Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Sauks kritik mot F-kassan är missriktad

Skådespelaren Stefan Sauk riktade stenhård kritik mot Försäkringskassan: ”Deras argument som får varje tänkande individ att rodna av skam.”
Vivianne Yllenius är verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan.
Stefan Sauk.
Foto: Eero Hannukainen/IBL

Stefan Sauks felaktigheter om Försäkringskassan förvränger debatten och riskerar att urholka förtroendet för hela systemet, skriver Vivianne Yllenius.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. I Expressen den 29 maj kritiserar skådespelaren Stefan Sauk Försäkringskassan. Det är bra att vi pratar om den svenska socialförsäkringen, men tyvärr innehåller inlägget felaktigheter och missriktad kritik – något som förvränger debatten och i förlängningen riskerar att urholka förtroendet för hela systemet. 

Patientrörlighetsdirektivet innebär att den som är socialförsäkrad i Sverige kan söka sig utomlands för vård och att Försäkringskassan står för kostnaderna – men bara om samma (eller likvärdig) vård erbjuds i Sverige. Anledningen till det är enkel: Man kan inte som medborgare fritt välja mellan olika behandlingar på en internationell marknad och sedan få detta bekostat av skattemedel. 

Det är inte vårt beslut

Vilka behandlingar som erbjuds i Sverige beslutas av respektive sjukvårdsregion och är ingenting som Försäkringskassan är involverad i överhuvudtaget – därför är Stefan Sauks kritik missriktad. Den som inte är nöjd med den vård som erbjuds i Sverige bör i stället vända sig till sjukvården eller politiska beslutsfattare. 

Försäkringskassan följer rådande lagstiftning och regelverk. Därför kan vi inte betala ut ersättning för sådan vård som inte erbjuds i Sverige. Det kan möjligen tyckas stelbent och ”empatilöst”, men att Försäkringskassan som myndighet följer lagen är en av grundbultarna i vårt demokratiska samhälle. 


Av Vivianne Yllenius

Verksamhetsområdeschef, Försäkringskassan