Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Stadsbonden” är nästa skadliga skatteprojekt

Gärna lokalproducerade grönsaker, men de bör inte odlas av skattedopade bönder, menar debattörerna från Gröna arbetsgivare.
Lena-Liisa Tenglad är vd för Gröna arbetsgivare.
Annika Bergman är vice ordförande för Gröna arbetsgivare.

Gröna arbetsgivare välkomnar alla former av närproducerade livsmedel, men låt det fortsatt få ske i privata lantbrukares regi.

Kommunen borde inte bedriva egen kommersiell, konkurrerande, verksamhet på detta område, skriver Annika Bergman och Lena-Liisa Tengblad.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Är det rimligt att kommuner anställer stadsbönder och köper in livsmedelsproducerande djur eller arrenderar mark för att kunna kommersialisera sitt eget behov av livsmedel? Är det rimligt att det satsas skatte- och EU-pengar på att bygga upp verksamheter som konkurrerar med privata lantbrukare, som riskerar att därmed trängas undan? Gröna arbetsgivare välkomnar alla former av närproducerade livsmedel, men låt det fortsatt få ske i privata lantbrukares regi. 

Den senaste i raden av kommunala lantbrukssatsningar är Göteborgs stads ”stadsbonde”. En person som rekryterats för att vara en ”pedagogisk stadsbrukare med kommersiell inriktning”, d v s bli en konkurrent till de lokala odlarna i kommunen. 

Kommunala felsatsningar

Göteborg är inte ensamma om liknande projekt. Med jämna mellanrum dyker det upp lokala nyheter om kommunala satsningar som ”ska ge” det ena och det andra. I dag har det blivit allt vanligare med initiativ som ska främja den lokala produktionen, vilket är vällovligt. Men det är knappast kommunens ansvar och uppdrag.  

Om du med säkerhet vet att du har förtur i försäljningen och du slipper stå för de stora investeringar som krävs är det enkelt att fritt välja vad som ska odlas. Det är en lyx våra medlemsföretag inte har.

Inom trädgårdsodling har Gröna arbetsgivare 23 medlemmar i Västra Götaland, vilka utan problem kan leverera lokalt producerade grönsaker till olika kommunala inrättningar. Kommunerna är viktiga kunder och företagen jobbar hårt för att kunna möta kraven som ställs i upphandlingarna. Privata trädgårdsodlare möter en osund konkurrens av en aktör som inte själv behöver bekymra sig för finansiering av sin verksamhet, upphandling eller marknadens behov och efterfrågan. Då är det svårt att få verksamheterna att gå runt.

Osund konkurrens

På kort sikt kan det leda till att enskilda näringsidkare får problem när kommunen slutar köpa in varor. På längre sikt kan det leda till att företag inte vågar expandera eller ens starta sin verksamhet, av rädsla för att kommunen plötsligt kan välja att starta en egen konkurrerande verksamhet. Det offentliga och det privata kommer aldrig att kunna verka på samma villkor, förklarar Stefan Sagebro, som är Svenskt Näringslivs expert på konkurrensfrågor.

”Jag tänkte mig att odla klassikern tomater, för det gillar barn” säger Göteborgs nya stadsbonde i en intervju med stadens egen nyhetstidning. Om du med säkerhet vet att du har förtur i försäljningen och du slipper stå för de stora investeringar som krävs är det enkelt att fritt välja vad som ska odlas. Det är en lyx våra medlemsföretag inte har. Och om fler kommuner tar efter kan det bli svårt för medlemsföretagen att överleva. 

Stadsbonden är en del av ett EU-projekt som handlar om modellodling. Vi välkomnar att det görs forskningsprojekt som syftar till att utveckla odlandet, men det är något annat än att bedriva konkurrerande, kommersiell verksamhet. Det blir ett problem när den första frågeställningen i projektet är ”Är det bättre för Göteborgs Stad att avlöna en odlare och själv producera grönsaker på Modellodlingen, i stället för att köpa in grönsaker från en extern leverantör?”

Näringslivet måste främjas

Istället för att starta en egen verksamhet för att täcka sina behov bör kommunen arbeta mer strategiskt med offentlig upphandling för att därigenom främja ett livskraftigt näringslivsklimat, samtidigt som man kan uppnå de övriga mål som kommunen vill nå, påpekar Stefan Sagebro. Vi kan bara hålla med.

Vi delar kommunens uppfattning om att skolelever med flera ska ges möjlighet att få äta närproducerade grönsaker och närproducerad mat, men vi anser inte att kommunen därmed behöver bedriva egen kommersiell, konkurrerande, verksamhet inom dessa områden. Det finns redan många lantbrukare i regionen som kan leverera kött, ägg, grönsaker, mjölk m m. Låt dem få fortsätta med det!  

 

Av Annika Bergman

Vice ordförande i Gröna arbetsgivare

Lena-Liisa Tengblad

Vd Gröna arbetsgivare