REPLIK. I Expressen den 29 maj kritiserar skådespelaren Stefan Sauk Försäkringskassan. Det är bra att vi pratar om den svenska socialförsäkringen, men tyvärr innehåller inlägget felaktigheter och missriktad kritik – något som förvränger debatten och i förlängningen riskerar att urholka förtroendet för hela systemet.
Patientrörlighetsdirektivet innebär att den som är socialförsäkrad i Sverige kan söka sig utomlands för vård och att Försäkringskassan står för kostnaderna – men bara om samma (eller likvärdig) vård erbjuds i Sverige. Anledningen till det är enkel: Man kan inte som medborgare fritt välja mellan olika behandlingar på en internationell marknad och sedan få detta bekostat av skattemedel.
Det är inte vårt beslut
Vilka behandlingar som erbjuds i Sverige beslutas av respektive sjukvårdsregion och är ingenting som Försäkringskassan är involverad i överhuvudtaget – därför är Stefan Sauks kritik missriktad. Den som inte är nöjd med den vård som erbjuds i Sverige bör i stället vända sig till sjukvården eller politiska beslutsfattare.
Försäkringskassan följer rådande lagstiftning och regelverk. Därför kan vi inte betala ut ersättning för sådan vård som inte erbjuds i Sverige. Det kan möjligen tyckas stelbent och ”empatilöst”, men att Försäkringskassan som myndighet följer lagen är en av grundbultarna i vårt demokratiska samhälle.
Av Vivianne Yllenius
Verksamhetsområdeschef, Försäkringskassan