Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ställ inte grupper mot varandra, L

Rasmus Isaksson, förbundsordförande DHR – delaktighet, handlingskraft, rörelsefrihet.
Harald Strand, ordförande för Riksförbundet FUB.
Foto: Linnea Bengtsson

Vi vänder oss starkt emot den retorik som Liberalernas Gulan Avci och Bengt Eliasson använder i sin debattartikel om nyanlända på Samhall, skriver Rasmus Isaksson, DHR, och Harald Strand, FUB.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Samhalls huvuduppgift är att skapa utvecklande jobb för personer med funktionsnedsättning. Målet är att efter arbetsträning slussa ut personer med funktionsnedsättning till andra arbetsgivare. 

Samhall har haft stor betydelse för många personer med funktionsnedsättning att komma in på arbetsmarknaden. Men när uppdraget blivit allt mer präglat av vinstkrav har de arbetsuppgifter Samhall erbjudit förändrats på ett sätt som till stor del, vill vi hävda, missar målgruppen personer med funktionsnedsättning som står långt utanför arbetsmarknaden. 

Många av Samhalls arbetsuppgifter är svåra att utföra för personer med funktionsnedsättning, exempelvis städtjänster och fastighetstjänster. Detta är det verkliga problemet med Samhall och inget som är nytt. 

L spär på främlingsfientlighet

Vi vänder oss starkt emot den retorik som Liberalernas Gulan Avci och Bengt Eliasson använder i sin debattartikel. Att påstå att ”nyanlända tränger ut personer med funktionsnedsättning” anser vi både är missvisande och att ställa grupp mot grupp. Använd inte personer med funktionsnedsättning som en bricka i det spelet. Det gynnar ingen utsatt grupp i samhället, utan spär ytterligare på främlingsfientliga åsikter och förvärrar debattklimatet. 

Gulan Avci (L).
Bengt Eliasson (L)
Foto: Henrik Montgomery/TT

Det vore bättre om politikerna i stället tog sig tid att lyssna på vad vi har för idéer om hur arbetsmarknaden kan bli mer inkluderande för personer med funktionsnedsättning.

Jobba mer aktivt med mångfald

Vi vill till exempel att fler arbetsgivare jobbar aktivt med mångfaldsfrågor så att människor med olika bakgrund kommer in i rekryteringsprocessen. Vi anser att de arbetsgivare/företag som vill vinna upphandlingar måste se till att ha personal med olika erfarenheter, till exempel funktionsnedsättning, och att sociala krav bör väga tungt i beslutsprocessen. Vi tror också det skulle behövas ett bättre stöd för personer med funktionsnedsättning som startar eget företag och bättre handledning vid jobbstart.


Av Rasmus Isaksson

Förbundsordförande för DHR – Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet

Harald Strand

Ordförande för Riksförbundet FUB