Staten bidrar till de spelberoendes misär

Spelbolagen gömmer sig bakom hänvisningar till stödlinjen och tafatta uppmaningar om att spela ansvarsfullt. Vad hjälper det? skriver Bert Karlsson.
Foto: TT
Bert Karlsson.
Foto: ROBIN ARON

Kombinationen skrupelfri spelmarknad och cynisk finansbransch är förödande för spelmissbrukarna.

Det är en sjuk verksamhet där staten bidrar till att skapa en slags moderna bankrånare som aldrig kommer att dömas, skriver Bert Karlsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | SPELMISSBRUK. Vid årsskiftet infördes en ny spellagstiftning. Den innebar att spelmonopolet avskaffades för vissa spel, att det infördes ett licenssystem, att skattereglerna ändrades och inte minst att licensinnehavarna fick långtgående skyldighet att skydda spelarna mot överdrivet spelande. 

Syftet med den nya lagen är enligt civilminister Ardalan Shekarabi att staten ska återta kontrollen över den svenska spelmarknaden och att man då också får spelbolagen att tona ner den aggressiva marknadsföringen.

Hur det har gått?

Enligt nyligen gjorda beräkningar lider runt 150 000 svenskar av någon form av spelberoende. Värst drabbade är invandrare och ungdomar. Sju procent av ungdomarna i åldern 15–17 år har redan utvecklat ett spelmissbruk. De som har jobb och bra inkomster syns inte i de här sammanhangen, och det är få som pratar om de som spelat bort hela företag. 

Staten skulle återta kontrollen över den svenska spelmarknaden, lovade Ardalan Shekarabi. Så blev det inte, skriver Bert Karlsson.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Snabba lån utan säkerhet

Men spelbranschen bryr sig inte. Bolagen fortsätter erbjuda gratisspel för tusentals kronor, kändisar som Zlatan och Mikael Persbrandt får alltmer betalt för att medverka i en verksamhet som leder till ekonomisk katastrof för så många.

Spelbolagens marknadsföring är i stort sett lika aggressiv som före den nya lagstiftningen. De gömmer sig bakom hänvisningar till stödlinjen och tafatta uppmaningar om att spela ansvarsfullt. Men vad hjälper det när de cyniska finansbolagen, där i stort sett alla med ryska intressen, i nästa reklaminslag erbjuder snabba lån utan säkerhet. Att det innebär räntor på 30, 40, ja till och med 50 procent talas det förstås tyst om.

Varför sätts inte ett räntetak?

Varför sätter politikerna inte ett räntetak på exempelvis tio procent för sms-lånen? Om jag som företagare vill låna ut mina privata pengar till mitt företag är räntetaket tre, fyra procent, samtidigt som statliga Almi tillåts ta räntor på upp till tio procent i de projekt de går in i.

Var finns logiken?

Att folkkära klubbar som IFK Göteborg och Frölunda ställer sig bakom den vårdslösa utlåningen genom att sälja reklamplats till flera av de finansbolag som har ifrågasatts, gör inte saken bättre. Till exempel har Cashbuddy, ett av få svenska bolag i branschen, köpt reklamplats på svenska mästarna Frölundas tröjor. Att dessa företag, som tjänar hundratals miljoner, dessutom kan dra av sponsringen innebär att det är skattebetalarna som står för en del av notan.

Jag erbjöds fem miljoner i månaden

Själv har jag blivit erbjuden att medverka i en spelsajt för schlagers. Det skulle ge mig fem miljoner i månaden, påstod de. Jag har inte ens svarat.

Staten skulle återta kontrollen över den svenska spelmarknaden, lovade Ardalan Shekarabi. Så blev det inte. Istället har vi fått ännu ett exempel på en avreglering som bara leder till försämringar. Avregleringen av taxinäringen ledde till en uppgång för svarttaximarknaden, avregleringen av apoteken resulterade i högre priser och sämre service, avregleringen av spelmarknaden har ökat spelmissbruket.

Politikerna bryr sig inte

Den politiska reaktionen?

Ingen. Jag har försökt få företrädare för M, C, KD och SD att sätta stopp för finansbolagens ockerräntor. Politikerna skulle kunna göra det lätt för sig genom att kontakta kronofogdemyndigheten. Där ser de vilka grupper det är som drabbas, och vilka företag det är som står bakom kraven. Alla pekar pekat åt samma håll, men politikerna bryr sig inte.

I grunden handlar det om en sjuk verksamhet där staten bidrar till att skapa en slags moderna bankrånare som aldrig kommer att dömas. Indirekt är det bankerna som har skapat den här marknaden, det är deras restriktiva kreditgivning som tvingat fram en osund hantering som slår mot människor med redan dålig ekonomi.


Av Bert Karlsson

Entreprenör