Stäng alla skolor som tillämpar könsapartheid

Religionsfriheten utnyttjas. Könsapartheid hör inte hemma i det sekulära Sverige, skriver Amineh Kakabaveh.
Foto: SHUTTERSTOCK
Amineh Kakabaveh är riksdagsledamot (V) och ordförande i Varken hora eller kuvad.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Trots alla avslöjanden om allvarliga brott mot barns mänskliga rättigheter fortsätter missförhållandena i en rad skolor. 

Jag har skrivit en motion med krav på att religiösa skolor ska stoppas – könsapartheid hör inte hemma här, skriver Amineh Kakabaveh. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | SKOLA. Allt oftare får vi rapporter om hur barn i religioners namn indoktrineras i olika medeltida trossystem. Exempelvis nekas de legitimiteten av evolutionsläran (t ex Hällebergsskolan) och det rapporteras också att barn utsatts för ren hjärntvättning som liknar psykisk tortyr som till och med resulterat i självmordsförsök. Barn tvingas att leva med regler som kan inkludera uppfattningen om att datorer är ”djävulens verktyg” (Plymouthbröderna). I flera muslimska skolor har barn tvingats in i könssegregerade undervisningsformer. Det har rapporterats att skolor accepterat en uppdelning mellan pojkar och flickor på ett apartheidliknande sätt, i skolbussar, vid undervisning i sex- och samlevnad och lektioner i gymnastik och idrott. 

Demokratin borde inte kunna utnyttjas och missbrukas i syfte att indoktrinera barn i ovetenskapliga eller vetenskapsfientliga läror.

Missförhållandena fortsätter

Efter varje uppmärksammat avslöjande om liknande missförhållanden uttalar sig politiker om att dessa skolor "borde" stängas. Men i verkligheten växer antalet religiösa friskolor. Trots ständiga avslöjanden om allvarliga brott mot barns och kvinnors mänskliga rättigheter fortsätter missförhållandena i en rad religiösa skolor. 


LÄS MER av Amineh Kakabaveh: 

Månggifte är förtryck – förbjud det helt i Sverige

Mobbad och utfryst av V – men ingen kan tysta mig

Våldtäktsvågen: Hur har ni kunnat tillåta denna tystnadskultur? 


Självfallet är det så att religionsfriheten är en given rättighet i en demokrati. Men demokratin borde inte kunna utnyttjas och missbrukas i syfte att indoktrinera barn i ovetenskapliga eller vetenskapsfientliga läror. Inte heller ska barn få tvingas till ett liv under ett könsapartheidsystem som hämtat från vissa diktaturer. 

Stäng skolorna – omedelbart

Därför anser jag att religiösa friskolor – och de skolor som praktiserar könssegregation och vägrar att inkludera moderna vetenskapliga kunskaper i undervisningen – skall stängas med omedelbar verkan. 

FN:s deklarationer om mänskliga rättigheter är universella. De religiösa friskolorna leder till motsättningar mellan elever från olika bakgrunder och skapar därmed segregation. Religioner förmedlar ofta föråldrade dogmatiska idéer från urgamla tider, utan kännedom om demokrati och jämställdhet. Vissa heliga dogmer som riktas mot individens rättigheter utgör ofta ett hot mot demokratin och det kan bli ett allvarligt hinder för jämställdhet mellan pojkar och flickor i dessa skolor. 


LÄS MER: S i Stockholm: Nu stänger vi dörren för religiösa friskolor


Kan leda till tvångsäktenskap

Tillsynen och kontrollen när det gäller dagens religiösa friskolor är alltför valhänt. När barns och kvinnors mänskliga rättigheter kränks, då riskerar till och med rätten att välja sin livspartner att begränsas eller omöjliggöras. En kedja av begränsningar och kränkningar av barns, särskilt flickors, rättigheter kan sluta med ett påtvingat och arrangerat äktenskap. 

Vi måste ställa krav på att en tydligare lagstiftning mot barn- och tvångsäktenskap införs och att våra kommuner tilldelas mer resurser så att kränkningar av kvinnor och barns rättigheter effektivt kan bekämpas. 

Könsapartheid och särbehandling av flickor och pojkar hör inte hemma i det sekulära och feministiska Sverige. Därför har jag skrivit en motion med krav på att religiösa skolor ska stoppas. Annars kan vi inte garantera alla barns och kvinnors lika rättigheter och möjligheter. 


Av Amineh Kakabaveh 

Riksdagsledamot (V)

Ordförande Varken hora eller kuvad