Clarence Crafoord.
Clarence Crafoord.

"Stenungsund skämmer ut Sverige som rättstat"

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Vad skulle du säga om kommunen tvingade sig till din tomt för att bygga en väg till ett industriområde – och dessutom krävde flera miljoner kronor av dig för besväret? Och hur skulle du reagera om du inte ens fick överklaga kommunens beslut?

För läkaren Sven-Olov Molin
är detta dessvärre inte en hypotetisk fråga. 2006 köpte han en fastighet i utkanten av Stenungsund där han ville starta en mottagning för sina patienter. Stenungsunds kommun hade planer på att låta industrier expandera i området. Flera redan etablerade företagare skulle eventuellt få släppa till mark för att tillgodose de nya industriernas behov av tillfartsvägar.

Sven-Olov Molin var
medveten om detta när han köpte fastigheten. Men inte i sin vildaste fantasi kunde han föreställa sig vilka konsekvenser kommunens planer skulle få i praktiken.

I november 2009 beslutade kommunen om en ny detaljplan för området. En del av Sven-Olov Molins tomt skulle tas i anspråk för en ny väg. Men han skulle inte få en krona betalt, eftersom tomtens värde beräknades bli högre redan av att hamna inom ett planlagt område. Dessutom ansågs Sven-Olov Molin ha nytta av den nya vägen – därför krävde kommunen honom på 2,4 miljoner kronor som ett ”bidrag till gatukostnaderna”.

Tala om en Kafkasituation.
Man blir av med sin egendom. Som ersättning får man en teoretisk kalkyl om framtida värdestegring plus en mångmiljonfaktura för en ny väg som man vare sig har bett om eller har behov av.

Sven-Olov Molin såg inget annat alternativ än att överklaga kommunens beslut till Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Då kom nästa chock. Enligt länsstyrelsen saknade han nämligen rätt att överklaga.

För att ha rätt att överklaga en detaljplan måste man ha lämnat kritiska synpunkter till kommunen i ett tidigare skede när planförslaget ställts ut för så kallat samråd. Sven-Olov Molin köpte fastigheten före kommunens beslut att anta detaljplanen, men efter samrådet. Den tidigare ägaren hade lämnat kritiska synpunkter under samrådet, men enligt länsstyrelsen fick inte Sven-Olov Molin ta över klagorätten. Hans överklagande avvisades och planen godkändes.

Det beslutet är i sig hårresande. Rätten att överklaga beslut som rör ens grundläggande rättigheter följer bland annat av Europakonventionen, som är svensk lag. Klagorätten i ett sådant här fall framgår också av vanlig lag. Mycket riktigt rev också regeringen (som överprövar planärenden) nyligen upp länsstyrelsens beslut att avvisa Sven-Olov Molins överklagande. Hela hans ärende skickades tillbaka till länsstyrelsen för en ordentlig prövning i sak.

De flesta tycker nog att det är rimligt att stat och kommun – som en sista utväg – får lösa in enskildas egendom om det handlar om angelägna allmänna ändamål som att bygga sjukhus eller dra allmänna vägar. Men redan att ta mark från en företagare för att dra fram en väg till andra företagare är ett gränsfall. Att ta mark utan att betala något för den är definitivt att gå över gränsen – rätten till ersättning är inskriven i grundlagen. Att som i Sven-Olov Molins fall tvinga den som blir av med mark att betala flera miljoner till kommunen är inget mindre än ett rättsövergrepp.

Bilden mörknar
ytterligare om man till detta lägger den komplicerade beslutsprocessen i sådana här fall. Den aktuella detaljplanen har föregåtts av separata beslut om bland annat det miljonbelopp som Sven-Olov Molin ska betala till kommunen. Den enskilde förutsätts ha koll på allt detta och själv överklaga olika frågor i separata processer i flera instanser.

Sverige är på det
hela taget en väl fungerande rättstat. Ändå förekommer allvarliga missförhållanden. Problem kan ha sin grund antingen i lagstiftningen eller i hur myndigheter använder lagen – eller, som i det här aktuella fallet, i en olycklig kombination av båda.

När Sven-Olov Molins ärende nu prövas rättsligt får det betydelse för många fler. Medborgare i landets alla kommuner har skäl att hoppas på att han får rätt.

CLARENCE CRAFOORD
Clarence Crafoord är jurist och chef för Centrum för rättvisa.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag