Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Statsministern måste bryta blockeringen

Kan inte Stefan Löfven bilda en majoritetsregering bör ett extra val till riksdagen utlysas, skriver Kjell-Olof Feldt, tidigare s-finansminister.
Foto: Jens L'Estrade

Visar det sig omöjligt att bilda en majoritetsregering bör ett extra val till riksdagen utlysas, skriver Kjell-Olof Feldt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Långt före valet sände Stefan Löfven tydliga signaler till Folkpartiet och Centerpartiet att han sökte en politisk mittensamverkan. Det tolkades av ganska många som att Socialdemokraterna ville frigöra sig från beroende av partierna på ytterkanterna både till höger och till vänster. Det intrycket förstärktes när han som regeringsbildare sa tvärt nej till att Vänsterpartiet skulle ingå i regeringen. Och hans första besked som nyvald statsminister var att han ledde en samarbetsregering.

På vägen fram till budgetpropositionen hände emellertid saker. Björklund och Lööf avvisade bryskt inviten om samarbete. De stod fast vid Alliansens valmanifest som trots att det inte fått väljarnas stöd skulle bli deras budgetmotion. Inför denna manifestation av fortsatt blockpolitik valde  Löfven att i stället göra upp med Vänsterpartiet om budgeten. För att den ska godkännas krävs ändå att Sverigedemokraterna avstår från att rösta annat än på sin egen motion.


Jonas Sjöstedts inträde i regeringsunderlaget förbättrade inte samarbetsklimatet i riksdagen. Mest besvärande är att S måste bryta uppgörelsen med de borgerliga om friskolorna för att V:s löfte om slut på vinster i välfärden skulle leva vidare. Vad det i sak betyder vet ingen. Men den politiska konsekvensen är att Björklund och Lööf kan avfärda framtida samarbetsinviter från Löfven med hans opålitlighet.

Budgeten blev ingen rivstart för den nya färdriktning Socialdemokraterna lovade i valrörelsen men innehåller ändå tillräckligt av höjda skatter och ökade bidrag för att Aftonbladet med flera ska kunna hävda att den rätta socialdemokratin återuppstått – tar från de rika och ger till de fattiga. I borgerlig retorik blir det att man höjer skatten på arbete för att kunna öka bidragen till de som inte arbetar. Att i en ekonomi som omsätter nära 4 000 miljarder flytta omkring 20 gör inte mycket åt vare sig rikedomen eller fattigdomen. Men det håller i gång föreställningen att Sveriges riksdag består av två partiblock som kämpar mot varandra.


Denna kamp kan liknas vid en fotbollsmatch där man enats om att bollen ska hållas av en enda spelare men som inte får vara med i något av lagen. För alla vet att vad som händer med regeringens budget – om den avslås i sin helhet eller går igenom, eventuellt något tilltufsad – avgörs av Sverigedemokraterna. Efter en valrörelse där så mycket handlat om att makten över riksdagen inte fick hamna hos detta parti är det åtminstone för mig obegripligt att de övriga partierna låter det ske bara för att de gamla stridslinjerna inte ska rubbas.

Ladan är tom, hävdar finansministern. Nej, där finns en rad olösta problem. Ett är att svensk arbetsmarknad inte fungerar. Det handlar inte bara om drygt 370 000 arbetslösa. Ytterligare minst 200 000 har ett jobb enbart därför att staten betalar hela eller merparten av deras lön. Frånvaron av arbetsgivare som vill/förmår anställa till avtalsenlig lön är grundorsaken. Ett annat består av en energipolitik som fastnat i limbo, tillsammans med miljöpolitiken. Ett tredje är hur löftena om bättre välfärd, en för alla likvärdig skola  och stora investeringar i infrastruktur ska kunna infrias i ett land starkt beroende av en världsekonomi som fortfarande krisar.

Ett viktigt led i arbetet med att tömma denna problemlada är att osäkerheten om maktutövningen i Sveriges riksdag upphör. Det främsta ansvaret för att det sker har det parti som åtog sig att leda landets regering. Oberoende av hur det går för budgetpropositionen i december bör statsministern meddela talmannen att han vill ombilda sin regering i syfte att bredda underlaget och inbjuda alla borgerliga partier till överläggningar. Visar det sig omöjligt att bilda en majoritetsregering bör ett extra val till riksdagen utlysas.


Kjell-Olof Feldt

Samhällsdebattör och tidigare s-finansminister.