Hem, skolor, caféer, vattenförsörjning och sjukhus har bombats. Enligt FN är 77 procent av dödsoffren civila. En civil israel har dödats av raketer från Gaza.
SSU fördömer Israels aggression och raketbeskjutningen mot civila i Israel. När bomberna faller är det viktigt att minnas att Israel är den starkare parten och att roten till konflikten är Israels ockupation. En fred som är mer omfattande än en tillfällig vapenvila kräver att Israel avslutar ockupationen av Västbanken, Östra Jerusalem och Gaza. Frågan är om Israel vill ha fred?
Bosättningarna är det största hindret för fred. De är, enligt Fjärde Genevekonventionen artikel 6, illegala. Israel har valt att bygga ut bosättningarna, även under tiden fredsförhandlingar pågått, och försöker därmed bygga bort möjligheterna till en tvåstatslösning. Bosättningarna upptar nu över 40 procent av Västbanken.
"Israel vill inte ha fred" konstaterade den israeliska journalisten Gideon Levy i DN förra veckan och Israels premiärminister Netanyahu sa vid en presskonferens att han aldrig kommer stödja ett självständigt Palestina.
Israel har intressen i fortsatt ockupation. Palestinier på Västbanken förbjuds att borra brunnar, samtidigt överkonsumerar bosättare vatten som används till bland annat odling. Bosättarprodukter subventioneras och säljs på den internationella marknaden, samtidigt nekas palestinier rätt till sina naturtillgångar och hindras från handel.
Trots att bosättningarna är illegala enligt Sverige, EU och FN importerar EU varje år varor till ett värde av 2 miljarder kronor från bosättningarna. Det är 15 gånger mer än vad som importeras ifrån de palestinska områdena eller 100 gånger mer från Västbanken per bosättare jämfört med per palestinier.
Israel tjänar på ockupationen. Först när kostnaden för fortsatt ockupation blir högre än kostnaden för fred kommer Israel att välja fred.
2005 startade 170 palestinska organisationer BDS-uppropet som uppmanar omvärlden till bojkott och sanktioner mot Israel till dess att Israel respekterar folkrätten och avslutar ockupationen. SSU stöder BDS-upproret, dess anda och principer och menar att BDS som verktyg främst ska riktas mot bosättningar.
Som medborgare, aktivister och konsumenter kan vi alla göra mycket. Men det räcker inte att konsumenter genom märkning ges möjlighet att välja bort varor från bosättningar. Det finns också ett ofrånkomligt politiskt ansvar. Enligt Fjärde Genevekonventionen, artikel 1, har det internationella samfundet en skyldighet att agera mot ockupationen. Att stödja ockupation, som genom EU:s förmånliga frihandelsavtal med Israel, är ett brott mot folkrätten.
I onsdags uttalade sig EU om situationen i Ukraina och Gaza. EU inför sanktioner mot Ryssland för att hindra investeringar i och normalisering av den illegala annekteringen av Krimhalvön. Men trots decennier av illegal ockupation vidtas inga åtgärder mot Israel. Ockupationen nämns inte ens i uttalandet. Och detta uttalande är utrikesminister Carl Bildt (M) nöjd med.
Hur kan du, Carl Bildt, stå på barrikaderna i Kiev och kräva sanktioner mot Rysslands annektering av Krim men rycka på axlarna och säga "det enda vi kan göra är att vädja" när Gaza står i lågor och Israels ockupation av Palestina fortgår?
SSU kräver, av både Sverige och EU, att sanktioner införs mot Israels bosättningar. Import av bosättarprodukter ska förhindras, i offentliga upphandlingar ska bosättarprodukter förbjudas och privata företag ska avrådas från att investera i bosättningar. Dessutom måste finansiella transaktioner till bosättningar stoppas och alla mellanstatliga avtal och samarbeten med bosättningarna avslutas.
På det sättet skulle en tydlig signal skickas till Israel: Israel har, precis som Palestina, rätt att existera inom 1967 års gränser. Men vi accepterar inte ockupationen och vi kommer, tills den dag Israel respekterar folkrätten, att fortsätta med sanktionerna. Israels aggression mot Gaza måste stoppas, blockaden av Gaza måste hävas och ockupationen av Palestina avslutas. Omvärlden kan inte ännu en gång rycka på axlarna åt Israels brott mot folkrätten. Nu är det dags att sätta press på Israel.
Gabriel Wikström, förbundsordförande SSU
Jonas Bergström, SSU:s talesperson för Mellanösternfrågor