Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stäng sjukhuset som gör ettåriga barn till premiumkunder

Barnsjukhuset Martina i Stockholm.
Foto: JAN DÜSING
Forskaren och debattören John Lapidus.
Foto: Agneta Muregård

Det är både orimligt och i strid med Hälso- och sjukvårdslagen att barn i Sverige ges sjukvård utefter socioekonomisk status.

Man borde genast stänga barnsjukhuset Martina där ettåringar kan bli premiumkunder, skriver forskaren och debattören John Lapidus.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Endast bebisar har fritt tillträde till barnsjukhuset Martinas akutmottagning i Stockholm. Från och med 1-årsdagen är det medlemskap som gäller. Det kostar 16 188 kronor per år och har en bindningstid på 12 månader.

För närvarande kan ditt barn endast teckna medlemskap Premium. Medlemskapen ”Martina Bas” och ”Martina Plus” finns ännu kvar men kan inte nytecknas. I Premium ingår förutom akutvård sådant som röntgen och ultraljud, telefonkontakt för provsvar, remisser till andra vårdgivare samt vaccinationer till självkostnadspris.

För medlemmar som är sex år och äldre erbjuds dessutom provtagning för Covid-19. Även föräldrar till medlemmar har rätt att testa sig.

I stället för gymkort

Jag vill att vd Claude Collin och verksamhetschef Per Ansved förklarar varför de sorterar barn efter socioekonomisk status. De bör även kommentera det listiga affärsupplägget, där föräldrar lockas in i verksamheten genom att inte behöva betala för sina spädbarn. 

Kanske att de svarar som dåvarande vd:n och nuvarande styrelsemedlemmen Susanne Nordqvist gjorde i Expressen 2013:   

”Det finns många ensamstående småbarnsföräldrar som i stället för ett gymkort lägger pengarna på att ha barnen hos oss under ett par år. Det beror på vad man prioriterar. Även om man är ensamstående och har dålig ekonomi så kanske det är en trygghet att du har nånstans att vända dig när barnet är sjukt”.

Stänger ute vissa barn

Ännu mer intresserad är jag ändå av att höra politikerna förklara varför de tecknar avtal med ett barnsjukhus som Martina. En vårdgivare som stänger ute vissa barn från vissa avdelningar. En klinik som varken bedriver vård efter behov eller vård på lika villkor för alla medborgare så som lagen föreskriver.

Politikerna har tecknat avtal med barnsjukhuset Martina för allt utom akutmottagningen. På så sätt ger de legitimitet åt ett sjukhus som gör skillnad på barn och barn. På så sätt uppmuntrar politikerna fler kliniker att blanda privat och offentligt finansierad barn- och ungdomsvård i en enda röra, så som redan sker inom vuxenvården där hundratals vårdgivare agerar på det här sättet.

Medieskugga

För ett par månader sedan publicerades, i nästan total medieskugga, den statliga utredningen ”En sammanhållen god och nära vård för barn och unga”. 

Utredningen skulle ge förslag på hur vi uppnår en välfungerande och jämlik barn- och ungdomsvård över hela landet och kommer tillrätta med fragmenteringen.

Det som mer än något annat har en fragmenterande inverkan på vården är privatiseringshysterin och den ojämlikhet som följer i dess spår. Här tar barnsjukhuset Martina priset med sin akutmottagning för premiumkunder i tvåårsåldern och uppåt.

Utredaren har nu fria händer

Men det finns många andra aktörer som skapar allmän oreda, exempelvis de privata utredningsföretagen för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar där bolag som Modigo lurar skjortan av politiker och skattebetalare med vinster på 30 procent av omsättningen. 

Utredaren Peter Almgren var förbjuden att säga något om allt detta. I januariavtalet gick Socialdemokraterna med på Centerpartiets och Liberalernas krav om att inte ens knysta om privatisering och vinster i välfärden. Barnsjukhuset Martinas lagstridiga verksamhet var sanktionerad från högsta ort.

Nu är januariavtalet ett minne blott. Därmed har Peter Almgren fria händer att ta sig an privatiseringsfrågan inklusive barnsjukhuset Martina i det slutbetänkande som ska publiceras i oktober. Låt oss hoppas att han gör det.


Av John Lapidus

Forskare i ekonomisk historia, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet