Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stålhammar klarar inte att läsa en budget

Markus Wiechel (SD). Foto: Sven Lindwall
Pernilla Stålhammar (MP). Foto: / PRESSBILD

Om Stålhammar hade klarat att läsa tabell nummer 1 och 2 i vår motion hade hon sett att vår totala budget är en miljard större än regeringens, skriver Markus Wiechel (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK.

Det är beklagligt att Stålhammar inte klarar att läsa en budget, eller satt sig in i hur flyktingsituationen i Syriens närområde ser ut, väljarna förtjänar nämligen en debatt på lite högre nivå. Men låt oss granska hennes påståenden i tur och ordning.

Stålhammar hävdar först och främst att det i praktiken inte går att hjälpa till i närområdet eftersom det är ”sönderbombat och infrastrukturen slagen i spillror”. Det faktum att begreppet ”närområdet” inte betyder Aleppos förorter, utan Syriens grannländer Turkiet, Jordanien, Egypten och Libanon är grundläggande.

Vet man inte det har man inget i biståndsdebatten att göra. Inget av dessa länder är heller sönderbombade, även om de lider brister på andra områden. Stålhammar hävdar vidare ett UNHCR ”upprepade gånger” framhållit att människors säkerhet inte kan garanteras i dessa länder, på vanlig MP-maner utan att presentera källhänvisning.

 

LÄS MER: Bara nonsen att SD vill hjälpa mer på plats

 

Hade Stålhammar varit intresserad av vad UNHCR faktiskt säger så hade hon läst det regionala flyktingstödsprogrammets (3RP) halvårsrapport, redan på första sidan står, ”3RP:s partners uppmanar till skydd för civila i Syrien, till leverans av humanitära förnödenheter i linje med internationell rätt samt inträde till säkerheten i grannländerna”. Antingen UNHCR, eller Stålhammar ljuger ogenerat om säkerheten i närområdet, jag lämnar upp till läsaren att gissa vem.

På den andra punkten stämmer inte påståendet att regeringen ”höjer biståndet”. Biståndsramen är en procentsats av statsbudgeten (1 procent). Statsbudgeten blir på grund av det rödgröna lånekalaset större år 2017, vilket ger mer pengar, men inte ett större bistånd per se.  

Vi sänker inte heller biståndet. Om Stålhammar hade klarat att läsa tabell nummer 1 och 2 i vår motion hade hon sett att vår totala budget är en miljard större än regeringens.

Förvirringen beror kanske på att vår ram är mindre som följd av att vi inte inkluderar inhemska kostnader för asylinvandring, men en erfaren politiker bör förstå detta. I budgeten står det klart och tydligt att vi har Sveriges mest generösa politik för humanitärt bistånd.

 

Markus Wiechel

Utrikespolitisk talesperson, SD