Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stäng Systembolaget och låt folk dricka på krogen

Efter torsdag ska restaurangerna sluta servera alkohol klockan 22 och stänga 22.30.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Vi i krogbranschen gör ett väldigt bra jobb för att hålla smittan nere, skriver restaurangchefen Sofia Larsson.

Tusentals personer riskerar arbetslöshet med efterföljande ohälsa om krogarna inte får sälja alkohol efter klockan 22. Om alkoholen är problemet i smittspridningen, varför får Systembolaget då ha öppet? 

Se restauranger för vad de är: Säkra platser med strikta restriktioner som kontrolleras och följs, skriver restaurangchefen Sofie Larsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Flera gånger i månaden hotas jag och mina kollegor av gäster. Man är en ”hora”, en ”fitta” och ibland blir man nästan slagen. Gäster skriver elaka och negativa recensioner som får oss att gråta på kvällen, utan att berätta anledningen till att de fick lämna restaurangen eller blev av med sin öl.

Varför då, undrar du? Jo, för att vi säger till att alla måste sitta ner och hålla minst en meters avstånd. De som efter upprepade gånger vägrar att lyssna kastar vi ut. Vi gör det, och mycket annat, för vi vill inte sprida viruset, vi vill att våra gäster ska känna sig säkra hos oss. Och vi gör det för att vi älskar våra jobb, eller det som var våra jobb innan vi blev ordningsvakter, poliser och dagispersonal. 

Stor missuppfattning om hur vi jobbar

Nu ska vi inte få servera alkohol efter 22.00. En bransch som redan ligger ner försvarslös och blöder, ställer sig nu regeringen och spottar och sparkar lite till på.

Det känns som att det finns en stor missuppfattning om hur restaurangbranschen faktiskt ser ut och fungerar. Dessutom är restaurangbranschen den enda bransch som granskas av myndigheter och hotas med stängning och böter om inte alla restriktioner följs. Vi som jobbar på krogen bär ansvaret.

Restaurangmiljön är en säker plats. Kanske den säkraste om du inte tänker sitta hemma, skriver Sofie Larsson.
Foto: SHUTTERSTOCK

Som en jämförelse: Var är handspriten, de förkryssade sätena och avstånden i kollektivtrafiken där folk står packade som sillar? Varför kan SL köra utan något som helst ansvar för att folk sköter sig?

Jag känner bara till ett enda fall

Vi som jobbar i restaurang är bland de mest utsatta för smittan. Vi träffar flera hundra människor i veckan, plockar deras glas och servetter och är ständigt i kontakt. Men faktum är att jag bara känner en enda person som jobbar i restaurang och som fått covid-19. Han smittades av sin fru som är lärare. 

Restaurangmiljö är en säker plats. Kanske den säkraste om du inte tänker sitta hemma. Enligt en granskning av SVT är det endast 5 procent av de inrapporterade fallen av covid-19 som kan kopplas till barer och restauranger.

Indirekt måste detta betyda att vi i restaurangbranschen gör ett väldigt bra jobb för att hålla smittan nere. Just därför gör det mig så ledsen och förbannad när jag ser att så många nu jublar över regeringens förslag om att stoppa alkoholförsäljningen vid 22.00. Det är rentav vidrigt, tusentals människor riskerar att förlora sina jobb. Arbetslösheten inom restaurangbranschen har redan ökat med 44 procent sedan i mars. 

Resultatet blir farlig trängsel

När restaurangerna stänger vid olika tider tar sig också folk hem under olika tider. Nu ska alla hem med samma buss eller tunnelbana kl. 23.00. Sätts det in fler bussar? Fler tunnelbanor? Har McDonald's öppet så folk kan trängas där i stället?  

Är det inte bättre att stänga Systembolaget och öppna krogarna? Där måste folk dricka kontrollerat. Den som börjar bli för full blir nekad.

Har ni varit i en matbutik under pandemin? Håller alla avstånd? Nej, det trängs och knuffas för att komma fram. Ungdomar går in ett helt gäng för att en person ska köpa cigaretter. Hur tror ni det kommer bli när alla dessa fulla människor ska handla chips och groggvirke till alla efterfester i lägenheter?

Det kan jag lova dig, Stefan Löfven, att där är det inte någon personal som går och vaktar gästerna så att de håller avstånd och sitter still. 

Varför får Systembolaget ha öppet?

Om alkoholen är problemet, varför får Systembolaget då ha öppet? Är det inte bättre att stänga Systembolaget och öppna krogarna? Där måste folk dricka kontrollerat. Den som börjar bli för full blir nekad. Gör barerna till det enda stället du kan dricka alkohol på och sänk momsen på alkohol till 12 procent under den här tiden för att hjälpa småföretagarna från konkurs.

Vi pratar om ett virus med en dödlighet på 0,1 procent för personer under 70 år, enligt Folkhälsomyndigheten. Men dödligheten med detta virus kan stiga radikalt med arbetslösheten, bostadslöshet och ensamhet. Människor behöver vänner och umgänge för att överleva, så låt oss få ha det där det kan kontrolleras.

Restaurangerna är säkra platser

Vi kämpar så hårt nu när hela julbordssäsongen uteblir. Det är då vi jobbar som mest för att få in alla pengar som behövs för att överleva januari och februari, som i vanliga fall är våra svåra månader. Öppna ögonen och se restauranger för vad de är: Säkra platser med strikta restriktioner som kontrolleras och följs.


Av Sofie Larsson

Restaurangchef