Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Staten vägrar värna de som byggde landet

En gång var de hemlösa pensionärerna med och byggde det här landet, skriver författaren Dag Öhrlund.
Foto: SHUTTERSTOCK
Dag Öhrlund.
Foto: Jan Dahlqvist

När organisationen Vid din sida hjälper hemlösa pensionärer gör man det jobb som staten en gång lovade. 

Att staten vägrar delta och värna om de som byggde det här landet gör mig illamående och arg, skriver författaren Dag Öhrlund.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Med krum rygg och försiktiga steg lämnar 78-åriga Edna organisationen Vid din sidas gård utanför Stockholm. Hon har fått tvätta sig, äta och vila några timmar i en säng.

Edna tar rullväskan med de få ägodelarna och ger sig ut i höstkvällen för att försöka överleva ännu en natt av kyla, smärta och rädsla. Hoppet står till att hitta de två nattkamraterna. Tillsammans brukar de gå på nattåget till Nynäshamn. Två av dem får sova, en vaktar ägodelarna. När de kommer fram byter de av varandra och åker tillbaka för att ta nattbussen till Norrtälje, så att de får sova lite till.

Att lägga sig ensam utomhus innebär inte bara kyla utan risk. Trots att Edna inte äger något av värde har hon flera gånger blivit misshandlad och rånad av ligor som tycks göra det för sitt höga nöjes skull.

Politikerna bröt löftet

Edna är en av dem som byggt Sverige – folkhemmet, välståndet. Genom att ta hand om barnen, genom att sköta hemmet och Axel som slet och betalade skatt, allt med en tro på löftet hon en gång fick om att även de mindre rika skulle få en lugn och trygg ålderdom.

Det blev inte så. Politikerna bröt löftet.

Barnen, ja. Den äldste dog i cancer, den andra bor sedan många år i Australien.

Mamma är glömd.

När Axel dog satt Edna kvar med en pension på sju tusen kronor, inte ens tillräckligt för att betala hyran för tvårumslägenheten, än mindre för mat och hygienartiklar.

Edna visste inte hur man sökte bidrag.

Edna fick ingen hjälp.

Edna skämdes.

Edna hamnade på gatan.

Ett liv på gatan

Socialtjänsten hänvisade henne till ett härbärge med missbrukare, där våld och oroligheter fick henne att gråta tyst, krama kudden hårt och söka sig annanstans nästa morgon.

Till gatan. Tågstationen. Soppköket. Till andra hemlösa pensionärer som blev hennes nya vänner.

Edna hade alltid levt ett enkelt liv för att klara familjens ekonomi. Hon har inga stora krav. Men hon hade inte räknat med att på ålderns höst vara rädd, frusen, hungrig och smutsig. Hon har alltid varit prydlig, noga med att sköta familjens kläder.

Politikerna bröt löftet och gör det fortfarande, allt medan hundratals miljoner av skattepengar slussas ut till tveksamma projekt.

Nu skäms hon för fläckarna på kappan, för människors blickar när hon går med sin lilla rullväska genom city, alltid lika nervös för den natt som ska komma.

Kommer hon att överleva den? Har hon någon anledning att göra det?

Ibland hör hon att politikerna lovar trygghet för de äldre och att pensionerna ska höjas. Hon undrar bittert hur det blir när hon en morgon hittas död någonstans.

Fattigbegravning. En skam.

Välfärdslandet nummer ett?

Edna är en fiktiv person. Men hon representerar den dagliga verkligheten för hundratals – kanske tusentals, mörkertalet är stort – hemlösa pensionärer som jobbat hårt i ett helt liv, slitit ut sina kroppar. Byggt det land som slår sig för bröstet som välfärdslandet nummer ett, i säker förvissning om att få en trygg ålderdom

Inte luxuös. Men trygg. Tak över huvudet. Mat för dagen.

Så blev det inte. Politikerna bröt löftet och gör det fortfarande, allt medan hundratals miljoner av skattepengar slussas ut till diverse tveksamma projekt.

Eldsjälar gör statens jobb

Sedan organisationen Vid din sida – med eldsjälen Jeanette Höglund i täten och ihärdiga volontärer – startades 2016 har den hjälpt de gamla och hemlösa genom soppkök och utdelning av kläder och hygienartiklar. På senare år också med hotellnätter, SL-kort och till och med begravningskostnader.

Jeanette Höglund från Vid din sida.
Foto: Patrik Österberg/TT

Organisationen har uppvaktat politikerna. Jeanette Höglund har fått träffa statsminister Stefan Löfven och berättat hur illa det är.

Resultat: Inte en krona i bidrag från stat eller kommun.

Vid din sida gör det jobb som staten en gång lovade Edna och hennes nattkamrater. Att staten vägrar delta och värna om dem som byggt landet, gör mig illamående och arg.


Av Dag Öhrlund

Författare och debattör

LÄS MER: Pensionären Göran: Skulle du betala 400000 kr för en Iphone, Löfven?