Staten har ansvar för överskuldsättningen

Publicerad

Nej, verklighetens fattigdom stämmer sällan överens med den bild som ges i "Lyxfällan". De vanligaste orsakerna till skuldsättning är inte konsumtion utan oförutsedda händelser som sjukdom och arbetslöshet.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Barn som drabbas av föräldrars skuldsättning måste uppmärksammas och deras grundläggande behov måste kunna tillgodoses.

Sin vana trogen slänger Vänsterpartiet kängor åt privata kreditgivare och snabblåneföretag. Snabblånen har under senare år varit en het politisk fråga och regeringen har utlovat en ny utredning om strängare regler, trots att ett nytt regelverk nyligen trädde i kraft. I stället för att lägga kraften där borde man se över statens roll i överskuldsättningen.

Under 2014 kom det in 56 000 obetalda snabblån till Kronofogden. Under samma period lämnade staten in närmare 1,5 miljon (!) skulder mot privatpersoner. Och staten kan vara en tuff borgenär: En obetald trängselavgift på 9 kronor blir till 509 kronor efter en tilläggsavgift och sedan till 1 109 kronor då den skickas till Kronofogden. Ska regeringen ha trovärdighet i sina höga krav på privata kreditgivare måste man städa framför egen dörr.

För att långsiktigt kunna motverka överskuldsättning måste vi också studera dess orsaker. Det är därför oroväckande att det i regeringens höstbudget, som röstades ned av riksdagen, fanns förslag om att anslagen till forskning kring överskuldsättning skulle skäras ned.

Det räcker inte med vackra ord och löften om strategier för hur andra ska agera. Staten måste också ta sitt ansvar.

Maria Malmer Stenergard

Riksdagsledamot (M) Finansutskottet och Civilutskottet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag