REPLIK. Förra veckan påpekade jag i en artikel att koncernen Internationella Engelska skolan (IES) genom att använda kötid som urvalsgrund kan räkna med att anta elever från hem med högre utbildningsnivå än riksgenomsnittet (som ställs i kö tidigt). Då blir det möjligt att spara in på pedagoger och stödresurser för att skapa utrymme för vinstuttag. Min och många andra vinstkritikers poäng är att skattepengarna hade kommit bättre till hands för att stärka skolor i socioekonomiskt utsatta områden.
Kritiken var tydligt adresserad till IES-grundaren Barbara Bergström – som tjänat över 500 miljoner med hjälp av skattebetalarna – och till Annie Lööf som leder det parti inom regeringssamarbetet som hindrar att systembristerna åtgärdas.
Ohederligt, Barbara
Hur tror ni Barbara Bergström svarar på detta? Genom att knuffa skolans lärare och elever framför sig i ett försök att slippa undan diskussionen.
Det är ytterst anmärkningsvärt om Bergström använder sig av den utsatthet som mobbning innebär för att undfly kritik om vinstuttag.
I sin replik försöker hon på ett ohederligt sätt antyda att min kritik på något sätt skulle vara riktad till IES-personalen. Hon skriver att ”våra medarbetare är inte mindre hängivna sin uppgift än personal i kommunala skolor” och menar att de är föremål för ”orättvisa anklagelser”.
Inte ett ord i min text är riktade till någon annan än Bergström (och Centerpartiet som backar henne politiskt). Poängen är att lärare och personal – vare sig de jobbar på IES eller på andra skolor – ska få tillgång till alla de skattemedel och resurser som avsatts till undervisning istället för att pengar ska försvinna ur systemet och göda Bergströms förmögenhet.
Märkligt argument om mobbning
Bergström försvarar sig också med påståenden som låter påskina att koncernen skulle vara en särskild tillflykt för elever som utsatts för mobbning: ”våra skolor får ta emot så många elever för vilka IES är räddningen undan den dagliga tortyr som kallas mobbning.” Men det finns ingen tillgänglig information om någon särskild kvot som gör att elever som utsatts för mobbning undantas det köbaserade systemet.
När jag mailar koncernens pressavdelning och huvudkontor om detta får jag inget svar. Det är ytterst anmärkningsvärt om Bergström använder sig av den utsatthet som mobbning innebär för att undfly kritik om vinstuttag. Det vore ännu ett i raden av förtroenderaserande övertramp.
Borde ha svarat på kritiken
Istället för att vilseleda med ohederliga undanflykter och blanda bort korten borde IES-ledningen svara på kritiken. På 28 av koncernens 29 grundskolor är den genomsnittliga utbildningsnivån hos elevernas föräldrar – den bakgrundsfaktor som påverkar resultaten mest enligt Skolverket – högre än rikssnittet. Det möjliggör vinstuttagen. Samtidigt kämpar skolor som har ett svårare elevunderlag.
Det är djupt beklagligt att någon som tjänat en förmögenhet på svenska skattemedel inte kan delta i en ärlig diskussion om detta.
Av Kalle Sundin
Utredare och kommunikationsansvarig på den fackliga tankesmedjan Katalys