Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Staten förhandlar bort vårt sekulära samhälle

Fredrik Malm, riksdagsledamot för Liberalerna.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Genom ständiga hänvisningar till dialog, kompromiss och tolerans ringas vi som värnar Sveriges sekulära och socialt progressiva karaktär in i ett hörn där vi ska känna skuld gentemot djupt reaktionära krafter, skriver Fredrik Malm (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den 11 maj avslöjade SVT:s ”Uppdrag granskning” hur en rad shiamuslimska församlingar i Sverige arrangerar tillfälliga äktenskap för utsatta kvinnor. Kvinnorna får betalt för att ha sex med män under en viss tid, och med vigsel över telefon får prostitutionen ett religiöst godkännande.

Men församlingarna och paraplyorganisationen Islamiska Shiasamfunden där de ingår, är ännu mer problematisk än SVT:s granskning visar. De angriper fundamenten för vårt sekulära samhälle. De förminskar flickors rättigheter och vill bygga parallellsamhällen.

Du betalar för eländet via skatten

Och ännu värre är att detta sker i samarbete med den svenska myndighet som också ger dem många miljoner i skattebidrag: Myndigheten för stöd till trossamfund, SST.

För några år sedan arrangerade SST tillsammans med Islamiska Shiasamfunden en konferens om religionens plats i Sverige. I inbjudan skrev myndigheten SST så här: 

”Etablerade aktörer känner sig hotade av att den moderna sekularismen ifrågasätts. Allt detta medför att vi behöver förhandla fram ett nytt inkluderande samhällskontrakt. Framtiden handlar i hög grad om att mejsla fram ett kompletterande religiöst språk till det etablerat sekulära sättet att tala om demokrati, globalism, pluralism, mänskliga rättigheter. Vi behöver ta oss förbi både aggressiv sekularism och misstro mot mångkultur som demokratins grund, liksom blockeringar på religiös grund.”

Att en svensk myndighet vill omförhandla våra principer för mänskliga rättigheter med ett ”kompletterande religiöst språk” är minst sagt udda. Våra myndigheter ska upprätthålla vår demokrati, inte förhandla bort den.

Kravet: Vi ska rucka på våra principer

I takt med stor invandring och växande segregation så kräver vissa religiösa ledare att Sverige ska rucka på principer om jämställdhet och individuell frihet. Det syns tydligt i den principdeklaration som Islamiska Shiasamfunden själva tagit fram och som finns att ladda ner på deras hemsida. Den är författad av ordföranden Haider Ibrahim, som också intervjuas i SVT:s granskning.

Att en svensk myndighet vill omförhandla våra principer för mänskliga rättigheter med ett ”kompletterande religiöst språk” är minst sagt udda.

Där argumenteras för att religiösa församlingar och myndigheter ska ”hitta en lösning” för könssegregerad idrotts- och sexualundervisning i svenska skolor. Man skriver att muslimska barn kan känna ”obehag” då sexualundervisning kan uppfattas som ”intim”. Vidare går att läsa att föräldrar ska ”vägleda barnen i giftasålder” om lämplig äktenskapspartner.

Dessa samfund har väldigt mycket att säga om vad muslimska barn och ungdomar påstås tycka och tänka. Men har någon frågat de unga vad de själva vill?

Det är krav som dessa som myndigheten SST anser att Sverige ska kunna tillgodose i ett nytt samhällskontrakt. De arrangerar till och med konferenser tillsammans med fundamentalisterna och ställer sig bakom deras kravlistor i inbjudan. Genom ständiga hänvisningar till dialog, kompromiss och tolerans ringas vi som värnar Sveriges sekulära och socialt progressiva karaktär in i ett hörn där vi ska känna skuld gentemot djupt reaktionära krafter som i praktiken inte vill anpassa sig till att leva i västvärlden.

Målet är skrämmande

Kraven från fundamentalister att driva egna skolor, kampanjen mot socialtjänsten i LVU-ärenden och inriktningen hos det nya partiet Nyans, följer samma mönster. Målet är att Sverige genom eftergifter, som beskrivs som någon sorts förhandlad kompromiss, steg för steg ska legalisera parallellsamhällen där det blir lika naturligt att vända det svenska samhället ryggen som att vara en del av det.

SVT:s granskning av de shiamuslimska ledarna är mycket välkommen och leder förhoppningsvis till rättsliga följder och att bidragen dras in. Men det kräver också att ansvarig myndighet slutar att vara legitimerande instans för reaktionära småpåvar som vänder det svenska samhället ryggen och upprättar egna regelverk. 


Av Fredrik Malm (L)

Riksdagsledamot

Här försöker imamen köpa ett ”njutningsäktenskap” i Sverige: