Sten Tolgfors. Foto: Sven Lindwall
Sten Tolgfors. Foto: Sven Lindwall

Sten Tolgfors: Oseriös FRA-kritik

Publicerad
Uppdaterad
Jan Kallbergs artikel om FRA och terrorism (Expressen 4/8) är oseriös. Regeringen hävdar vare sig att FRA:s verksamhet enbart handlar om terrosim, eller att FRA är det enda medlet att värna Sverige mot terrorism. Men Kallbergs artikel är symptomatisk för hur debatten om spaningslagen stundom ser ut. Det verkar vara okej att göra rent häpnadsväckande påståenden bara de tillskrivs FRA.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Det är rätt och riktigt att argumenten hos de som förespråkar den nya signalspaningslagen granskas. Det är lika rätt och riktigt att argumenten från de som motsätter sig lagen granskas på samma sätt.
FRA är en del av svensk underrättelseverksamhet och sysslar med signalspaning. I dag i etern, i morgon också i kabel. Detta kompletteras med övrig underrättelseverksamhet för att ge en så god bild som möjligt av hotbilden mot landet.
Dagens hotbild är bredare än den gamla. Det rör sig bland annat om risk för militära incidenter, terrorism, IT-attacker, spridning av massförstörelsevapen och hot mot svenskar i internationella insatser.

Två exempel från Kallbergs artikel:
"Regeringen har bestämt sig för att elektronisk övervakning är det enda som fungerar." Fel. FRA-lagen handlar inte om elektronisk övervakning. Lagens syfte är att Sverige ska kunna skapa sig en självständig bedömning om hot mot vår säkerhet samt ge underlag för utrikes- säkerhets- och försvarspolitiken.
"FRA har förhindrat ett politiskt mord de senaste tjugo åren." Den senaste tiden har FRA kunnat kommentera några exempel på resultat av sin verksamhet, för att förklara för svenska folket vad verksamheten handlar om. Ingen - utom då Kallberg - har hävdat att det som berättats är de enda exemplen på nytta. Tvärtom, det finns fler.
Däremot vore det till direkt skada för Sveriges säkerhet om allt FRA gjort och gör redovisades öppet. Ju mer detaljerat vi berättar om hur FRA arbetar och vad man kan, desto större nytta för aktörer som har intressen mot Sverige.
Gällande FRA-lagen behövs nu en debatt kring vad lagen faktiskt handlar om och vad verksamheten syftar till, inte lösryckta påståenden.

Av: Sten Tolgfors

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag