Rasmus Törnblom, MUF. Foto: MufRasmus Törnblom, MUF. Foto: Muf
Rasmus Törnblom, MUF. Foto: Muf
Foto: Anders Ylander.Foto: Anders Ylander.
 Foto: Anders Ylander.

SSU måste ta avstånd från våldsvänstern

Publicerad

SSU har under decennier haft ett nära samröre med den revolutionära och våldsbejakande vänstern.

Det är hög tid för regeringens ungdomsförbund att en gång för alla öppet redovisa samröret och ta avstånd ifrån det, skriver MUF:s Rasmus Törnblom.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Regeringens ungdomsförbund, främst Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund (SSU), har under decennier haft ett nära samröre med den revolutionära och våldsbejakande vänstern. När Expressen granskar samröret dementerar de uppgifterna. Den som googlar hittar flera exempel på motsatsen.

På den Internationella kvinnodagen deltog SSU och Grön Ungdom tillsammans med Revolutionär Kommunistisk ungdom på gemensamma manifestationer runtom i landet. Kritiken mot samröret har hittills varit omfattande både internt och externt. Samtidigt har de valt att förhålla sig till samröret som att det vore engångsföreteelser och enskilda händelser som inte ska kopplas till SSU. Vår sammanställning visar på raka motsatsen.

I decennier har banden varit täta och de gemensamma aktiviteterna många. Nuvarande statsråd och i dag ledande rikspolitiker har tidigare deltagit på manifestationer och möten med extremvänstern. Revolutionär Kommunistisk ungdom beskrev igår att de ofta haft bra samarbeten med SSU och Grön Ungdom. Bara de senaste åren har de tillsammans arrangerat allt från manifestationer till demonstrationer och kampanjer. Samtidigt är hela omfattningen av samarbetet fortfarande okänd.

 

Revolutionär Kommunistisk ungdom vill genom våld och en väpnad revolution ta makten i Sverige. De arrangerar ”brigadresor” till länder som Nordkorea och Kuba för att delta i och studera ländernas kommunistiska kamp. Förra veckan skrev också ledningen för Revolutionär Kommunistisk ungdom att det är ”arbetarklassens fulla rätt att med våld (om det är nödvändigt) ta makten över produktionsmedlen”. Att etablerade politiska partier genom sina ungdomsförbund har samröre med anti-demokratiska krafter är djupt oroande.

Det är säkert lätt att vifta bort kritiken med att andra organisationer också deltagit, men den som tittar närmare på det märker att SSU utskiljer sig. Runtom i landet, ett antal gånger årligen, sker olika typer av gemensamma aktiviteter. Banden går även in i arbetarrörelsen via bildningsförbund och kampanjnätverk, bland annat har ABF Skåne ett samverkansavtal med RKU Södra distriktet. Att LO är arbetarrörelsens fackliga gren är ingen större hemlighet. Men att arbetarrörelsen har en revolutionär- och demokratifientliggren sammankopplad med Socialdemokraternas ungdomsförbund borde för de flesta vara en överraskning.

 

Även om Socialdemokraterna i sin egen historieskrivning bröt med kommunisterna redan för hundra år sedan har trådarna hängt kvar och vuxit sig starkare. Tänk tanken att något av Allianspartierna skulle ha haft samröre med en högerextrem eller nynazistisk organisation. Förutom orimligheten i det så hade omfattande frågor om demokratisyn och människovärde lyfts. Ett samröre med extrema rörelser väcker många frågetecken som måste besvaras.

Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund behöver en gång för alla klippa banden och öppet för alla redovisa sitt samröre med extremvänstern. Som regeringens ungdomsförbund och Sveriges näst största politiska ungdomsförbund går det inte att tiga och skylla ifrån sig.

 

Rasmus Törnblom

Förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag