ta den ifrån förskolebarnen som kanske upplever sin första jul.

Av den el som Stockholms stad använder till belysning går 2 promille till julbelysning. Julbelysning i stadens verksamheter är en försumbar del av dessa 2 promille.

Vad betyder en adventsljusstake, några julgransljus eller en adventsstjärna egentligen? 

Stockholm stad uppmanar stadens förvaltningar att ”avstå från jul- och dekorationsbelysning i stadens egna kontors- och verksamhetslokaler”
Foto: PELLE BERGLUND / ZNAPSHOT

Ganska mycket skulle vi hävda. Särskilt i ett land långt upp i norr där solen lyser med sin frånvaro under flera månader. 

Någon kanske invänder och hävdar att det är en rimlig uppoffring, även om det är en symbolåtgärd, för att signalera engagemang i kampen mot klimatförändringarna och en vilja att spara el. 

Knappast. 

Bara för att just du, personligen, hade kunnat offra din julstämning på symbolpolitikens altare är det inte rimligt att ta den ifrån förskolebarnen som kanske upplever sin första jul eller de äldre på dagverksamheten som kanske upplever sin sista.

Spara på kommunhuset

Som moderater tänker vi precis tvärtom.

Till alla kommuner som vill spara el inför julen, börja med att spara på det egna kommunhuset. Vi kan sänka temperaturen i Stockholms Stadshus med två grader så kan Karin Wanngård och alla vi andra som leder staden, som ansvarar för dess verksamhet, ta på oss en extra tröja i stället. 

Julbelysning på Birger Jarlsgatan i Stockholm.
Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Vill vi göra ännu mer så sänker vi temperaturen i alla kontorslokaler, där varken barn eller gamla vistas. Kanske är även det en symbolåtgärd, men då är det i alla fall en symbolåtgärd som varken skadar tilltron till politiken eller kampen mot klimatförändringarna. 

Och det är trots allt mer än vad man kan säga om Karin Wanngård och vänsterstyret i Stadshuset. 


Av Christofer Fjellner (M)

oppositionsborgarråd i Stockholms stad

Andréa Hedin (M)

oppositionsborgarråd i Stockholms stad

Här tänds julen upp i Stockholm

Ur arkivet: Julbelysningen på över 40 gator, platser och torg tändes upp i huvudstaden 2021.