Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stäng djurmarknaderna i Kina – för all framtid

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
En bur med hundar på en marknad i Yulin inför hundköttsmarknaden år 2015.
Foto: AP
Fredrick Federley (C) är EU-parlamentariker och vice ordförande i parlamentets djurvälfärdsgrupp.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Vi måste tala klarspråk om Kinas hantering av djur. Det är dags att sluta äta fladdermöss och myrkottar, eller se på när djur flås levande. Inte bara för att djurmarknaderna är smittohärdar av sällan skådat slag, men också på grund av det djupt oetiska i djurens behandling, skriver Fredrick Federley (C). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Coronapandemin fortsätter att spridas exponentiellt genom land efter land och ta liv runtom hela världen. Samtidigt som länder stänger ner så har det kinesiska samhället nu successivt åter vaknat till liv och man lättar på restriktionerna som infördes på grund av coronaviruset. En solskensglimt för det kinesiska folket och en försiktigt betryggande nyhet för oss i Europa, som visar på en tid efter virusets framfart. 

Men det faller en mörk skugga över nyheten – lättade restriktioner innebär även att de kinesiska djurmarknaderna slår upp portarna igen, den förmodade källan till det dödliga coronaviruset. Den enda skillnaden verkar vara att säkerhetsvakter nu försöker stoppa de som vill ta bilder, något som inte hände månaderna innan virusutbrottet. Det är en skandal och ett bevis på att Kina tar lätt på både människor och djurs livsvärde. 

En skam att marknaderna öppnar igen

När covid-19-epidemin bröt ut införde Kina ett temporärt totalförbud av handel med vilda djur i landet och marknaden i Wuhan stängdes ner, men det blev inget mer än temporärt. 

Det är en skam att djurmarknaderna, startpunkten för den globala kris vi nu befinner oss i – med tiotusentals döda människor och lamslagna ekonomier världen över – återigen öppnar upp för handel. Kina verkar bara snabbt torka av sina händer och fortsätta som om ingenting hänt. 

Vill vi ha färre virusutbrott så måste vi tala klarspråk om Kinas hantering av djur.

Även under tidigare epidemier, som sars och fågelinfluensan, har dessa marknader målats fram som epicentrum för uppkomst av virusutbrott. Dessa marknader är fruktansvärda platser där mängder av olika typer levande djur hålls i burar för att säljas. Det är varmt, kvavt och överfyllt. Ormar och råttor, krokodiler, vargungar och fladdermöss är bara några exempel på de djur man kan köpa. 

Vidriga förhållanden för djuren

Ur djurrättssynpunkt är dessa marknader råa, där djuren lever under vidriga förhållanden. De behandlas våldsamt och själva dödandet är inte sällan makabert. Det saknas grundläggande hygien och det är en nära kontakt mellan djur och människa. Det måste bli ett stopp på det nu. Det är dags att sluta äta fladdermöss och myrkottar, eller se på när djur flås levande. Inte bara eftersom dessa marknader är smittohärdar av sällan skådat slag, men också på grund av det djupt oetiska i djurens behandling. 

Självklart vore det en utmaning för Kina att lägga ner marknaderna, då de kulturella rötterna för landets användning av vilda djur går djupt; de används bland annat till mat, kläder och traditionell medicin. Handeln är också en mångmiljardindustri. Men det är omöjligt att låta det fortgå när dess förekomst hotar tiotusentals människor världen över. 

Stäng alla djurmarknader för gott

Vi kommer se liknande kriser igen. Därför måste vi dra lärdom av det vi vet och ta till de åtgärder som går, för att så långt vi kan förhindra uppkomsten av framtida virus. Vi kan inte låta dessa förpestade platser få finnas mer. Av risken för smittspridning och för djurens välfärd. 

Det finns inga frågetecken här, alla dessa kinesiska djurmarknader måste stängas för gott och EU måste vara tydligt med det i sina kontakter med Kina. Djuren måste ha det bra. För deras egen välfärds skull, men även för oss människor är detta en nödvändighet. Vill vi ha färre virusutbrott så måste vi tala klarspråk om Kinas hantering av djur.


Av Fredrick Federley (C)

Europaparlamentariker och vice ordförande i parlamentets djurvälfärdsgrupp