Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stockholm måste spara el när regeringen sviker

De riktlinjer staden skickat ut rekommenderar att stadens förvaltningar och bolag bör avstå från jul- och dekorationsbelysning i egna kontors- och verksamhetslokaler, skriver Anders Österberg (S).
Foto: Pressbild / Socialdemokraterna
I Stockholm kommer vi inte offra barnens eller pensionärernas julstämning, men vi kommer vidta de åtgärder som krävs för att sänka utsläppen och göra vårt allra yttersta för att vi ska nå klimatmålen 2030, skriver Anders Österberg (S).
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förskolor och äldreboenden behöver inte släcka adventsljusstakar.

Det står klart och tydligt att riktlinjerna ska ta hänsyn till trivsel, skriver Anders Österberg (S). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. I en debattartikel i Expressen proklamerar oppositionsborgarråden Christofer Fjellner (M) och Andrea Hedin (M) att klimatförändringarna och energikrisen är på riktigt. Det är positiva insikter från representanter från ett parti som på nationell nivå rycker på axlarna åt att Sverige inte ser ut att nå klimatmålen till 2030.

Oppositionsborgarrådens debattartikel grundar sig i ett felaktigt påstående att det rödgröna styret i Stockholms stad skulle beordrat personal på stadens äldreboenden och förskolor att släcka adventsljusstakarna till förmån för att spara el. 

De riktlinjer staden skickat ut rekommenderar att stadens förvaltningar och bolag bör avstå från jul- och dekorationsbelysning i egna kontors- och verksamhetslokaler. 

Står klart och tydligt

Det står klart och tydligt att förändringarna ska ta hänsyn till belysningens trivselskapande inslag under säsongen och att människors hemmiljöer är undantagna från riktlinjerna. Så de på stadens äldreboenden och förskolor behöver inte oroa sig. 

Men att klimatförändringarna och energikrisen är på allvar, det håller vi fullt med Fjellner och Hedin om. 

Det verkar stockholmarna också göra. Ellevio kunde nyligen rapportera att i Stockholm har energiförbrukningen minskat med en femtedel under oktober månad. Företagets presschef, kunde ”bara lyfta på hatten”. 

Det gör jag också. 

I Stockholm kommer vi inte offra barnens eller pensionärernas julstämning.

För om vi ska nå våra högt ställda klimatmål, spara el och i förlängningen pengar måste alla vara med och bidra. Inte minst nu när den högerkonservativa regeringens vallöfte om ett högkostnadsskydd till svenska hushåll och företag för höga elpriser senast den 1 november har brutits. 

De stora strukturella förändringarna måste, som vi vet, till på nationell nivå. Där är regeringen ytterst ansvarig. 

Men Fjellners och Hedins partikollegor har i stället fattat en rad beslut som minskar Sveriges ambitioner på klimatområdet. Allt från att plocka bort reduktionsplikten och dra tillbaka elbilspremien till att lägga ner miljödepartementet. 

Magstarkt från ett parti som menar att de tar klimatförändringarna på allvar.

Ingen symbolpolitik

I Stockholm kommer vi inte offra barnens eller pensionärernas julstämning, men vi kommer vidta de åtgärder som krävs för att sänka utsläppen och göra vårt allra yttersta för att vi ska nå klimatmålen 2030. 

Senast det året ska Stockholm vara klimatpositivt och under kommande mandatperiod satsar vi över en miljard kronor på klimatinvesteringar i hela staden. Det är ingen symbolpolitik, utan reell och vetenskapsbaserad politik som ska göra skillnad för människors livsvillkor i dag och i framtiden. 


Av Anders Österberg (S)

Biträdande finansborgarråd Stockholm stad

Här tänds julen upp i Stockholm

Ur arkivet: Julbelysningen på över 40 gator, platser och torg tändes upp i huvudstaden 2021.