Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Sauks kritik mot F-kassan är missriktad

Skådespelaren Stefan Sauk riktade stenhård kritik mot Försäkringskassan: ”Deras argument som får varje tänkande individ att rodna av skam.”
Vivianne Yllenius är verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan.
Stefan Sauk.
Foto: Eero Hannukainen/IBL

Stefan Sauks felaktigheter om Försäkringskassan förvränger debatten och riskerar att urholka förtroendet för hela systemet, skriver Vivianne Yllenius.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. I Expressen den 29 maj kritiserar skådespelaren Stefan Sauk Försäkringskassan. Det är bra att vi pratar om den svenska socialförsäkringen, men tyvärr innehåller inlägget felaktigheter och missriktad kritik – något som förvränger debatten och i förlängningen riskerar att urholka förtroendet för hela systemet. 

Patientrörlighetsdirektivet innebär att den som är socialförsäkrad i Sverige kan söka sig utomlands för vård och att Försäkringskassan står för kostnaderna – men bara om samma (eller likvärdig) vård erbjuds i Sverige. Anledningen till det är enkel: Man kan inte som medborgare fritt välja mellan olika behandlingar på en internationell marknad och sedan få detta bekostat av skattemedel. 

Det är inte vårt beslut

Vilka behandlingar som erbjuds i Sverige beslutas av respektive sjukvårdsregion och är ingenting som Försäkringskassan är involverad i överhuvudtaget – därför är Stefan Sauks kritik missriktad. Den som inte är nöjd med den vård som erbjuds i Sverige bör i stället vända sig till sjukvården eller politiska beslutsfattare. 

Försäkringskassan följer rådande lagstiftning och regelverk. Därför kan vi inte betala ut ersättning för sådan vård som inte erbjuds i Sverige. Det kan möjligen tyckas stelbent och ”empatilöst”, men att Försäkringskassan som myndighet följer lagen är en av grundbultarna i vårt demokratiska samhälle. 


Av Vivianne Yllenius

Verksamhetsområdeschef, Försäkringskassan