Stenrik på skattemedel – vägrar ärlig diskussion

Barbara Bergström, grundare av Internationella engelska skolan.
Foto: MAJA SUSLIN/TT
Kalle Sundin är utredare på tankesmedjan Katalys.
Foto: Eva Lindblad/1001bild

Det verkar i det närmsta omöjligt att få till en ärlig diskussion om marknadsskolan och dess segregerande effekter med friskoletopparna. 

Trots att det är tack vare svenska skattebetalare som bolagen kan göra sina vinster vägrar de svara på kritik, skriver Kalle Sundin.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Förra veckan påpekade jag i en artikel att koncernen Internationella Engelska skolan (IES) genom att använda kötid som urvalsgrund kan räkna med att anta elever från hem med högre utbildningsnivå än riksgenomsnittet (som ställs i kö tidigt). Då blir det möjligt att spara in på pedagoger och stödresurser för att skapa utrymme för vinstuttag. Min och många andra vinstkritikers poäng är att skattepengarna hade kommit bättre till hands för att stärka skolor i socioekonomiskt utsatta områden.

Kritiken var tydligt adresserad till IES-grundaren Barbara Bergström – som tjänat över 500 miljoner med hjälp av skattebetalarna – och till Annie Lööf som leder det parti inom regeringssamarbetet som hindrar att systembristerna åtgärdas.

Ohederligt, Barbara

Hur tror ni Barbara Bergström svarar på detta? Genom att knuffa skolans lärare och elever framför sig i ett försök att slippa undan diskussionen. 

Det är ytterst anmärkningsvärt om Bergström använder sig av den utsatthet som mobbning innebär för att undfly kritik om vinstuttag.

I sin replik försöker hon på ett ohederligt sätt antyda att min kritik på något sätt skulle vara riktad till IES-personalen. Hon skriver att ”våra medarbetare är inte mindre hängivna sin uppgift än personal i kommunala skolor” och menar att de är föremål för ”orättvisa anklagelser”. 

Inte ett ord i min text är riktade till någon annan än Bergström (och Centerpartiet som backar henne politiskt). Poängen är att lärare och personal – vare sig de jobbar på IES eller på andra skolor – ska få tillgång till alla de skattemedel och resurser som avsatts till undervisning istället för att pengar ska försvinna ur systemet och göda Bergströms förmögenhet.

Märkligt argument om mobbning

Bergström försvarar sig också med påståenden som låter påskina att koncernen skulle vara en särskild tillflykt för elever som utsatts för mobbning: ”våra skolor får ta emot så många elever för vilka IES är räddningen undan den dagliga tortyr som kallas mobbning.” Men det finns ingen tillgänglig information om någon särskild kvot som gör att elever som utsatts för mobbning undantas det köbaserade systemet. 

När jag mailar koncernens pressavdelning och huvudkontor om detta får jag inget svar. Det är ytterst anmärkningsvärt om Bergström använder sig av den utsatthet som mobbning innebär för att undfly kritik om vinstuttag. Det vore ännu ett i raden av förtroenderaserande övertramp.

Borde ha svarat på kritiken

Istället för att vilseleda med ohederliga undanflykter och blanda bort korten borde IES-ledningen svara på kritiken. På 28 av koncernens 29 grundskolor är den genomsnittliga utbildningsnivån hos elevernas föräldrar – den bakgrundsfaktor som påverkar resultaten mest enligt Skolverket – högre än rikssnittet. Det möjliggör vinstuttagen. Samtidigt kämpar skolor som har ett svårare elevunderlag. 

Det är djupt beklagligt att någon som tjänat en förmögenhet på svenska skattemedel inte kan delta i en ärlig diskussion om detta.


Av Kalle Sundin

Utredare och kommunikationsansvarig på den fackliga tankesmedjan Katalys

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.