Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Statens dominans över tv har blivit ett problem

Public services dalande förtroende riskerar att intensifieras än mer om nu även TV4 blir statligt ägt till viss del, skriver SD-debattörerna.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Mattias Bäckström Johansson (SD) är gruppledare i näringsutskottet.
Charlotte Quensel (SD) är ledamot i näringsutskottet.
Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson (SD).

Telias köp av TV4 är problematiskt. Resultatet av affären blir att staten uppfattas som avsändare av i praktiken alla marksända kanaler. Det för tankarna till Kina och Ryssland, snarare än en västerländsk demokrati.

Telia bör därför delas upp och säljas, skriver tre SD-toppar.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | TELIA. I juni är det 19 år sedan den dåvarande socialdemokratiska regeringen under pompa och ståt lät börsnotera Telia. I dag kan vi konstatera att regeringen då gjorde ett stort misstag när man inte delade bolaget och behöll den känsliga infrastrukturen i statens ägo. 

En majoritet i riksdagen uppmanar nu regeringen att en gång för alla agera för en vettig lösning på Telias intressekonflikter. Även mannen bakom börsnoteringen, dåvarande socialdemokratiske näringsminister, Björn Rosengren, anser att en delning av Telia är vägen fram för regeringen då detta enligt Björn Rosengren skulle ”… rädda både affär och anseende.” 

Statligt ägda Telia tar över TV4

Den politiska Telia-konflikten briserade sommaren 2018 när bolaget meddelade att de hade för avsikt att förvärva mediebolaget Bonnier Broadcasting, där bland annat TV4 och C More ingår. Nu när affären med all sannolikhet ser ut att gå igenom, kan staten som största minoritetsägare av Telia, indirekt bli ägare av ytterligare marksänd tv, utöver sitt inflytande över public service. Även om någon politisk styrning av de statsägda kanalerna inte är aktuell blir resultatet av affären att staten uppfattas som avsändare av i praktiken alla marksända kanaler. Public services dalande förtroende riskerar att intensifieras än mer om nu även TV4 blir statligt ägt till viss del.

Det är ett faktum att en stark statlig dominans av marksänd television inte är något som brukar förknippas med västerländska demokratier, länder som Kina och Ryssland ligger snarare närmre till hands som oroväckande exempel. Svenska medier ska vara fria och oberoende och det uppnås inte genom fler statliga förvärv av marksänd television. Ett fritt och oberoende medielandskap skapas i stället genom en sund konkurrens mellan privata aktörer. Att Socialdemokraterna motsätter sig en uppdelning och försäljning av Telia ter sig därför väldigt märkligt. 

Att som Socialdemokraterna skylla på säkerhetspolitiska konsekvenser vid en försäljning är fegt och missvisande.

Rikets säkerhet går först

Det ska dock betonas att de säkerhetspolitiska avvägningarna i detta fall är grundläggande – vilket innebär att vi förbehåller oss rätten att avvisa ett framtida regeringsförslag som inte tillgodoser värnandet om rikets säkerhet. Men att som Socialdemokraterna skylla på säkerhetspolitiska konsekvenser vid en försäljning är fegt och missvisande – liknande uppdelningar har nämligen gjorts i andra länder utan problem, exempelvis Danmark.

Sverigedemokraternas uppfattning är och förblir att Telia Companys telekomverksamhet inte är en kärnverksamhet som staten ska äga. Det är även till nackdel för bolagets övriga aktieägare att staten med sitt dominerande innehav hoppar från att vara en passiv ägare till att agera bromsande. Växlingarna underlättar inte för bolagets styrelse och ledning och på sikt försvårar det för Telia att nå sin fulla potential. 

Allt statligt ägande är inte dåligt

Det finns statliga innehav som bör minska eller avslutas helt som i ärendet med Telia. I vissa andra fall förvaltar statliga bolag nationens naturresurser och det statliga ägandet garanterar att dessa kommer Sveriges medborgare till del. Det är bra. Vår hållning handlar inte om en avveckling av statliga bolag, utan om en sund avvägning från fall till fall.

Staten ska, via sina innehav i diverse bolag, agera som en varsam och långsiktig ägare utifrån säkerhetspolitiska och förvaltningsmässiga perspektiv. Dessa bolag ska drivas enligt marknadsmässiga principer och stärka statens kassa genom aktieutdelning. En sådan ståndpunkt är inte detsamma som ett evigt försvar för oförändrat tillstånd av statens bolagsportfölj, vi är pragmatiskt inställda för landets, bolagens och medborgarnas bästa.


Av Mattias Bäckström Johansson (SD)

Gruppledare i näringsutskottet

Charlotte Quensel (SD)

Ledamot i näringsutskottet

Oscar Sjöstedt (SD)

Ekonomisk-politisk talesperson