Vill ha individualiserad föräldraförsäkring. Enligt uppgifter till Ekot tänker Vänsterpartiets partistyrelse inte acceptera regeringens förslag om en tredje öronmärkt föräldramånad eftersom de vill ha fler månader. Men om regeringen lyssnar på V riskerar de att FP, som är redo att rösta för regeringens förslag, röstar nej. Foto: Cornelia Nordström
Vill ha individualiserad föräldraförsäkring. Enligt uppgifter till Ekot tänker Vänsterpartiets partistyrelse inte acceptera regeringens förslag om en tredje öronmärkt föräldramånad eftersom de vill ha fler månader. Men om regeringen lyssnar på V riskerar de att FP, som är redo att rösta för regeringens förslag, röstar nej. Foto: Cornelia Nordström

Statens ängslighet
bevarar patriarkatet

Publicerad

Att regeringen ängsligt backat från tredelade föräldraförsäkringen och nu är nere på FP-nivå med sin öronmärkta "pappamånad" kan vi inte acceptera. Att män tar ut några dagar till förändrar inte föreställningarna som begränsar kvinnors liv, skriver Rossana Dinamarca (V).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Ska fördelningen av föräldradagarna bestämmas hemma vid var och ens köksbord eller ska staten bestämma? Låt mig ge ett längre svar på den frågan.

I den takt vi har sett män ta ut föräldradagar så kommer det att ta 50 år innan det är jämställt. Under tiden kommer alla kvinnors liv och möjligheter på arbetsmarknaden att påverkas – oavsett om de tänkt skaffa barn eller planerar att dela lika.

Bland fattigpensionärerna är en stor majoritet kvinnor och bland dessa kvinnor stannar en stor andel kvar i förhållanden, inte av kärlek utan för att kunna överleva ekonomiskt. Det här är resultatet av att kvinnorna tagit huvudansvaret för hemarbetet. Sjukskrivningarna är dubbelt så höga bland kvinnor som bland män. Och det är när det första barnet kommer som skillnaderna mellan kvinnor och män sticker i väg.

Att det ser ut så här beror på att kvinnor är de som fortfarande har huvudansvaret för hemarbetet. Blotta föreställningen om att det är kvinnorna som bär huvudansvaret för hem och barn påverkar kvinnors löneutveckling och arbetsvillkor. Den här föreställningen innebär att vi kvinnor arbetar gratis 1 timme och 4 minuter – varje dag. I den takt löneskillnaderna har minskat så kommer det ta 40 år innan vi uppnår jämställda löner.

Regeringen kallar sig gärna feministisk men både Socialdemokraterna och Miljöpartiet har backat från sina tidigare ståndpunkter om en tredelad föräldraförsäkring och är nu nere på FP-nivå med sin öronmärkta tredje så kallade pappamånad.

Att kvotera föräldraförsäkringen med bara en månad till skulle förmodligen leda till att män tar ut några dagar till, men det skulle inte förändra föreställningarna som påverkar och begränsar kvinnors liv.

I alla fall inte på några decennier till.

Låt oss vara ärliga här. Det finns ett enda riksdagsparti som talar klarspråk, som inte nöjer sig med halvdana ängsligheter när det gäller föräldraförsäkringen och det är Vänsterpartiet. En individualiserad föräldraförsäkring är den reform som skulle göra mest för ökad jämställdhet mellan män och kvinnor vad gäller inkomster, hälsa och möjligheter i arbetslivet.

Nu till den 8 mars, internationella kvinnodagen, är det dags att göra upp med kvartsfeminismen. Dags att sluta lydigt be patriarkatet om en skärv till, och sedan vänta tills vi blir mormorsmödrar innan det blir jämställt.

Våra döttrar och alla små flickor som föds från och med nu behöver fler feminister som tillsammans står upp för att de ska ha lika förutsättningar och villkor som sina bröder. Vi behöver en regering som vågar se att om vi inte förändrar de här förlegade, ojämställda mönstren i dag så kommer ojämställdheten att fortsätta återskapas i morgon och i övermorgon så att kvinnor fortsätter att ha sämre löner, sämre hälsa och sämre pensioner. Och blir beroende av män för sin försörjning.

Så, Stefan Löfven, Åsa Romson, Annika Strandhäll och Åsa Regnér, ni säger er leda en feministisk regering. Föräldraförsäkringen är den viktigaste nyckeln för att nå jämställdhet. Våga använd den. Vi har varken tid eller råd att vänta i 50 år innan uttaget av föräldraförsäkringen är jämställt eller i 40 år innan vi har jämställda löner mellan män och kvinnor. Staten kan inte fortsätta bidra till ojämställdhet som drabbar allas våra döttrar.

Jämställdhet handlar om att dela lika. Inte litegrann lika. Utan helt enkelt lika.

 

Rossana Dinamarca, feministisk talesperson (V)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag