Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stå upp för våra utsatta chaufförer

Busschaufförer, tågvärdar och personalen på våra fartyg, riskerar dagligen att hamna i aggressiva situationer, skriver Gunnar Schön.
Foto: Fredrik Sandberg/TT och Transdev

Personalen på tåg och bussar är överrepresenterad i statistiken över våld på arbetsplatsen. Vi som arbetsgivare gör vårt bästa för att förbättra situationen, men vi behöver även samhällets hjälp, skriver Gunnar Schön.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I måndags kväll tvingades en av våra busschaufförer i Trelleborg ut ur sin buss och misshandlades med sparkar och slag mot huvud och kropp av en grupp yngre män.

Vår högsta prioritet är så klart att ta hand om vår busschaufför och se till att han får det stöd som han behöver.

 Jag önskar jag kunde säga att denna brutala och oprovocerade attack var en isolerad händelse. Men tyvärr har vi under de senaste månaderna tvingats bevittna flera övergrepp mot busschaufförer och tågvärdar. Då är det ändå bara de grövsta fallen som blir nyheter.

Stenkastningar och laserskott är förekommande. För att inte tala om de verbala övergrepp som allt för ofta riktas mot personalen på tåg och bussar.

De flesta arbetsplatser är generellt förskonade från våld på arbetsplatsen, men kollektivtrafiken är tyvärr överrepresenterad i statistiken.

Enbart Transdevs tågpersonal utsattes mellan januari och april i år för 33 verbala övergrepp. Under samma period skadades tre av våra busschaufförer till följd av fysiska överfall.


Busschaufförer, tågvärdar och personalen på våra fartyg, riskerar dagligen att hamna i aggressiva situationer. Det kan handla om berusade personer, resenärer som inte vill visa biljett och angrepp på grund av kön eller etnicitet.  Detta måste få ett slut. Precis som andra yrkesgrupper ska alla som arbetar inom kollektivtrafiken kunna känna sig trygga på sin arbetsplats.

Det övergår mitt förstånd hur man överhuvudtaget kan attackera eller trakassera någon som jobbar i kollektivtrafiken. De gör varje dag ett fantastiskt arbete för att vårt samhälle ska kunna fungera. De tar oss till och från jobbet. De ser till att våra barn får en trygg färd till och från skolan. De gör det möjligt för äldre att leva ett aktivt liv utan bil. Listan kan göras lång.

Fundera själv på hur du använder kollektivtrafiken och hur ditt liv skulle påverkas om ingen vågar jobba som busschaufför eller tågvärd. Skulle du få vardagspusslet att gå ihop?


Vi som arbetsgivare har ett ansvar och vi kommer med förnyad kraft att se över vilka åtgärder vi kan vidta för att minska hot och risker. Larm finns i dag på en stor del av våra bussar och vi arbetar för att få tillstånd att installera kameror, som i dag inte alltid finns uppsatta.

Vi ser också över möjligheten till personlarm. Vi jobbar löpande med utbildning i konflikthantering. På tågsidan driver vi dessutom ett gemensamt förebyggande arbete med övriga aktörer i branschen. Här arbetar vi med personalorganisationerna och andra arbetsgivare för att gemensamt kravställa behoven i konflikthanteringsutbildningen.

Så säkrar vi att vi får med alla perspektiv. Det nya utbildningsprogrammet för tåganställda kommer att påbörjas i höst då de första instruktörerna ska utbildas. Vi kan dock inte garantera att hot och våld inte kommer att förekomma. '

Vi följer upp alla incidenter så att alla får en möjlighet att berätta hur de ser på det inträffade och ge sin syn på hur vi som arbetsgivare har agerat. Den återkopplingen hjälper oss i vårt kontinuerliga arbete med att stärka säkerheten för vår personal.

Men vi arbetsgivare kan inte lösa problemet på egen hand. Jag hoppas att alla som förlitar sig på bussen, tåget eller båten känner ett ansvar och agerar när någon som jobbar i kollektivtrafiken trakasseras, hotas eller till och med misshandlas. Personer som arbetar inom kollektivtrafiken tar ett stort ansvar för vår säkerhet. Vi som samhälle borde gemensamt kunna göra detsamma för dem.


Gunnar Schön

Vd Transdev Sverige