Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Statlig skola kommer inte att hjälpa någon

Ulla Hamilton, friskolornas riksförbundFoto: Jeanette Hägglund
Foto: PRO SHOTS PHOTO AGENCY / PRO SHOTS/SIPA USA SIPA USA

Linnea Lindquist menar att skolan måste förstatligas för att fungera rättvist.

Jag håller inte med – och det gör inte föräldrarna heller.

Hela skoldebatten fortsätter att handla om fel saker.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Linnea Lindquist, rektor och debattör, menar i Expressen den 3/2 att hela det nuvarande skolsystemet med valfrihet för elever och föräldrar måste avskaffas och förstatligas för att den svenska skolan ska bli bra och rättvis. Jag håller inte med och jag vet att hon finner litet stöd bland landets föräldrar för den ståndpunkten. En övervägande majoritet av föräldrarna tycker man ska kunna välja skola. 

Att Lindquist inte ens kommenterar huvudpoängen med artikeln, det faktum att den svenska skolans kompensatoriska förmåga i princip legat still, är symtomatiskt för skoldebatten. Om du kommer från ett hem med lågutbildade föräldrar så är dina förväntade skolresultat i princip de samma som innan de stora skolreformerna genomfördes i början av 1990-talet. Skoldebatten tycks ha och fortsätter handla om fel saker. Samtidigt vet vi att skolor med i princip samma elevsammansättning och samma resurser kan få olika skolresultat. 

Statlig styrning hjälper inte de med dåliga förutsättningar

Det som på riktigt skulle kunna hjälpa de med sämst förutsättningar är knappast att ovanifrån styra och överpröva varken deras eller andra elevers och föräldrars val. Och vad gäller statens förmåga att driva verksamhet så var det ju just det som Expressens artikelserie från 1990 handlade om. För aktuella exempel är det bara att titta sig omkring sig. De i dag stora helt statligt styrda sektorerna, polis, försvar, försäkringskassan är knappast några inbjudande exempel på varken måluppfyllelse, populära arbetsgivare eller flexibilitet. För att inte tala om lärarutbildningarna. Låt oss i stället hjälpa alla att utnyttja sin valfrihet klokt och att fokusera på höga förväntningar och för individen där det klassrumsnära arbetet står i fokus.

Ulla Hamilton

Friskolornas riksförbund