DEBATT. Alldeles nyligen beslutade Kina att gradera ner de diplomatiska förbindelserna med Litauen, detta efter att vårt baltiska grannland äntligen öppnat sin de facto ambassad i Taiwan. När Magdalena Andersson nu valts till statsminister och bildat en ny regering finns en historisk möjlighet att göra som både USA och EU redan gjort. Anderssons regering bör snarast markera ett tydligt stöd för Litauen i konflikten med Kina. Det är också ett tillfälle att följa Litauen och upprätta djupa diplomatiska förbindelser med Taiwan samt erkänna landets rätt att bestämma sin egen framtid.
Allt mer aggressivitet från Kina
Taiwan uppfyller alla de traditionella kriterierna för vad som är en stat: ett folk, ett territorium och en statsmakt. De är dessutom en välfungerande demokrati med respekt för mänskliga rättigheter och den regelbaserade världsordningen. Sverige och Taiwan delar värderingar och har en gemensam framtidsvision för en fri och öppen värld. Att erkänna landet borde egentligen vara en självklarhet. Taiwan är precis som Sverige en liberal demokrati, ett självständigt och välfungerande land.
Om Litauen vågar stå upp för våra gemensamma demokratiska värderingar även när diktaturer hotar och hatar så borde vi också kunna göra det.
Taiwan lever i skuggan av världens allvarligaste antidemokratiska hot, Kina. I världspolitiken pågår just nu i både stort och smått en kraftmätning mellan demokrati och diktatur, mellan liberala och auktoritära statsskick. Ett uppenbart exempel på detta är hur diktaturen Kina ständigt utgör ett överhängande hot mot demokratin Taiwan. En del i Kinas allt mer aggressiva politik för att försvaga Taiwan och förvägra det taiwanesiska folket deras rättigheter är att med hot och bufflighet avhålla omvärlden från att ta steg mot att erkänna Taiwan.
Litauen låter sig inte mobbas till tystnad
Hittills har Sverige mot bättre vetande vikt sig för Kinas hot. Men det är inte självklart att lägga sig för Kinas mobbarfasoner och skrämselförsök. Vårt baltiska grannland Litauen har valt en annan väg. De driver vad de kallar för en ”värderingsbaserad utrikespolitik” och låter sig inte mobbas till tystnad utan står i stället upp för demokratin.
Litauen är precis som Sverige ett litet land i norra Europa, en välfungerande demokrati och en ekonomi med stort behov av öppenhet mot världen. Om de vågar stå upp för våra gemensamma demokratiska värderingar även när diktaturer hotar och hatar så borde vi också kunna göra det.
Om vi ska möta Kinas allt mer aggressiva hot måste vi göra det tillsammans. De är mer beroende av den demokratiska världens samlande ekonomier är vad vi är av handeln med dem. Men framför allt har vi som värnar de demokratiska fri- och rättigheterna ett gemensamt ansvar att värna och sprida dessa till alla människor som i dag lever i ofrihet i världen.
Upprätta demokratiska förbindelser
Taiwan gick före Sverige när de 2016 valde sin första kvinna som president. Litauen gick före Sverige när de upprättade diplomatiska förbindelser med Taiwan. Magdalena Andersson har nu chansen att bli dubbelt historisk, både som första kvinna på statsministerposten och som ledare för en handlingskraftig regering som sätter punkt för vad vi demokrater måste anse vara ett pinsamt krypande för Kina. Det är dags att upprätta diplomatiska förbindelser med föregångaren och demokratin Taiwan. Det taiwanesiska folket måste själva få bestämma sin framtid.
Av Joar Forssell (L)
Utrikespolitisk talesperson