Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ständig fika duger inte – därför vill vi avskaffa LAS

Hösten stora stridsfråga LAS är återigen på tapeten eftersom inte mindre än tre utredningar snart är redo. Nu kommer Centerpartiets ungdomsförbund CUF med ett utspel.
Réka Tolnai, ordförande Centerpartiets ungdomsförbund.

Arbetsmarknaden är ett jävla skämt, men när det skämtas om LAS blir det blodigt allvar, skriver CUF:s nya ordförande Réka Tolnai efter stormen kring Britt-Marie, 45-videon. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Britt-Marie, 45, har fått förkroppsliga oron hos många. Speciellt när någon säger sig vilja skapa flexibilitet och trygghet på arbetsmarknaden på ett modernt sätt. Hon må vara en fiktiv karaktär som ska symbolisera kollegan som lunkar runt på arbetsplatsen, fikar en gång i kvarten och småpratar med andra Britt-Maries – hellre än att använda sin erfarenhet till att vara ett föredöme för nya kollegor.

Lagen om anställningsskydd reglerar mycket idag. En provanställnings längd, turordningsregler, att arbetsgivare tvingas betala lön under en uppsägningstvist och anställningsfrihetens tillämpning är några av de reglerna som arbetsgivare måste svara upp till. LAS gör det mer riskfyllt att anställa och svårare att behålla nyckelpersoner i dåliga tider. 

Inlåsningseffekter

Det skapar en stel arbetsmarknad, vilket i sin tur hämmar den svenska konkurrenskraften. Lagen skapar inlåsningseffekter i och med att anställda tvekar inför att byta jobb av rädsla för att få en sämre trygghet. Turordningsreglerna och andra regler i LAS leder till försvårad rekrytering och minskad rörlighet på arbetsmarknaden, vilket straffar hela samhället i allmänhet och unga och nyanlända i synnerhet.  

Sveriges älskade Britt-Marie kommer inte att bli uppsagd på oskälig grund. Hon kommer däremot möta liknande krav som Réka, 23.

Redan när lagen om anställningsskydd tillkom 1974 var framför allt LO kritiska och menade att Palmes idéer var ett hot mot Saltsjöbadsavtalet och dess ideal.  Den svenska modellen ansågs fungera bäst, en lag behövdes inte. Tesen som facket drev mot Olof Palme kvarstår, nämligen att LAS stjälper mer än vad den hjälper. Vi ser fackförbundens roll på den ny flexiblare arbetsmarknaden. Allt enligt den svenska modell som vi alla pratar varmt om men som egentligen begravdes redan på 70-talet.

Måste bli mer flexibelt

Därför behöver det gamla LO-förslaget dammas av. Anställningsskyddet ska vara, liksom det var då, ett frivilligt åtagande mellan arbetsmarknadens parter. Behovet är idag större än någonsin av en flexiblare arbetsmarknadspolitik. När exempelvis att arbeta hemifrån har blivit standard och kommer vara ett inslag även efter pandemin behövs nya lösningar.

I ljuset av pandemin kan vi se att krafttag behövs på arbetsmarknaden. Den svenska arbetslösheten uppgick till 10 procent i mars 2021 och ungdomsarbetslösheten på 28,3 procent. Den svenska arbetsmarknaden är i behov av en ökad flexibilitet med mindre regelkrångel, där kompetens och kvalifikationer värderas högre än antalet år på en och samma arbetsplats. 

Trygghet ska fortsätta finnas

Nidbilden om att vi förespråkar orättvisa uppsägningar är inget annat än just det. 

Arbetstagarens behov av trygghet i arbetslivet måste tillgodoses, men LAS är inte det självklara verktyget för det. Oskäliga uppsägningar ska givetvis fortsatt vara förbjudna. Medbestämmandelagen kommer ge fackförbunden en stark position för förhandlingar och möjlighet att bevaka sina medlemmars rättigheter. Medbestämmandelagen, facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen, Diskrimineringslagen, Föräldraledighetslagen, Arbetstidslagen och många fler kommer fortsatt finnas kvar och fungera som ett ramverk för arbetsmarknaden.

En jobbande Britt-Marie har goda chanser

Vi kan försäkra er alla, Sveriges älskade Britt-Marie kommer inte att bli uppsagd på oskälig grund. Hon kommer däremot möta liknande krav som Réka, 23. Ingen kommer göra sig av med den Britt-Marie som inte sitter i fikarummet hela dagen, utan verkligen jobbar hårt och med stor kompetens. Britt-Marie med sämre kvalifikationer som sitter i fikarummet varje kvart kommer dock inte få behålla jobbet enbart för att hon började på jobbet tidigare. Det är så vi får en flexibel arbetsmarknad på likvärdiga villkor.


Av Réka Tolnai 

Förbundsordförande CUF

Britt-Marie, 45, pekades ut av CUF – berättar själv: ”Jag är årets medarbetare”

Réka Tolnai: De har suttit i fikarummet flera år • “Jag är årets medarbetare”.