Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Statens ängslighet
bevarar patriarkatet

Vill ha individualiserad föräldraförsäkring. Enligt uppgifter till Ekot tänker Vänsterpartiets partistyrelse inte acceptera regeringens förslag om en tredje öronmärkt föräldramånad eftersom de vill ha fler månader. Men om regeringen lyssnar på V riskerar de att FP, som är redo att rösta för regeringens förslag, röstar nej. Foto: Cornelia Nordström

Att regeringen ängsligt backat från tredelade föräldraförsäkringen och nu är nere på FP-nivå med sin öronmärkta "pappamånad" kan vi inte acceptera. Att män tar ut några dagar till förändrar inte föreställningarna som begränsar kvinnors liv, skriver Rossana Dinamarca (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Ska fördelningen av föräldradagarna bestämmas hemma vid var och ens köksbord eller ska staten bestämma? Låt mig ge ett längre svar på den frågan.

I den takt vi har sett män ta ut föräldradagar så kommer det att ta 50 år innan det är jämställt. Under tiden kommer alla kvinnors liv och möjligheter på arbetsmarknaden att påverkas – oavsett om de tänkt skaffa barn eller planerar att dela lika.

Bland fattigpensionärerna är en stor majoritet kvinnor och bland dessa kvinnor stannar en stor andel kvar i förhållanden, inte av kärlek utan för att kunna överleva ekonomiskt. Det här är resultatet av att kvinnorna tagit huvudansvaret för hemarbetet. Sjukskrivningarna är dubbelt så höga bland kvinnor som bland män. Och det är när det första barnet kommer som skillnaderna mellan kvinnor och män sticker i väg.

Att det ser ut så här beror på att kvinnor är de som fortfarande har huvudansvaret för hemarbetet. Blotta föreställningen om att det är kvinnorna som bär huvudansvaret för hem och barn påverkar kvinnors löneutveckling och arbetsvillkor. Den här föreställningen innebär att vi kvinnor arbetar gratis 1 timme och 4 minuter – varje dag. I den takt löneskillnaderna har minskat så kommer det ta 40 år innan vi uppnår jämställda löner.

Regeringen kallar sig gärna feministisk men både Socialdemokraterna och Miljöpartiet har backat från sina tidigare ståndpunkter om en tredelad föräldraförsäkring och är nu nere på FP-nivå med sin öronmärkta tredje så kallade pappamånad.

Att kvotera föräldraförsäkringen med bara en månad till skulle förmodligen leda till att män tar ut några dagar till, men det skulle inte förändra föreställningarna som påverkar och begränsar kvinnors liv.

I alla fall inte på några decennier till.

Låt oss vara ärliga här. Det finns ett enda riksdagsparti som talar klarspråk, som inte nöjer sig med halvdana ängsligheter när det gäller föräldraförsäkringen och det är Vänsterpartiet. En individualiserad föräldraförsäkring är den reform som skulle göra mest för ökad jämställdhet mellan män och kvinnor vad gäller inkomster, hälsa och möjligheter i arbetslivet.

Nu till den 8 mars, internationella kvinnodagen, är det dags att göra upp med kvartsfeminismen. Dags att sluta lydigt be patriarkatet om en skärv till, och sedan vänta tills vi blir mormorsmödrar innan det blir jämställt.

Våra döttrar och alla små flickor som föds från och med nu behöver fler feminister som tillsammans står upp för att de ska ha lika förutsättningar och villkor som sina bröder. Vi behöver en regering som vågar se att om vi inte förändrar de här förlegade, ojämställda mönstren i dag så kommer ojämställdheten att fortsätta återskapas i morgon och i övermorgon så att kvinnor fortsätter att ha sämre löner, sämre hälsa och sämre pensioner. Och blir beroende av män för sin försörjning.

Så, Stefan Löfven, Åsa Romson, Annika Strandhäll och Åsa Regnér, ni säger er leda en feministisk regering. Föräldraförsäkringen är den viktigaste nyckeln för att nå jämställdhet. Våga använd den. Vi har varken tid eller råd att vänta i 50 år innan uttaget av föräldraförsäkringen är jämställt eller i 40 år innan vi har jämställda löner mellan män och kvinnor. Staten kan inte fortsätta bidra till ojämställdhet som drabbar allas våra döttrar.

Jämställdhet handlar om att dela lika. Inte litegrann lika. Utan helt enkelt lika.

 

Rossana Dinamarca, feministisk talesperson (V)

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!