Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stärk skyddet för HBTQ-elever i skolan

Amalia Berglöf
Foto: Marcus Baumann
Foto: Hanna Xu

Vi vill se en trygg skola där ingen elev blir trakasserad på grund av könsidentitet och sexuell läggning.

Därför vill vi tipsa om hur detta arbete kan tas till nästa nivå inför nästa läsår som snart börjar, skriver Amalia Berglöf, ordförande för Stockholms elevkårer.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dag, måndag, börjar årets Pride-festival och i pride-paraden på lördag tågar Stockholms Elevkårer genom huvudstaden för det vi vill se - en trygg skola där ingen elev blir trakasserad på grund av könsidentitet och sexuell läggning.

Vi står upp för oss, våra vänner och medlemmar Det är lätt att peka ut problem och prata om vikten av trygghet, men för en mer öppen skola behövs ageranden - inte tomma ord.

Temat för årets Pride är "vem bestämmer", och skolans öppenhet är något som skolans anställda kan och ska styra över. Därför vill vi tipsa om hur skolans trygghetsarbete kan tas till nästa nivå, inför att Sveriges skolor om mindre än en månad påbörjar ett nytt läsår.


1. Gör skoltoaletterna könsneutrala. Det var något som exempelvis Kungsholmens Gymnasiums elevskyddsombud fick igenom förra året. Transpersoner vittnar om hur de blivit trakasserade när de använder könsindelade toaletter, och för en tryggare skolmiljö har märkningarna tagits bort. Avsaknaden av dem förändrar inte toalettens funktion. Liknande gäller också omklädningsrum. Skolor som Södra latins gymnasium och Globala Gymnasiet har könsneutrala omklädningsrum som alternativ utöver de för tjejer och killar. Däremot ska inte det könsneutrala alternativet bli ett tvång för transpersoner - de ska självklart kunna välja själva vilket omklädningsrum de känner sig tryggast med att använda.


2. HBTQ-certifiera skolhälsan. Certifieringen lägger en kunskapsgrund för de anställda, och i slutändan tillsätts en arbetsgrupp som jobbar med dessa frågor långsiktigt. Det kan stärka förtroendet för elevhälsan hos HBTQ-personer, om de blir bemötta av någon som förstår.


3. Lägg vikt vid sex- och samlevnadsundervisningen. I ämnesplanen för Naturkunskap 1 står att normer kring sexualitet, lust, relationer och sexuell hälsa ska behandlas. RFSU redovisade 2015 att 45 procent av eleverna i undervisningen pratat om homo-, bisexualitet och om vad det innebär att vara trans. Det är en tydlig indikator på undermålig undervisning som bör förbättras.


4. Lyssna på eleverna. Skolverket rekommenderar efter sin granskning av skolors planer mot kränkande behandling från 2009, att elevers synpunkter behövs i framtagandet av planerna. Ett första steg kan vara att kontakta skolans elevkår. Men vikten av dialog med eleverna gäller också satsningar för en mer trygg skola för HBTQ-personer - en satsning kan vara förgäves om eleverna inte upplever att det förbättrar deras situation.


Att eleverna trivs i skolan är något som ligger lika mycket i skolans anställdas intresse som vårt, elevkårernas, men i slutändan handlar det om ansvar och vem som bestämmer.

Beslutsmandatet ligger inte hos eleverna, utan hos skolledarna. Därför vill vi uppmana Stockholms skolors rektorer att ta ett större ansvar för skolans trygghetsarbete, genom att börja med de förändringar vi presenterar.

Det finns långt fler saker att uträtta, men det här kan bli ett steg på vägen. Målet är en tryggare skolgång, för alla.


Amalia Berglöf

ordförande Stockholms Elevkårer


Med stöd av Zackarias Billinghurst, ordförande Marina Läroverkets Elevkår, Filip Xu, ordförande Student Union of IEGS, Smilla Ubbe, ordförande Kristofferskolans Elevkår, Richard Wahlström, vice ordförande Viktor Rydberg Odenplans Elevkår, Petra Gustafsson, ledamot S:t Eriks Elevkår, Isak Lefvert, ordförande för Lobbyingutskottet Kungsholmens Gymnasiums Elevkår, Alexandra Hillström, ordförande Södra latins Elevkår, Johannes Hjort, ordförande Kungstensgymnasiets Elevkår