Stefan Löfven har tappat kontrollen över Sverige

Hör Carina Persson, regionpolischef, på presskonferensen
Det är inte det här Sverige som jag vill lämna över till mina barn och barnbarn, skriver Arin Karapet.
Foto: JOHAN NILSSON/TT
Arin Karapet är riksdagsledamot för Moderaterna.

Förr reste experter hit för att lära sig av den svenska modellen – i dag kommer de för att studera sprängningar och misslyckad integration.

När vårt grannland inför gränskontroller för att värja sig mot Sveriges problem finns inte längre några bortförklaringar. 

Stefan Löfven har tappat kontrollen, skriver Arin Karapet (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Bilar brinner, barnfamiljer väcks av söndersprängda balkonger och utanför fönstren i centrala stan rör sig det nationella bombskyddet. Det är numera vardag i Sverige 2019. Hittills i år har över 100 sprängningar ägt rum, vilket enligt experter saknar motstycke utanför konfliktzoner. Samtidigt står rättsväsendet utan de resurser och verktyg som krävs för att möta krisen. I söndags krävde Malmöpolisen nationell förstärkning och rikspolisen utlyste en nationell särskild händelse över gängvåldet. 

Omvärlden försöker skydda sig från utvecklingen på Sveriges gator. I tisdags upprättade Danmark gränskontroller mot Sverige. ”Vi ser utvecklingen i Sverige, och vill inte att det ska sprida sig till Danmark”, sa den danske justitieministern på en pressträff i oktober. 

Ohållbar invandring och svag rättspolitik

De här problemen uppstod inte över en natt, utan är baksmällan efter år av ohållbar invandring, naiv integrationspolitik och otillräcklig rättspolitik. Det har kombinerats med ett misslyckande hos många av våra viktigaste samhällsfunktioner att möjliggöra klassresor för nyanlända. 

Ungdomar fostras av gatans regler och skickas rakt i famnen på kriminella gäng. Fler och fler barn skjuts ihjäl av andra barn.

År efter år har den svenska skolan låtit utanförskap och bidragsberoende ärvas vidare till barnen till nyanlända. När kommuner sätter in specialresurser för att stötta nyanlända så anvisas ännu fler dit av staten, oavsett om betygen rasar. Skolans misslyckande gör att ungdomar i stället fostras av gatans regler och skickas rakt i famnen på kriminella gäng och droghandel. Fler och fler barn skjuts ihjäl av andra barn.

Sverige studeras som varnande exempel

Tillräckliga polisresurser saknas för att bekämpa gängen. De kriminella som faktiskt grips möts av klena straffskalor och generösa straffrabatter, när det egentligen borde vara precis tvärtom. Förr reste experter till Sverige för att lära sig av den svenska modellen – i dag reser de hit för att studera sprängningar och misslyckad integration.

Regeringen och Stefan Löfven har tappat kontrollen över säkerheten på våra gator, skriver Arin Karapet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Men det behöver inte vara så här. Det är inte det här Sverige som jag vill lämna över till mina barn och barnbarn. Menar vi allvar med att vända utvecklingen så måste vi släppa snällismen och naiva drömmar om en humanitär stormakt. Då behövs stramare migrationspolitik och mer kravställning i vår integration. Vi måste ha resurser nog att hålla vår egen gräns från narkotika, vapen och sprängmedel, så att våra grannländer inte behöver upprätta gränskontroller mot oss. De kriminella gängen ska mötas av dubblerade straff och slopade straffrabatter. Varje skattekrona som dumpas på friår och familjevecka borde läggas på gränskontroller och polisinsatser. 

Riksdagen behöver markera

För att vända utvecklingen krävs en regering som vågar ta tag i Sveriges akuta problem. Då måste riksdagen börja med att markera att Socialdemokraternas och regeringens nuvarande kurs på politiken har nått vägs ände. När vårt grannland behöver upprätta gränskontroller för att värja sig mot utvecklingen i Sverige finns det inte längre några ursäkter eller bortförklaringar. Regeringen och Stefan Löfven har tappat kontrollen över säkerheten på våra gator. 

Menar vi allvar med att återupprätta lag och ordning, så måste varje kraft i Sveriges riksdag som är redo att sätta hårt mot hårt mot gängen vara redo att samlas och samarbeta. Vi har inte råd att vänta längre.


Av Arin Karapet (M)

Riksdagsledamot

Leif GW:s teori om dödsskjutningen i Malmö

Polisprofessorn tar upp kriminaliteten i Malmö i ”Brottsjournalen”