De krafter som sprider antisemitism måste mötas med förenade insatser. Då duger det inte att statsministern skyller ifrån sig, skriver Lars Adaktusson (KD). Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENDe krafter som sprider antisemitism måste mötas med förenade insatser. Då duger det inte att statsministern skyller ifrån sig, skriver Lars Adaktusson (KD). Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
De krafter som sprider antisemitism måste mötas med förenade insatser. Då duger det inte att statsministern skyller ifrån sig, skriver Lars Adaktusson (KD). Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Statsministern saknar självinsikt i sina anklagelser mot alliansen, menar Lars Adaktusson. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENStatsministern saknar självinsikt i sina anklagelser mot alliansen, menar Lars Adaktusson. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Statsministern saknar självinsikt i sina anklagelser mot alliansen, menar Lars Adaktusson. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
"Marita Ulvskog har gjort sig känd för att i Europaparlamentet posera med idolporträtt av den terrordömde palestiniern Marwan Barghouti", skriver Lars Adaktusson. Foto: JENS L'ESTRADE"Marita Ulvskog har gjort sig känd för att i Europaparlamentet posera med idolporträtt av den terrordömde palestiniern Marwan Barghouti", skriver Lars Adaktusson. Foto: JENS L'ESTRADE
"Marita Ulvskog har gjort sig känd för att i Europaparlamentet posera med idolporträtt av den terrordömde palestiniern Marwan Barghouti", skriver Lars Adaktusson. Foto: JENS L'ESTRADE

Stefan Löfven skyller ifrån sig om antisemitismen

Publicerad

När statsministern anklagar alliansen för bristande trovärdighet i arbetet mot antisemitismen sker det för att skapa bilden av en mer pålitlig socialdemokrati. Verkligheten ser dock annorlunda ut, skriver Lars Adaktusson (KD).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Partiledarnas sommartal är avklarade och de politiska kommentatorerna har levererat sina analyser. Mycket av vikt har framförts, en del har varit förväntat, annat mer förvånande. Till den senare kategorin hör Stefan Löfvens formuleringar om antisemitismen. 

Det är självklart av största vikt att statsministern är tydlig i sitt avståndstagande från alla former av judehat. Samtidigt har Socialdemokraterna under lång tid haft förvånansvärt svårt att förhålla sig till det faktum att antisemitismen i dag är ett av våra stora samhällsproblem.

Av den anledningen blir det minst sagt märkligt när Löfven väljer att kombinera sitt fördömande av antisemitismen med att misstänkliggöra allianspartierna. I en retorisk ordvändning antyder Löfven att borgerligheten inte med trovärdighet kan bekämpa antisemitismen om partierna tar emot stöd från Sverigedemokraterna.

Stefan Löfven saknar självinsikt

Det är ett resonemang som förvisso kan föras, samtidigt blir diskussionen meningslös när självinsikt saknas och dubbla måttstockar tillämpas. Är det förkastligt att alliansen får stöd från Sverigedemokraterna borde det vara lika förkastligt när Socialdemokraterna får det. Detta inträffade senast i våras när de rödgröna med stöd av SD drev igenom förändringar av Lex Laval. Det hände också under förra mandatperioden när S med hjälp av SD stoppade en sänkning av statsskatten.

Anfall är bästa försvar säger vissa, bristande självinsikt och projektion genomskådas säger andra. Hursomhelst är beteenden som dessa vanligt förekommande, inte minst för att frisera sanningen och framhäva sig själv. När statsministern anklagar alliansen för bristande trovärdighet i arbetet mot antisemitismen sker det för att skapa bilden av en i sammanhanget mer pålitlig socialdemokrati. 

Verkligheten ser dock annorlunda ut, låt mig nämna några exempel:

Stefan Löfvens gode vän och partikamrat, Ilmar Reepalu, har genom åren visat prov på både nonchalans och okunskap vad gäller antisemitismen. Under sin tid som kommunalråd i Malmö stod Reepalu för upprepade övertramp som enligt internationella Simon Wiesenthal-centret bidragit till att underblåsa antisemitismen.

Även Stefan Löfvens utrikesminister har agerat på ett sätt som fått omvärlden att reagera. Oavsett om det handlat om relativisering av palestinsk terror eller anklagelser om "utomrättsliga avrättningar" har Margot Wallström bidragit till att svartmåla det israeliska samhället. I förlängningen bidrar detta till att spela de krafter i händerna som satt i system att sprida antisemitism.

Sedan den tillträdde driver regeringen Löfven en biståndspolitik som präglas av bristande uppföljning vad gäller spridning av antisemitism. Dels finansieras mer eller mindre öppet antisemitiska organisationer på palestinska områden, dels förmedlas bistånd till Palestinska myndigheten som bland annat används för att avlöna terrordömda.

I parlamentariska sammanhang har Stefan Löfven partivänner som lyfter fram personer och grupperingar som förknippas med antisemitism. Så har till exempel Marita Ulvskog gjort sig känd för att i Europaparlamentet posera med idolporträtt av den terrordömde palestiniern Marwan Barghouti. Riksdagsledamoten Hillevi Larsson har tacksamt tagit emot en palestinsk hedersbetygelse föreställande en karta över Mellanöstern där Israel är utplånat. 

Statsministern skyller ifrån sig

I svensk debatt fanns en period när det talades om antisemitism i förfluten tid. I det skede av upprättade relationer och försoning som gav oss Europasamarbetet fanns förhoppningar om en framtid utan fördomar och rasism. Men vi vet vad som hände, de goda förhoppningarna till trots kunde fientlighet mot det judiska folket åter slå rot och i dag talar vi inte längre om antisemitism i förfluten tid.

Mot detta måste samhället stå samlat. De krafter som sprider hat och förakt, som devalverar människovärdet och undergräver demokratin måste mötas med förenade insatser. Då duger det inte att statsministern ägnar sig åt att tränga undan egna missgrepp och skylla ifrån sig.

Att ta avstånd från antisemitism är viktigt, lika viktigt är det att ta ansvar för samhällets motåtgärder.

Av Lars Adaktusson 

Europaparlamentariker (KD)

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag