GER VÅRA UNGDOMAR JOBB. "Undersökningar visar att cirka en tredjedel av unga män och kvinnor är intresserade av att göra militär grundutbildning", skriver Sten Tolgfors. Han menar att Försvarsmakten kan lösa mycket av ungdomsarbetslösheten. På bilden: ÖB Sverker Göransson delar ut medaljer till ISAF-styrkan. Foto: Robban Andersson
GER VÅRA UNGDOMAR JOBB. "Undersökningar visar att cirka en tredjedel av unga män och kvinnor är intresserade av att göra militär grundutbildning", skriver Sten Tolgfors. Han menar att Försvarsmakten kan lösa mycket av ungdomsarbetslösheten. På bilden: ÖB Sverker Göransson delar ut medaljer till ISAF-styrkan.  Foto: Robban Andersson

Sten Tolgfors: Unga är vinnarna på nya försvaret

Publicerad
Uppdaterad
10 000-tals nya försvarsjobb innebär en helt ny ungdomsarbetsmarknad i en tid med hög ungdomsarbetslöshet, skriver Sten Tolgfors.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Från och med i morgon börjar Försvarsmakten att rekrytera på frivillig grund. Och soldater börjar anställas. Det kommer att stärka försvaret rejält och öka kvaliteten i den militära grundutbildningen.
Intresset för Försvarsmakten är stort bland unga. Undersökningar visar att cirka en tredjedel av unga män och kvinnor är intresserade av att göra militär grundutbildning, cirka 40 000 personer i en årskull. Det är mångdubbelt fler än de cirka 4 000 som Försvarsmakten behöver rekrytera varje år.
Hur många andra arbetsgivare än försvaret kan på förhand räkna med ett intresse från mer än var tredje ung person?
Soldaterna väljer frivilligt att söka sig till försvaret och de kommer att ställa tuffa kvalitetskrav på verksamheten. Vi kommer att få mer medvetna och något äldre soldater än tidigare. Med soldater med olika ålder, utbildning, yrkeserfarenhet, kön och familjesituation får vi stabilare grupper och en bredare rekrytering än plikten har gett. Vem tror att stora grupper bestående uteslutande av 18-åriga män är de mest stabila i samhället?

Försvarsmakten blir samtidigt en av Sveriges största ungdomsarbetsgivare. Av de 28 000 personer som kommer att ingå i de nya stående och kontrakterade förbanden kommer vid sidan av officerare drygt 16 000 soldater, sjömän och gruppbefäl att anställas på hel- eller deltid. Majoriteten kommer att vara unga.
Redan i år anställs 600 heltidsanställda soldater. Nästa år anställs enligt Försvarsmaktens planering ytterligare 1400 på heltid, och 350 på deltid. Fram till 2014 blir det ytterligare 1 750 heltidsanställda och cirka 4 500 deltidsanställda. Behovet för hela insatsorganisationen är 6 900 heltidstjänster och 9 200 deltidstjänster.
Det är nya, riktiga, viktiga jobb som ger Sverige ett försvar med mycket högre kvalitet och en starkt ökad försvarsförmåga. Det innebär också att en helt ny ungdomsarbetsmarknad skapas i en tid med hög ungdomsarbetslöshet.
Det som just nu sker i Skövde, Eksjö, Enköping och andra garnisonsorter är att kommunledningar börjar se det nya. De ställer frågor som: Vi kan få hundratals nya personer knutna till försvaret i kommunen - vad kan det betyda för oss? Vilka krav ställer det på oss för att vara konkurrenskraftiga?

Soldater kommer att behöva bostäder. Anhöriga som följer med vill ha jobb på orten. Deras barn behöver dagis och skolor. Både soldater och deras familjer kan vilja komplettera med högskoleutbildning. Efter avslutad anställning vill soldater kanske yrkesutbilda sig för att växla karriär. Civila arbetsgivare söker många gånger liknande kompetens som Försvarsmakten, vilket öppnar för samverkan med det lokala näringslivet inom områden som motorer, fordon eller IT.

Efter utbildning och anställning i de nya förbanden kommer soldaterna sannolikt att bli mycket attraktiva på den civila arbetsmarknaden. De har valts ut i konkurrens, utbildats, övats och prövats i kvalificerade uppgifter. Det ger en kvalitetssäkrad och riskfri rekryteringsbas för civila arbetsgivare. Insikten om detta kommer i sin tur att stärka intresset bland unga för att söka sig till Försvarsmakten. Försvaret blir för många ett långsiktigt engagemang, med sikte på specialistofficers- eller officersyrket. För andra ett viktigt åtagande under en begränsad tid och en bra väg in till den civila arbetsmarknaden.
Allt detta motsätter sig dock de tre vänsterpartierna. De saknar en genomförbar, finansierad och preciserad försvarspolitik. De saknar gemensam uppfattning om framtidens personalförsörjning. Men de röstar nej till tusentals viktiga jobb för unga människor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag