Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stäng bidragskranen till svarta hyreskontrakt

Skattefinansierade bidragspengar går rätt ner i svartuthyrarnas fickor när socialtjänsten inte kontrollerar att det rör sig om godkänd andrahandsuthyrning, skriver Anders Holmestig.
Foto: MARIA GREDESKOG
Anders Holmestig är vd för Fastighetsägarna.
Foto: Olof Holdar

Trots nya regler fortsätter kriminella att missbruka hyresrätter genom olaglig andrahandsuthyrning till ockerhyror. 

Skattepengar går direkt till organiserad brottslighet när socialtjänsten lämnar ekonomiskt bistånd till svartkontrakt. Situationen är ohållbar, skriver Anders Holmestig, vd för Fastighetsägarna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Syftet med de nya tuffare reglerna mot olaglig andrahandsuthyrning och ockerhyror som infördes 1 oktober 2019 var att hindra redan utsatta människor från att bo i otrygga och osunda hyresförhållanden och att öka riskerna för svartuthyrarna. Men det räcker inte med nya regler i hyreslagen om inte Polisen, Skatteverket och socialnämnderna svarar upp med nya, skärpta kontroller och rutiner. 

Idag ett år efter den nya lagen kom till fortsätter skattefinansierade bidragspengar att gå rätt ner i svartuthyrarnas fickor när socialtjänsten inte kontrollerar att det är en godkänd andrahandsuthyrning eller om det är laglig nivå på hyran. Polisen vittnar om att den organiserade brottsligheten tjänar stora pengar på handel med hyreskontrakt och svartuthyrning. 

Oansvarig hantering av skattemedel

Det är dels en fråga om social hållbarhet på hyresmarknaden. Människor har rätt till anständiga och trygga boendevillkor. Men det är också en fråga om ansvarsfull hantering av skattemedel i form av försörjningsstöd och andra bidrag. Med dagens valhänta agerande från myndigheterna fungerar inte den nya lagen mot svartuthyrning som tänkt. 

Människor bor tätt och på osunda villkor. Ibland med bara madrasser på golvet, där människor bor så trångt att de tvingas sova i skift.

Inte sällan inhyser svartuthyrarna långt fler människor än vad lägenheten är anpassad för. Människor bor tätt och på osunda villkor. Ibland i en tom lägenhet med bara madrasser på golvet, där människor bor så trångt att de tvingas sova i skift. 

Rädslan att bli upptäckt och förlora boendet är stor. Barn kan inte ta hem kompisar, saknar en plats att göra läxor på och får inte vara ute och leka på gården. En del lever utan dagsljus med ständigt neddragna persiennerna på grund av risken att bli upptäckt. En sådan hemmiljö kan vi inte tolerera. Situationen är ohållbar. 

Egentligen polisens ansvar

Många bostadsföretag jobbar hårt med att bekämpa svartuthyrning och brottslighet i sina fastigheter. Det är resurskrävande och innebär stora risker för anställda med konfliktfyllda och hotfulla situationer. Brottsbekämpning och bidragsbrott är ytterst ett ansvar för polisen och andra myndigheter.  

De nya bestämmelserna i hyreslagen ger en unik möjlighet att ställa om till en trygg och rättvis och hyresmarknad utan kriminalitet. Men då krävs att myndigheterna tillämpar lagstiftningen kraftfullt och utan skygglappar. 

Ställ krav på socialtjänsten

För att komma till rätta med den bidragsfinansierade svartuthyrningen föreslår Fastighetsägarna följande.  

Socialtjänsten ska kontrollera om den som söker ekonomiskt bistånd har ett vitt hyreskontrakt, det vill säga att det antingen är ett förstahandskontrakt eller en andrahandsuthyrning som har hyresvärdens godkännande.

Socialtjänsten ska kontrollera om andrahandshyran är skälig, det vill säga motsvarar den hyra som förstahandshyresgästen betalar till hyresvärden. Högre hyror strider mot lagen.

Socialtjänsten ska påtala felaktig folkbokföring. Det är sedan 2018 brottsligt att vara felaktigt folkbokförd. 

Om nuvarande lagstiftning inte ger socialtjänsten behörighet att göra dessa kontroller behöver regeringen omgående tillsätta en utredning med uppdrag att täppa till luckorna i lagstiftningen. 


Av Anders Holmestig

Vd Fastighetsägarna Sverige


LÄS MER: Skuggsamhället har urartat – makulera samtliga samordningsnummer 

LÄS MER: Stoppa bidragsfusket – Sverige behöver en ny folkräkning