Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Staten får inte smita från flyktingansvaret

Nu har åtminstone en konsekvens av invandringspolitiken uppenbarat sig men den statsmakt som fattade besluten vill inte ta något ansvar, utan skickar det till kommunerna, skriver Kjell-Olof Feldt.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Kjell-Olof Feldt var socialdemokratisk finansminister 1983–1990.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Det var staten, det vill säga regering och riksdag, som fattade alla besluten från 2011 och framöver om att Sveriges invandringspolitik skulle höra till den mest generösa inom EU.

Då håller det inte, att som nu, dumpa bostadsfrågan på kommunerna, skriver S-legendaren Kjell-Olof Feldt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Husvagnar i Staffanstorp, modulhus i Malmö, förtur i bostadsköer är exempel på hur landets kommuner försöker uppfylla statens krav på att härbärgera flyktingar som fått uppehållstillstånd. Men det går trögt. Trots att året snart är slut har många kommuner långt kvar innan de når det antal bostäder som regeringen ålagt dem att skaffa fram under 2017.

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson ombads i SVT:s Aktuellt (21/11) att förklara hur denna kris ska upplösas. Hon sa sig vara medveten om att det redan före flyktingarnas ankomst råder brist på bostäder i flertalet kommuner. Hon sa också att det vore olyckligt om det skulle uppstå avskilda bostadsområden för flyktingar, vilket jag tolkar som att regeringen inte vill ha fler så kallade utsatta områden. De åtta husvagnarna i Staffanstorp ute på ett öde fält, bebodda av ensamkommande män, riskerar nog att bli ett sådant område.

På frågan om vad som måste göras var Ylva Johanssons svar att kommunerna måste ta sitt ansvar och se till att det byggs fler bostäder. Kommunerna har ansvar för sina invånare och deras bostadssituation, och då även för de invånare som staten befaller dem att ta emot.

Men frasen "kommunerna måste ta sitt ansvar" går inte att använda hur som helst, särskilt inte i ett fall som detta. Mer användbar är principen att den som är ansvarig för ett politiskt beslut också måste ta ansvar för beslutets konsekvenser. Och det var staten, det vill säga regering och riksdag, som fattade alla besluten från 2011 och framöver om att Sveriges invandringspolitik skulle höra till den mest generösa inom EU, efter Tyskland. Det enda som beslutsfattarna sa om konsekvenserna före november 2015 var att Sverige var ett rikt land och hade utrymme och välfärd nog för att välkomna alla som flydde hit och fick asyl.

Nu har åtminstone en konsekvens uppenbarat sig men den statsmakt som fattade besluten vill inte ta något ansvar utan skickar det till kommunerna.

Bygg bostäder som alla har råd med

Jag tycker att regeringen med största möjliga skyndsamhet borde leta efter utvägar att hjälpa till med att sätta fart på byggandet av bostäder som alla, inte bara invandrare, har råd med. Man kunde börja med grunden för allt byggande, nämligen planlagd mark och byggrätter. Staten och kommunerna borde i samverkan öka utbudet av dessa nyttigheter, om nödvändigt genom att expropriera marken och förkorta vägen fram till byggrätter.

Men om man vill undvika nya invandrarenklaver i utkanterna av våra städer handlar det ofta om dyra markköp, som måste subventioneras för att hyrorna ska motsvara köpkraften hos de bostadslösa. Här kan staten träda in. I stället för att ytterligare banta en omotiverat låg statsskuld borde budgetöverskottet på 40 miljarder göras till ett redskap i en social bostadspolitik.

För det är väl en sådan politik en av Socialdemokraterna ledd regering egentligen vill kunna föra?


Av Kjell-Olof Feldt

Socialdemokratisk finansminister 1983–1990