Stefan Löfven borde be landsbygden om ursäkt

Mack- och lanthandelsdöden har stoppats, menar statsministern. Det är en osann bild av regeringens insats, skriver Helena Lindahl (C).
Foto: NILS PETTER NILSSON
Helena Lindahl är riksdagsledamot för Centerpartiet.
Foto: THOMAS KARLSSON/TT

Att som statsminister förvanska verkligheten och släta över problemen som landsbygdens hjältar brottas med på daglig basis är faktiskt förminskande.

För det borde Stefan Löfven be om ursäkt, skriver Helena Lindahl (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | LANDSBYGD. Småföretagarna är den svenska landsbygdens hjältar. Deras hårda slit för att driva och utveckla sina verksamheter är motorn som skapar lokal tillväxt, jobb och framtidstro.

Affären i byn, samhällets café eller pumpen vid bensinmacken är naturliga samlingspunkter som möjliggörs av enskilda människors envetna arbete och företagsamhet. För många är det också en livsstil – en vision – om att äga, driva och utveckla lokalsamhället till det bättre.

Det är med det som bakgrund statsminister Stefan Löfvens agerande i samband med Socialdemokraternas kongress är så provocerande.

Hävdade att butiksdöden var stoppad

I ett svep slog han fast att mack- och lanthandelsdöden nu var stoppad. Landsbygden var räddad. Detta till följd av ännu en i raden av Socialdemokraternas universallösningar: Bidrag och stöd.

Även om jag är positiv till stödåtgärden som sådan så är det verklighetsfrånvänt att tro att det i förlängningen gör någon avgörande skillnad. Macken och lanthandeln kommer långsiktigt inte att kunna drivas på bidrag.

Det är en tillfällig åtgärd som på sin höjd fungerar som avlastning.

Verklighetens folk håller inte med

Löfvens utspel skjuts omgående ner av exempelvis engagerade mackägaren Bogge Bolstad, Storuman, som konstaterar att han i princip dagligen träffar mackägare som lever i en helt annan verklighet än den statsministerns rosaskimrande drömmar illustrerar.

Mats Eriksson, aktiv småföretagare som reser runt i landet och driver Facebooksidan ”En företagares vardag”, bedömer att Löfven är okunnig.

Jag vill gå längre än så.

Stefan Löfven bryr sig väldigt lite om landsbygden och landsbygdens småföretagare och är mer intresserad av att säga saker som låter bra gentemot stora väljargrupper – inte sällan i större städer – som inte förmår se igenom dimridåerna.

De höjda skatterna belastar handlarna

Samtidigt som Löfven försöker måla upp denna osanna bild av sin och regeringens insats, så känner han givetvis till att han radikalt ökat uttaget av skatter under föregående mandatperiod.

De astronomiska skattehöjningarna – omkring 50 000 miljoner i extra skatt på årsbasis – belastar i hög utsträckning företag, exempelvis mackar och lanthandlar, samtidigt som det äter upp ekonomiska marginaler för löntagare.

Mer pengar går alltså till Löfven och därmed kan mindre användas till att handla hos det lokala näringslivet. Att då skicka tillbaka en symbolisk stödsumma till de mackar och lanthandlar som tillsammans med sina kunder varit med och finansierat skattehöjningen är på sin höjd ett litet Bamseplåster på ett vithajsbett.

Tanken kan möjligen vara sympatisk, men det löser inte problemet.

Gör det billigare att anställa

Den långsiktiga lösningen ligger i att söka fler reformer som på allvar skapar förutsättningar för ett livskraftigt och växande näringsliv även på mindre marknader. Centerpartiet har i vårändringsbudgeten drivit fram flera förslag som gör det billigare att anställa. Exempelvis ska hela arbetsgivaravgiften för unga personer under 18 år slopas, vilket underlättar för så väl den som söker extrajobb som den småföretagare som behöver avlastning i sin verksamhet. 

Det behövs ännu fler reformer i den riktningen.

Att i stället göra som Löfven: Förvanska verkligheten och släta över högst verkliga problem som landsbygdens hjältar brottas med på daglig basis är faktiskt förminskande.

För det borde han be om ursäkt.

Därefter bör han lyssna på landsbygdens småföretagare och söka lösningar som skapar bättre ekonomiska förutsättningar, mindre regelkrångel och lägger grunden för fler jobb och starkare lokal köpkraft.

Bidrag är inte vägen framåt för en levande landsbygd.


Av Helena Lindahl 

Riksdagsledamot (C), Västerbotten